單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好:
本人今日開始要進入單親世界入面,本人也要獨力一拖二照顧一對仔女,希望各位多多支持,考下小弟

複式洋房

回覆 浪漫神風 的帖子

風神爸爸, 您好 !
雖然最初日子會好難過, 但日子一天一天的過去, 總會出現曙光,。
你現在最緊要收拾心情, 如果有份穏定工作的話, 有錢, 有健康, 有住的地方, 萬事從頭開始。 因為你要身兼母職, 基本煮食要識, 功課攪唔掂, 細路仔未開竅啫, 總有一天開竅叻過你同我, 無為就最高, 總有出頭的一天。 一個好爸爸, 一定教出一個好孩兒, 比一個好媽媽更偉大。 要有信心, 加油呀 ! 偉大的爸爸 , 同時亦祝福你, 孩子好快搵到一個好媽媽。

別墅

回覆:80後單親爸爸請多多指教

前面的路會困難的,由其一個爸爸帶兩個小朋友,本人都是一拖\0\0\0二,但當你看見他們一日一日長大,回首你的辛苦是有得着的,加油吧!

大宅

還有我....一拖2單爸,多多指教

洋房

回覆:yuki888 的帖子

現在好多野要煩,兩個細無人照顧,我又要返工,有朋友介紹袋鼠媽媽比我,但我收入不太高,又要供樓又要兩個補習又要食,我份人工頂唔到,請各位有經驗豐富家長只教下我,謝謝

複式洋房

浪漫神風 發表於 15-4-28 20:51
現在好多野要煩,兩個細無人照顧,我又要返工,有朋友介紹袋鼠媽媽比我,但我收入不太高,又要供樓又要兩個 ...

最煩都係供樓, 即使唔食、唔洗都要供, 苦盡 "金" 就來囉 !
現在唯有慳慳地, 幾口子有粥食粥, 有飯食飯啦 !
現今社會, 窮係差D, 無法啦, 千祈唔好賭添呀, 唔係仲衰過舊時 !

再過多10年8年, 正如 4343兄台所講, 當你見到佢地一日一日長大的時候, 回首一切都是值得的, 所有的满足, 全都返曬來, 加油吧 !

祝福所有的單親一眾, 苦盡甘來, 大家加油啊!

男爵府

你倆個小朋友幾多歲? 有家人幫手嗎?
單親難, 單親爸仲難,
加油! 呢度係一個好好既交流平台, 有咩唔識就多啲上來傾下啦.
暑假.....咁就過咗一半啦.

複式洋房

絶對認同, 各位單親一眾 !
這個平台, 不同的話提都有。
當一個人靜下來, 想唔通的時候, 有時只會越諗越走入牛角尖, 多D上來交流下,
有些時候會令您豁然開朗 !

洋房

回覆:維豬豬 的帖子

我個女6歲,仔4歲,我自己本身都係單親家庭長大,得一個6x歲媽媽,但對腳行動不便,不可給她照顧,又有三高,我無話她聽我已離婚,怕她會受唔主,太過激動就出事,到時麻煩還多

別墅

回覆:80後單親爸爸請多多指教

唔好回望,放胆向前望向前行啦,一定有路走出谷底重是陽光的,加油💪💪

大宅

引用:現在好多野要煩,兩個細無人照顧,我又要返

原帖由 浪漫神風 於 15-04-28 發表
現在好多野要煩,兩個細無人照顧,我又要返工,有朋友介紹袋鼠媽媽比我,但我收入不太高,又要供樓又要兩個 ...
你住邊架?其實社區褓姆係最便宜。你話埋佢地知你單親,睇下過唔過到佢入息限額,唔過費用可能有得減免。又或者可以搵下相熟既同學仔家長,睇下佢地幫唔幫到手。

大宅

引用:我個女6歲,仔4歲,我自己本身都係單親家庭

原帖由 浪漫神風 於 15-04-29 發表
我個女6歲,仔4歲,我自己本身都係單親家庭長大,得一個6x歲媽媽,但對腳行動不便,不可給她照顧,又有三高 ...
我同你一樣,本身自己都係單親家庭長大,所以絕對明白你難處,不過我好你小小,只有一個小朋友,會易啲處理。所以有咩唔明可以問我。因我小朋友自8個月開始就係我安排所有照顧,捱到佢今年上左小一,我係在職單親媽咪黎

大宅

浪漫神風 發表於 15-4-28 16:45
大家好:
本人今日開始要進入單親世界入面,本人也要獨力一拖二照顧一對仔女,希望各位多多支持,考下小弟
加油爸爸~

洋房

回覆:BB女樂樂 的帖子

我住大埔,但是又出現令一個問題,社區姑娘問我分開兩個姨姨睇主兩個小朋友,因為9月大個女讀小一,細佬讀k2,兩個讀書地方不同,令人煩惱是我唔想兩個分開,但是一個姨姨又唔可以去兩個地接送,大女讀小學來姨姨家好近,細佬讀書地方遠少少,但坐校車我也付出唔到,因為我人工有限,又要供樓又要補習又要食,真是好頭痛。
請各位有經驗家長比點意見。

大宅

引用:我住大埔,但是又出現令一個問題,社區姑娘

我住大埔,但是又出現令一個問題,社區姑娘問我分開兩個姨姨睇主兩個小朋友,因為9月大個女讀小一,細佬讀k ...
咁就簡單啦,將其中一個轉返同區囉,不過細仔我相信你唔會同佢轉,因為下年k3都畢業,都唔會再買過晒啲校服書包。所以我唔建議你同細仔轉校。大女又未買書包校服,咪索性將大女group埋係細仔附近讀小學囉。至於學校你宜家要睇定,你大女係咪第一階段已經收左?如果收左,就要等6月大抽獎放榜後果兩日要去叩門,做後補生申請,通常每間學校都有網頁,會話你知點做,同埋upload埋張form係度,你print出黎填好晒同帶齊所需資料交到你想報果間學校度。當然最好你要報多幾間,因為唔一定收。

洋房

回覆:BB女樂樂 的帖子

我個女小學已收了

大宅

引用:我個女小學已收了

我個女小學已收了
咁唯有等6月第二階段放榜再叩門搵後補生申請

子爵府

浪漫神風 發表於 15-4-29 13:29
我住大埔,但是又出現令一個問題,社區姑娘問我分開兩個姨姨睇主兩個小朋友,因為9月大個女讀小一,細佬讀k ...
找個肯接你女放學的補習社,可以解決到問題嗎?

大宅

引用:現在好多野要煩,兩個細無人照顧,我又要返

原帖由 浪漫神風 於 15-04-28 發表
供樓可以同銀行講拖長嚟供,減低每月供款額。
學會簡單煮食,唔好系出面食,會慳到錢。
街市臨收檔至買,專買特價嘢,又會再慳d.
搵人平平地睇細佬,自已做多份炒散,搵多dd.
睇吓申唔申請到 車船、書簿津貼。

洋房

回覆:yydaddy 的帖子

有無大埔補習社介紹

首頁

尾頁

跳至