嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

三星期大BB 食幾多奶 ??

我BB在24/4 出世, 上2個星期食3 安奶, 每隔3小時一次 (BB自己醒 & 哭),基本上食晒, 今週我開4安奶給他, 但他仍是每隔3小時便醒 & 哭要食奶 !!
我看奶粉包裝(A+)上說3-4 星期大的bb應食 4安奶 & 隔4小時一次, 我應點去調節他的食奶次數呢 ? 每次再開多d 奶給他 ? 還是”很”心d 堅持要4 小時先喂他 ? 你地bb 3-4星期大時食奶情況係點呢 ?
No worry be happy

侯爵府

2019勳章

Re: 三星期大BB 食幾多奶 ??

kky

你可以俾啲水佢飲,如果真係唔夠既話,開多1-2oz都冇問題,每個bb都唔同,有啲飲多啲,有啲飲少啲,

大宅

係啦, 個個BB都唔同, 出世六磅同九磅既BB食奶都唔會一樣份量啦~
我個仔好得意架

子爵府

好媽媽勳章

我BB出世時8磅,頭一個月食人奶,到第二個轉飲奶粉時已飲6oz!BB食得就比佢食,唔好餓親個B,等BB強壯啲!
要是驚BB做肥B,我會選擇等BB2歲左右先同佢KEEP!!!

不要五十步笑一百步;不要看見人地眼中既刺而忘記了自己眼中的樑木;做人要對得住自己~

別墅

我個女初初出世的時候都有同樣問題, 就是睡得不"林", 好快就醒&cry, 我都以覺得是她吃不飽, 所以好快佢就食6安, 到現在4個月吃8安, 仲嘗過3個鐘食8安添, 不過後來見佢有d嘔奶的情況, 所以先將個時間調整至4個鐘8安奶, 當中每2個鐘就比d水佢飲, 初初佢都不太肯仲成日cry, 後來都習慣左, 所以我個女都係肥妹黎家, 不過我諗住佢現在只是吃奶就由得佢肥, 但如果2yrs都仲係咁肥先會節佢的飲食.

別墅

BB一日一日咁大, 會越食越多, 我BB21/4出世8.5磅, 依家食緊5安, 下星期都會加多半安俾佢。

子爵府

畀面勳章

kyy 寫道:
我BB在24/4 出世, 上2個星期食3 安奶, 每隔3小時一次 (BB自己醒 & 哭),基本上食晒, 今週我開4安奶給他, 但他仍是每隔3小時便醒 & 哭要食奶 !!
我看奶粉包裝(A+)上說3-4 星期大的bb應食 4安奶 & 隔4小時一次, 我應點去調節他的食奶次數呢 ? 每次再開多d 奶給他 ? 還是”很”心d 堅持要4 小時先喂他 ? 你地bb 3-4星期大時食奶情況係點呢 ?

我囡囡初初出世頭幾日食得一至二安奶, 第一星期食二至三安奶, (三個鐘一次)初初好擔心佢營養問題 (出世唔輕架都, 都7lbs4架) 但係第二個星期開始佢自己就食多左, 到第三星期4安都唔多夠添啦, 但係我怕佢食得太多會嘔, 所以keep住四安, 同埋見佢唔喊肚餓就俾佢四個鐘先一餐. (因為bb食得太密同太多會好易嘔奶架) 初初都間中三個鐘要食, 但係慢慢就四個鐘啦. 到第五星期先開五安俾佢...佢就一路keep住食五安奶到上個月中..(即係三個半月)先食六安奶...

其實四個鐘餵一餐我諗對大人黎講都舒服d既, 你都知換得片餵得奶掃得風都可以冇左成個鐘..如果三個鐘一餐, 真係攪下d手尾又下餐, 真係好辛苦架. 想佢四個鐘一餐就慢慢加長d時間俾佢, 例如今餐三個鐘, 下餐三個鐘零三個字, 再下餐三個半鐘....三個字之差, 對個小朋友黎講好易捱得過既. 又可以全日都加長三個字先, 過幾日先試遲半個鐘. 中間餵下水. 一定得既

首頁

尾頁

跳至