親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛完成五日四夜行程,小朋友有數個地方特別喜歡,跟大家分享一下。

其中一天到陽明山,沒有包車,坐巴士到陽明山再轉花季公車到達各景點。三月底到四月必到竹子湖,一片片由馬蹄蘭砌成的梯田,超美。

因為天氣很熱,下午近三十度,近睇有些花已經謝謝地。

我們行大梯田,如果要入內要付費,我們在外面走走,已經看到很好景色,沒有時間入內。下次有時間會入內嘆茶賞花。

沿路看到紅葉,有賺!

其中一日去六福村,雖然係公眾假期,但人不多,每個遊戲大約排隊十分鐘就有得玩。小朋友喜歡恐龍,去到THE LOST WORLD超興奮。

最後一天上機前,花了一個早上到兒童新樂園。入場大人只收三十台幣。場內每個遊戲按人頭收費,每項大約二十至三十台幣,超值。

由於有高度限制,我小朋友大約110CM,可以玩場內七項遊戲。我去那一天是當地平日早上,每個遊戲等十分鐘內就有得玩。

場內有不用付費的遊樂場和沙池(沙池旁邊有得洗手洗腳)。記得預留時間到地面的紀念品售賣店,裡面的精品好平,一個鎖匙扣只要四十台幣,另外亦有國民得獎圖書,轉一個圏就買了二千台幣,一大袋掃回家。

fionaleung43    發表於 15-4-10 22:10

公爵府

回覆:分享- 陽明山、六福村、兒童新樂園

Thanks for sharing. 請問如何來回六福村?

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

我們在景安捷運站坐台聯客運來回,都好方便。由景安到六福村車程約60-80分鐘。

大宅

引用:我們在景安捷運站坐台聯客運來回,都好方便

原帖由 yokeeland 於 15-04-08 發表
我們在景安捷運站坐台聯客運來回,都好方便。由景安到六福村車程約60-80分鐘。 ...
是否出景安捷運行近和容易找到台聯客運往六福村?要否預先網上購票?班次疏嗎 ?

大宅

回覆 wkymama 的帖子

班次可在網上看到。景安站一出左轉再左轉就會見到繼光香香雞。車站就對住這間店。

班次好準時到,由於我們去的那一天是當地的公眾假期,所以一次過有兩架大旅遊巴到達,全部排隊的人都上得晒。

回程時要留意,樂園1700關門,但正式關門大約在1730。如果上唔到1750的車,要到1840先再有車。如果想上到1750,要早些去排隊。我1740到站已經上唔到車,等左近一小時先有另一站車。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

yokeeland 發表於 15-4-8 14:38
我們在景安捷運站坐台聯客運來回,都好方便。由景安到六福村車程約60-80分鐘。 ...
請問妳有無留意到六福村門口多唔多的士搭呀

大宅

回覆 龍婆 的帖子

我離開的時候大約1730,有幾架等客。我聽到佢地話劃一收費,台幣1600到市區,其實都好貴,因為車程好遠。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆 龍婆 的帖子我離開的時候大約1730,有

回覆 龍婆 的帖子

我離開的時候大約1730,有幾架等客。我聽到佢地話劃一收費,台幣1600到市區,其實都好貴 ...
好的,唔該

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆 龍婆 的帖子我離開的時候大約1730,有

回覆 龍婆 的帖子

我離開的時候大約1730,有幾架等客。我聽到佢地話劃一收費,台幣1600到市區,其實都好貴 ...
另外想問妳係用邊種途徑買六福村既門票呀

大宅

回覆 龍婆 的帖子

我坐台聯客運,去到大約小人國附近,會泊架車到台聯的櫃枱,到時畀交通費,同時可以平D買入場門票。我地去果幾日係PROMOTION,慶祝兒童節,所以成年人都係小童價499台幣。

如果幫佢地買,一定平過在六福村門口買。

大宅

回覆 Honey 的帖子

可以參考台聯客運往六福村的路線圖和時刻表。

http://www.e-go.com.tw/cht/busline_2.php

大宅

引用:回覆+Honey+的帖子可以參考台聯客運往六福

回覆 Honey 的帖子

可以參考台聯客運往六福村的路線圖和時刻表。
謝謝!六福村我知分機動和動物園,是否分開買票?你玩到完場喎,好玩呀,我七月去,怕熱😳

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆 龍婆 的帖子我坐台聯客運,去到大約小

回覆 龍婆 的帖子

我坐台聯客運,去到大約小人國附近,會泊架車到台聯的櫃枱,到時畀交通費,同時可以平D ...
清楚

大宅

回覆 wkymama 的帖子

六福村係一個入場門票,所有機動遊戲都玩得。動物園區除左你要畀小朋友騎下動物,或坐特別的車,否則不另收費。

大宅

引用:剛完成五日四夜行程,小朋友有數個地方特別

剛完成五日四夜行程,小朋友有數個地方特別喜歡,跟大家分享一下。

其中一天到陽明山,沒有包車,坐巴士到 ...
請問怎樣搭巴士去陽明山

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆:momom 的帖子

可以在劍潭士林夜市出口,轉左有巴士站,坐紅5就到陽明山巴士總站

伯爵府

wkymama 發表於 15-4-8 16:30
是否出景安捷運行近和容易找到台聯客運往六福村?要否預先網上購票?班次疏嗎 ?

...
我剛剛去完六福村,四大二小,入場費加七人車接送,還連埋保險,收5千幾台幣,我覺得幾抵,因正價一個成人已900台幣,尤其是玩完超攰,一出黎即跳上車,全家一上車睡一睡,叉足電繼續晚上行程,好正

大宅

引用:Quote:wkymama+發表於+15-4-8+16:30+是否出

原帖由 abinayams 於 15-04-10 發表
我剛剛去完六福村,四大二小,入場費加七人車接送,還連埋保險,收5千幾台幣,我覺得幾抵,因正價一個成人 ...
咁又抵,包車由邊度(起點)車你去六福打?是否只接回程?無理由等你咁耐?我在西門町出發呀,包車提供優惠門票?可否pm包車資料🙏

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:wkymama 發表於 15-4-8 16:30 是否出

原帖由 abinayams 於 15-04-10 發表
我剛剛去完六福村,四大二小,入場費加七人車接送,還連埋保險,收5千幾台幣,我覺得幾抵,因正價一個成人 ...
可pm包車資料
点包門票呢

首頁

尾頁

跳至