嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔今年六嵗,普通科醫生話佢有斜視眼要找專科,請問有無眼科醫生專醫斜視眼介紹?謝謝

男爵府

回覆 chan1967 的帖子

胡啓華醫生
香港眼科專科 29965900 中環/旺角
胡醫生是好出名的兒童眼科醫生,斜視手術口碑好好.不過當然希望你小朋友唔洗做手術啦!

複式洋房

回覆:augkBB 的帖子

謝謝

侯爵府

回覆:chan1967 的帖子

林敬德/韓尚穎 朋友剛睇完
細心又好

男爵府

轉介去醫院跟

複式洋房

回覆:小朋友有斜視眼,有無醫生介紹

多謝兩位

大宅

chan1967 發表於 15-4-30 17:39
我個仔今年六嵗,普通科醫生話佢有斜視眼要找專科,請問有無眼科醫生專醫斜視眼介紹?謝謝
...
香港盲人協會

子爵府

augkBB 發表於 15-5-3 00:04

胡啓華醫生
我個日都睇左胡醫生.
好好.. 好有耐性丫.. 謝謝介紹

別墅

回覆:chan1967 的帖子

收藏着先,

大宅

引用:回覆 chan1967 的帖子胡啓華醫生香港眼科專

原帖由 augkBB 於 15-05-03 發表

胡啓華醫生
請問胡醫生診金幾多?

男爵府

ayeungyeung 發表於 15-5-13 16:13
請問胡醫生診金幾多?
不好意思,你最好打去問下,我怕記錯。印象中收費好合理,如果你去過間診所見过d儀器可能會覺得物超所值。不過最重要係胡醫生係好有經驗的兒童眼科醫生。

男爵府

回覆 quincy00 的帖子

唔好客氣,小朋友好返未?

子爵府

引用:回覆 quincy00 的帖子唔好客氣,小朋友好返

原帖由 augkBB 於 15-05-14 發表
回覆 quincy00 的帖子

唔好客氣,小朋友好返未?
未丫, 我仔左眼有啲斜視, 但未算嚴重
要每日遮眼3個鐘, 同教我點同仔仔練下隻眼!遲啲要返去覆診!

視光師同醫生都好好丫, 有耐性!
我10點上去, 成11點半先走得, 價錢比我想像中平,$1000下

男爵府

quincy00 發表於 15-5-14 19:15
未丫, 我仔左眼有啲斜視, 但未算嚴重
要每日遮眼3個鐘, 同教我點同仔仔練下隻眼!遲啲要返去覆診!
原來斜視要遮眼?我以為弱視先要遮眼。咁勸力d練下。果到好多視光師,遇过的都好細心。你係男仔視光師一或女的?带BB的話,我比較鍾意去中環果边。

子爵府

引用:Quote:quincy00 發表於 15-5-14 19:15 未丫

原帖由 augkBB 於 15-05-14 發表
原來斜視要遮眼?我以為弱視先要遮眼。咁勸力d練下。果到好多視光師,遇过的都好細心。你係男仔視光師一或 ...
我個仔4歲,之前3歲時睇過2間, 但個度啲醫生冇乜耐性, 其中一個話, 佢咁,check唔到架喎?
另一個視光師仲問我,個仔係咪有專注力有問題!有冇帶佢去check下!

小朋友坐唔定加上環境又陌生

所以對比起胡醫生同視光視真係冇得比

我去中環個間, 超大同光猛,

男爵府

quincy00 發表於 15-5-14 19:56
我個仔4歲,之前3歲時睇過2間, 但個度啲醫生冇乜耐性, 其中一個話, 佢咁,check唔到架喎?
另一個視光師 ...
吓,好離譜!可否告訴我係边兩間?。其實小朋友好難會坐得好定,我带小朋友,唔管咩科,醫生都要识同有耐性先得。就算影証件相都係啦。胡醫生果到果幾個醫生都好好,有經驗又有耐性。touch wood小朋友唔洗太多野搞,如果大鑊野,即係要進階做d什麼什麼檢查,手術…你就明果間中心點解咁出名。advance过一般眼科中心好多。

子爵府

augkBB 發表於 15-5-15 04:04
吓,好離譜!可否告訴我係边兩間?。其實小朋友好難會坐得好定,我带小朋友,唔管咩科,醫生都要识同有耐性 ...
算啦, 而家搵到個好醫生, 算係咁.. 唔開名喇..一間係尖咀, 都算出名,, .另一間係唔出名係荃灣.

男爵府

quincy00 發表於 15-5-15 11:01
算啦, 而家搵到個好醫生, 算係咁.. 唔開名喇..一間係尖咀, 都算出名,, .另一間係唔出名係荃灣. ...
明白,我有個同事去一间响尖咀,個名有數字好似年份咁,返黎係咁鬧,話不知所謂,求求其其。唔知係咪同一間。不過睇小朋友一定要識同佢地溝通,有方法令佢地合作。冇愛心冇耐性真係check唔到。btw,其實遮眼有咩用?

子爵府

augkBB 發表於 15-5-15 11:51
明白,我有個同事去一间响尖咀,個名有數字好似年份咁,返黎係咁鬧,話不知所謂,求求其其。唔知係咪同一間 ...
遮一隻眼.. 係要練 返另一隻眼,既眼力, E.G 弱視/斜視.

同小朋友6歲前眼球仲發育緊.. 所以最好係6歲前糾正眼既問題.

大宅

女女一隻眼有間歇性外斜, 佢係先天性的, 雖然已經完全控制視力問題,
但外觀止終想改善, 有無人做過手術? 風險是否很高?

首頁

尾頁

跳至