產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

有沒有媽媽試過用中醫安胎.

上星期發現剛剛有左, 玥到醫生check 話有左4 weeks, 但幾日前發現有d啡色野流出黎(有d驚又唔知好唔好去檢查, 因為已經第3胎了….), 我初時估計可能佢會自動流失, 咪當自己嘜都唔知) 但真係過唔到自己果關, 因我老公話 bb佢有份的佢就一定要負責任….故我家姐傾過, 家姐話唔好放氣,如果盡左力都保唔住就算, 但不能對b唔公平, 故她叫我試下睇中醫, 昨晚睇完回家煲藥飲, 今天真係少左好多啦, 因為前兩天都係每次少便都”mu”到啡色野而片”毯” 都有一 撻啡色, 但今天就真係少了很多, 我仲要飲多兩劑, 唔知有沒有其他媽媽有沒有試過中醫安胎 ? 飲中藥的媽媽生出黎的bb會唔會比較黑或者黃呢?
謝謝!

男爵府

Re: 有沒有媽媽試過用中醫安胎.

cable ,聽我奶奶講就會黃,但係你都係睇埋西醫啦,因為有野流出黎都有可能會作小產,當吾知吾係就無事發生過架,就算真係無左(對吾住),都要檢查身體有無事嘛,

別墅

我中藥就無食,但一定唔可以補身。
我都試過好似你的情況,下體有d啡色或紅色的野流,
份量都好少及只流左一次當時我睇西醫,話作小產,
休息期間我奶奶就「鄧」左d人參,話補身,
飲完當晚再次流過(已經休息左3日),之後好彩無事。
我媽咪話,d補品及中藥,有部分是行氣活血,話我已經
作小產就唔好亂食野.
所以我現在25week一有問題我會睇西醫先。

民房

Monpun and Ma Ma JOE,
Thanks for your advise, 其實我都d擔心, 因為生頭2個仔都未試過食中藥, 但因為我家組都已經有2個女了, 佢都有中藥安胎, 而且2 個bb女出生後都無黃, 而我就生2 個仔都有黃要照燈。
因為昨晚再食1劑 今天真係無野流出黎, 而且早上開始有嘔啦。 都幾辛苦。

大宅

To cable,

I have eatedn chinese medicine b4 and my bbis now very health (only 1 month) and his skin is very white (like me) :)

I think chinese medicine is good but u must go to one who u trust him very well...
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

首頁

尾頁

跳至