論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

自己星期六晚無啦啦發燒, 個人都幾攰. 想叫工人星期日不要放假, 補返錢比佢. 想佢留在家幫下手等我休息下 .

唸住費事第二朝佢準備好哂出門口先問佢, 於是星期六晚十二點幾叫醒佢問佢, 點知佢唔肯, promise左要去church. 我問左佢兩次都係sorry mom, 要去church, 無話特別有其他野要做.

當時我個心都幾唔開心, 都係病先叫你唔好放假啫, 你又不是有什麼明天一定要做, 點知你都say no. 平日自問唔算對佢好差, 當然亦唔算話好好, 佢生日我都有送禮物比佢, agnes b純銀介指 (agnes b買開野送的free gift, 值三百幾蚊, 佢唔知是free gift). 平日都會有講有笑, 出街一齊同桌食野.
(
之前佢曾在工作時用mobile被我捉過幾次的事, 我最後都無比warning letter, 亦無收起佢電話, 無再提件事)

星期日早上, 佢都叫做多左野先出門口, 煮落粥比bb, 拖埋地. (平時星期日不會的, 我無叫佢). 夜晚早左半個小時回來.

比你會唔開心嗎? 我老公叫我以後唔駛對佢咁好.

-------------------------------

另外想問: 係咪更改休息日, 在48小時前通知佢, 佢就一定無得say no ??

[ 本文章最後由 miu529 於 08-6-23 12:00 編輯 ]

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 miu529 於 08-6-23 11:41 發表

自己星期六晚無啦啦發燒, 個人都幾攰. 想叫工人星期日不要放假, 補返錢比佢. 想佢留在家幫下手等我休息下 .

唸住費事第二朝佢準備好哂出門口先問佢, 於是星期六晚十二點幾叫醒佢問佢, 點知佢唔肯, 話promise左要去 ...

你吾駛吾開心, 工人係沒有人情味, 所以你只需要做好僱主的本份, 吾需額外對佢地好, 因為佢地吾會將心比己。我以前個BUN, 又係返教會, 除了星期日放假, 我仲額外星期四比佢晚上7:00-11:00返教會, 通常都吾駛佢煮飯, 因為佢6:30已經沖定涼,換定衫。有1次我個仔發燒入左醫院, 個BUN夜晚留在醫院陪他, 早上回家。點知星期日早上掛8號狂風球, 我地打算落左風球先去醫院, 點知個BUN一早6點幾打來 叫我地去個醫院接佢更, 照顧個仔, 因為佢要趕住返教會。我當時咪仲嬲過你, 所以, 真係吾駛對佢地咁好。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁你個 bun 都算係咁啦,煮好野比 bb 又拖左地又早左番。 我個 bun 有時早一日問佢佢都 turn down 我架,不過我就無咩 hard feelings 咯,不過佢都會解釋多兩句約左 d 咩 friend 好耐無見 etc. 咁的確係佢 holiday, 又鬼叫自己咁 mun 水先叫人唔好放假咩。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 miu529 於 08-6-23 11:41 發表

唸住費事第二朝佢準備好哂出門口先問佢, 於是星期六晚十二點幾叫醒佢問佢, 點知佢唔肯, 話promise左要去 ...

算啦, 雖然佢唔肯唔放假, 但佢知你唔舒服都做多嘢先出門口, 又早小小返嚟, 算係有心ga嘞! 佢可以乜都唔駛做tim. 不過對佢哋合理就算嘞, 總之唔駛太好, 又唔好太衰 !

首頁

尾頁

跳至