親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左HKE 6月台中機票因為一早9點幾已經會到台中機場, 本身行程如下:

第1天, 台中機場坐乘車到清境 (但共乘車好似得11點定12點先有車)
第2天, 清境(合歡車睇日出)到日月潭
第3天, 日月潭到台中 (住台中火車站附近)
第4天, 台中
第5天, 台中(因為7點幾機,想到逄甲)再到台中機場

點知搵住既時間發現日月潭既都好貴,
加上朋友覺得日月潭冇咩玩, 唔洗stay 1日咁多
同埋逄甲原來好晚先開, 最後果日去因為要上機驚就唔到時間
但上網睇過公車回到台中火車站尾班車係10點半, 如果唔係就要搭的士
所以依家行程變左:

第1天, 台中機場坐公車到日月潭(玩到再call車)再到清境
第2天, 清境到台中 (住逄甲)
第3天, 台中 (住台中火車站附近)
第4天, 台中 (住台中火車站附近)
第5天, 台中到台中機場

因為2個女生包車好貴呀, 唔知大家有咩意見呢?

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:買左HKE 6月台中機票因為一早9點幾已經會到

原帖由 hiden 於 15-04-12 發表
買左HKE 6月台中機票因為一早9點幾已經會到台中機場, 本身行程如下:

第1天, 台中機場坐乘車到清境 (但共乘 ...
你個plan唔可行 。
台中機場直達日月潭公車一日得一班,15:20開出去到日月潭水社已5點 ,船班已經收(多數5~5:30尾班船),伊達邵小攤販5點後亦陸續收檔,所以去到根本冇野睇 ~

調返轉第一晚住台中火車站,第二日坐台灣好行去日月潭,第二晚住清境,第三、四晚住逢甲

大宅

引用:Quote:原帖由+hiden+於+15-04-12+發表買左H

原帖由 Biancacheung 於 15-04-12 發表
你個plan唔可行 。
台中機場直達日月潭公車一日得一班,15:20開出去到日月潭水社已5點 ,船班已經收(多數5 ...
多謝jm回覆,如果我地第一日唔搭直通車,出去出面搭其他交通工具呢?因為最尾二日已book左房住台中

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 Biancacheung 於 15-04-12 發

原帖由 hiden 於 15-04-14 發表
多謝jm回覆,如果我地第一日唔搭直通車,出去出面搭其他交通工具呢?因為最尾二日已book左房住台中

...
可以點對點包車(或者共乘)

水晶宮

回覆:hiden 的帖子

好像本身個plan仲好d喎,第一日特登去日月潭望一望再上清境好唔盡興,不如搵日去九族文化村睇下兼搭纜車,睇到日月潭景色架,台中有巴士去。你可以問下民宿,佢地知有冇車上同落清境,夾到時間平好多又快捷。

複式洋房

台中d交通真係

珊瑚宮

引用:台中d交通真係

原帖由 Talkiex) 於 15-04-14 發表
台中d交通真係
起緊捷運啦

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hiden 發表於 15-4-12 15:42

第1天, 台中機場坐乘車到清境 (但共乘 ...

同意樓上 jm 所講,
第一個 plan 好D
日月潭主要係遊湖/九族文化村,
如果你落機先去日月潭仲要即日去清境根本無意思。

但其實如果覺得日月潭無野玩,
咁就無謂到此一遊,不如直接去清境,唔好去日月潭了,
咁其他景點仲可以有多D時間。

其實你 plan 行程,最好先睇下去個地方係想玩乜野,
例如你清境係 only for 日出,定會去埋青青草原/小瑞士?
如果想睇呢個,咁時間要點?呢D景點要早上去,定中午去,定晚上去?
需要幾多時間?車既班次配唔配合到?
呢D都要考慮埋先 plan 到個行程出黎。

交通,你可以參考台灣好行既車,
佢好多車都係串通曬旅遊景點的,
好適合遊客,不過要睇清楚班次同頭尾班車幾時。

你 click 去中部就見到台中個到有乜線:
http://www.taiwantrip.com.tw/Besttour/#W

首頁

尾頁

跳至