親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我正在 plan 和老公二人今年尾去京阪神。

因為這次想丟下小孩自己去, 所以想行d有細路唔會去的地方。。。行程又要短, 怕小孩在香港有事要急召我們回家。。。。

30/12 peach 零晨機, 落機後去大阪難波, 12 pm 搭巴士去白濱, 去 市場, 再去溫泉旅館晚餐浸溫泉過夜。

31/12 一早去京都, 租和服, 中午行下, 晚上去八阪神社, 住京都。

1/1 京都 去大阪酒店放底行李或新大阪店找個 locker 放, 去姫路城和神戶, 下午/晚上回大阪。

2/1 大阪 shopping, 晚機回香港。

30/12 因為一早到, 其實去大阪有沒有意思呢? 定白濱其實都好多野睇? 沖去白濱係想食海鮮浸溫泉睇日落。
31/12 如果住大阪係唔係好d? 我搞人太多, 最多9點就走, 鐘我老公沒興趣睇, 但係噤租和服就好浪費, 因為最早都要 12 點先到京都, 唔過夜要6點左右還。。
1/1 神戶會不會絕大部份店都關門呢, 係唔係返大阪行好d?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lumijuli 發表於 15-4-25 00:02

因為這次想丟下小孩自己去, 所以想行d有細路唔會去的地方。。。 ...
1. 去大阪有無意思視乎你想去邊,你不如睇下大阪有乜景點吸引你,睇下佢D營業時間先

2. 最後個兩日,其實神戶有高速船直接番關西機場,唔需要去大阪放低行李又去神戶咁麻煩,
不如玩多日神戶晚上直接係神戶走

伯爵府

lumijuli 發表於 15-4-25 00:02

因為這次想丟下小孩自己去, 所以想行d有細路唔會去的地方。。。 ...
第一日超趕,去到大阪行得一陣,就要搭三四個鐘頭巴士,去到市場都四點啦,還有新鮮的東西買嗎?去白濱浸一浸溫泉第二朝又一早走,超級浪費金錢和時間!第二日是否搭番巴士去京都?如是去到都已經是下午了,還要租和服,結果又是行一兩個景點又一日了.

其實去白濱邊有人搭巴士這樣笨.雖然巴士來回5000YEN好似好平,但JR有個超抵可用5日的WIDE AREA PASS.大阪去白濱搭特急快巴士一個鐘以上,價錢只是8500YEN.你DAY 3京都去姬路和姬路返大阪都要三千幾YEN車費,另外還有來回機場交通等,買PASS慳番好多車錢呀!

我建議你一出機場就搭JR特急落白濱,去到可以在市場食個午餐,然後在沙灘和海邊好好享受難得的二人世界.

子爵府

shinku 發表於 15-4-25 10:22
1. 去大阪有無意思視乎你想去邊,你不如睇下大阪有乜景點吸引你,睇下佢D營業時間先
大阪應該是shopping...,怕2/1 時還有很多店關門。

2. 最後個兩日,其實神戶有高速船直接番關西機場,唔需要去大阪放低行李又去神戶咁麻煩,
不如玩多日神戶晚上直接係神戶走
神戶不像是大阪是大城市...
1/1 或 2/1 怕絕大部份店都關門了囧

子爵府

jcctiu 發表於 15-4-26 01:46
第一日超趕,去到大阪行得一陣,就要搭三四個鐘頭巴士,去到市場都四點啦,還有新鮮的東西買嗎?去白濱浸一浸溫 ...

我都覺得超趕,但第1日如果直去白濱,好似早上10點就到.... 旅館都要3點先 checkin
如果去大阪,就預早上8點到大阪,行到12點再去白濱,3點去市場行下望下, 4點去旅館 checkin噤////

京都就一定係31/12 去,去睇跨年的祭典,中午真係隨便行下幾個寺院,
如果京都過夜, 和服可以第二天先還,噤都仲值得... 唔係真係唔知做乜....
搭巴士定JR, 都係要3~4個小時...唉...

我老公就建議加多日, 噤就 perfect
但係我唔知小孩忍唔忍到呢...

3. 去浸下溫泉
4. 去姬路城

伯爵府

lumijuli 發表於 15-4-26 11:09
我都覺得超趕,但第1日如果直去白濱,好似早上10點就到.... 旅館都要3點先 checkin
如果去大阪,就預早上8 ...
酒店未CHECK IN,可以行李先放酒店,如果唔順路咪先放在火車站LOCKER.

JR特急車程時間:

關西空港 -> 白浜 2:09
大阪(梅田) -> 白浜 2:26 (搭光明巴士唔塞車最少都要3:30)
京都 -> 白浜 2:54

大宅

引用:Quote:jcctiu 發表於 15-4-26 01:46 第一日

原帖由 lumijuli 於 15-04-26 發表
京都新年很多人,我1/1去稻荷,小小似黃大仙。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lumijuli 發表於 15-4-26 11:09
如果去大阪,就預早上8 ...
你想做既野同你選了誇年既關係,多一日會好好多。

btw,如果你想浸溫泉,去神戶既有馬都順好多,
咁既話,就算得四日都OK:

day 1 去大阪買野(因為你話怕之後D店幾日唔開)
day 2 早上大阪繼續買野,中午開始去京都睇誇年,因為誇年關係呢日係到住一晚比較好
day 3 早上係京都玩多陣,中午後去神戶有馬溫泉
day 4 因為係晚上機,預你有時間去睇姬路城,晚上回港

子爵府

回覆:shinku 的帖子

Thanks, 我們決定加多日

首頁

尾頁

跳至