懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

記得第一胎呀媽唔太識開刀坐月應該點樣食,12朝過後就開始在餸菜裡加薑,十多廿天就開始食薑炒飯,我d惡露就足足嚟了1個多月
今胎買了開刀坐月書坐月,跟書食譜煲湯燉湯,用果皮取代全部薑,12朝後開始可飲d清補湯水,其中一個是田7燉田雞湯,我執左3包(我預早款執好一包包湯包比媽媽煲比我飲),12朝後隔日飲,飲左後我發覺d惡露唔同左色,淡紅得來又沉沉地色,有時就淺啡色,好杰好漿咁,我第一胎d惡露好似未試過咁樣,連續幾天都是咁,昨日去toilet沫的時候,仲成串咁抽到出來,(唔好意思有點刻突)但自從抽完個串野,我今日成日的惡露都變成淡啡色,感覺清得7788咁,田7是有止痛去瘀血功效,我唔敢肯定個幾日的惡露同個串刻突野是否瘀血來的,但的確是惡露清得幾快(起碼比我第一胎快好多啦!),所以係呢度同大家分享,如果大家有惡露清得唔好,可以試下,但要同定大家請,是有點苦的,唔算是美味的湯水

別墅

多謝分享!
我黎緊都係開刀生
請問可否介紹你本書給我?
等我都可以凖備好比媽咪煲比我飲haha

大宅

回覆:penny998 的帖子

可否給予詳細田七田雞湯的材料?

大宅

penny998 發表於 15-4-13 17:27
記得第一胎呀媽唔太識開刀坐月應該點樣食,12朝過後就開始在餸菜裡加薑,十多廿天就開始食薑炒飯,我d惡露 ...
我去大眾找不到呢本書, 你在那裡買的? 另外, 呢個湯餵人奶可飲嗎? 謝謝!

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-4-13 17:27 記得

原帖由 rosevinwong 於 15-04-14 發表
我去大眾找不到呢本書, 你在那裡買的? 另外, 呢個湯餵人奶可飲嗎? 謝謝!
我在三聯買架!

大宅

引用:可否給予詳細田七田雞湯的材料?

原帖由 gouramip 於 15-04-14 發表
可否給予詳細田七田雞湯的材料?
我計過38g=1兩,石斛由於較其他材料貴,我買了一兩就分3次煲了,呢度用田雞,但其實用普通雞燉一樣得,味道唔算可口,有點苦苦的(田7是苦的),但又未至於是苦茶味

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-4-13 17:27 記得

原帖由 rosevinwong 於 15-04-14 發表
唔係喎,我好似在三聯見到本書,但在大眾減價時買架喎!

大宅

引用:多謝分享!我黎緊都係開刀生請問可否介紹你

原帖由 LiPoPo 於 15-04-13 發表
多謝分享!
我黎緊都係開刀生
請問可否介紹你本書給我?
呢本呀!你要睇你媽媽是否求其的人喎! 我媽是有點求其的,所以我臨生前去藥房執定晒d材料回家拿個磅出來真是執藥咁執好一袋袋,寫好晒湯名,有咩功效,12朝前定12朝後飲,咁我媽就每朝抽袋湯包出來問我今天想飲咩湯咁我就搵比佢喇! 本書其實有教好幾款餸架,我媽早初都唔睇,日日都是煮個一兩味佢嘅家鄉坐月餸我食,要我投訴佢先跟下食譜煮下其他餸菜我食囉!

別墅

Thanks for your sharing

大宅

回覆 penny998 的帖子

唔通我睇果間細得滯? 今次要攞埋書名去問先, 唔該哂!

大宅

介唔介意比個湯資料我?太細睇唔到,在醫院一時間好難刻意去搵書,麻煩你

大宅

引用:介唔介意比個湯資料我?太細睇唔到,在醫院

原帖由 gouramip 於 15-04-15 發表
介唔介意比個湯資料我?太細睇唔到,在醫院一時間好難刻意去搵書,麻煩你

...
田7 8克
北芪 19克
元肉 19克
杞子 12克
霍山石斛 12克
田雞 600克

2碗熱水燉3小時
田雞可轉用雞
去瘀血,有助排惡露
38克=1兩 , 你自己計一下

大宅

太感激你了!

洋房

Thank you, I have it worted down for later.

別墅

好似幾好wow, thanks sharing!!
你係十二朝後, 共飲左3次, right??

大宅

引用:好似幾好wow, thanks sharing!!你係十二朝

原帖由 pikpik322 於 15-04-22 發表
好似幾好wow, thanks sharing!!
你係十二朝後, 共飲左3次, right??
係呀!幾實我覺得可多飲幾次,橫豎田7熟食是補血嘅,我開刀都失左好多血之前面色唔太好,不過12朝後飲左d清補湯水而家好好多了。

別墅

回覆 penny998 的帖子

我第一胎係順產,但今胎要開刀,坐月方法我都知唔同,都去過書局搵坐月天書,但都搵唔到岩啊,等我搵下你呢本先~!THANKS

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

請問田七大約要買幾多錢?

大宅

引用:請問田七大約要買幾多錢?

原帖由 bb1login 於 15-05-10 發表
請問田七大約要買幾多錢?
田7你可以計重量嚟買啦!藥房有一兩兩咁賣,我自己的是去珠海旅行跟團被“坤”買的,磿粉後說用來沖水飲有益,但又是買完飲兩飲又擺係度咁囉,而家生完就岩晒好有用喇
藥房買應該唔會好貴啫,一兩百點都買到吧!不是什麼貴的藥材

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

回覆:12朝後燉左3次田7燉田雞湯,19day,惡露清到變左好淡的啡色

謝謝妳的回覆

首頁

尾頁

跳至