母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

餵人奶媽媽雖要戒口嗎?

餵人奶媽媽雖要戒口嗎?

可否吃辣、煎炸等食物嗎?
我個囡囡叫Haleema Bibi呀! 21Mar2004出世呀 ;-)

別墅

Re: 餵人奶媽媽雖要戒口嗎?

這些東西還是不要吃吧,因為你吃什麼,你bb就吃什麼,會有影響的
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

男爵府

如果真係忍唔到口,咁就只要o係餵奶/pump奶前兩個鐘頭內唔好食一d"次"激性食物就ok喇...有時我都忍唔到口嫁 ,我唔想攪到餵母乳好似坐牢咁無啖好食嘛

大宅

我都是忍唔倒口的,辣、煎炸食物照食,咖啡、奶茶、啤酒照飲,弄得我兒子現在都很嗜辣。有次去吃雲南辣米線,我也覺得頗辣,不料我兒子吃了幾條還「多D多D」的繼續要吃。

大宅

2019新春慶豚圓

我BB已一個月,媽媽可否食薑醋?
我BB係食人奶 + 奶粉,但BB近日生奶(善),有否聽過用生馬(提)茶臉?
[

男爵府

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hellololo,
每次飲完奶用水抺臉,3-4日就好架啦,我個囝個0月時都係咁!

大宅

2019新春慶豚圓

Hi Wouldbe,
Thanks a lot, I will try to clean BB face a lot.
我BB係廣華出世
3.36kg -- 2004年4月9日
4.16kg -- 2004年5月11日

[

男爵府

hellololo,
點解唔食得薑醋呀?過左14朝就食得嫁喇..你怕影響BB的話就o係餵完奶先食或餵奶前兩個鐘唔好食
hellololo 寫道:
我BB已一個月,媽媽可否食薑醋?

複式洋房

我會食得清淡d.
一定不能吃煙及飲酒
囝囝文軒2004年5月21日 在瑪嘉烈醫院出世 重3.46公斤

男爵府

各位,
想知道大家餵母乳時,有無食榴槤
依家d金枕頭好靚 ……不過,驚唔驚'燥'

實在太[size=medium]太[size=large]太想食 有無好此道者 :-P

至於我自己,戒辣,戒酒,戒coffee,(朱古力同coke 就番工pump完奶先享用小小 )戒蟹,我個中醫叫最好我唔好食 :cry:
總之,一想食以上食物,我會不斷飲果汁---都幾有效,頂下心瘾 :-P

大宅

小米米,

我都好鍾意食榴蓮,我媽話懷孕坐月都可以吃榴蓮,我諗餵奶都應該得卦.只要不過份就好了.

自從懷孕後,我已經戒絕魚生,最近破戒了,吃了三片.

伯爵府

除了會斷奶的食物外,我完全無戒口,魚生,咖啡,奶茶,朱古力,咩都食,越禁就越想食,所以索性唔戒,so far我個女都幾好..touchwood :-P
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

複式洋房

我上星期五先食過魚生、蝦、蟹、朱古力、咖啡.......亞囡都好似無咩事(好彩)應該唔驚掛! :-P
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

男爵府

要唔要戒口, 我覺得可其實可以自己同daddy體質做參考, 如果自己冇食物過敏, 食咩都吸收, 咁食咩都得啦. 如果對某類食物有過敏, 咁就唔好食啦, bb 都有機會會過敏.
有咖啡因, 或味精的就少食為妙.
我本身有濕疹的, bb 都有呢過問題. 係個幾月前我睇過中醫, 食左d中葯, 之後肚子有反應拉了很深色的bat bat, 想不到bb飲左我的奶後, 也很快有反應, 也是拉深色的bat bat (平時是啡黃的). 經這次親身實驗後, 我真係信晒 "媽咪食咩bb就食咩!" 這講法!
:-P

別墅

留意下食完後BABY的活力及大小便情況,如果BABY冇特別唔妥就OK,唔需要特別戒口.
:-D

複式洋房

我好多食物都冇食,especially 汽水,每次飲完(其實只是1,2淡)bb會肚痛大哭

子爵府

Reb:

飲了幾啖汽水就反應咁大?我都無戒口戒到好清,又無留意我吃了甚麼bb會有甚麼反應喎!不過一般普遍話要戒的我都沒有吃,如咖啡,茶,海產等.
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]om.hk

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊