婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

同6299一齊住, 有一個剛出世的BB, 剛買左樓(樓花, 2年後先入伙),所以要供樓, 老公收入$2x k,應該俾幾多家用?
p.s. 有儲蓄係度, 但由細到大老公d錢俾晒99管(佢會幫個仔投資喎), 6299緊係想我地俾多d, 佢地值情想我出返來做野, 咁未可以俾多d, 但我又想親自湊返個bb

侯爵府

回覆 baby201415 的帖子

老公收入2萬幾,每個月供幾多呀?甘嘅市況都幾吃力下。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

回覆:家用問題

你冇做野,2皮幾好岩岩好

公爵府

咁情況仲買樓花? 買現樓即搬跟住唔俾家用啦

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

要視乎開支而定

公爵府

你有冇返工,如果吾係,你老公一個人搵2皮,好吃力,除非6299出手幫。我細老同你一樣,比12000一個月,又係一家三口一齊住。

大宅

如果搬左出去住,得c6一個搵2萬幾,仲要供樓,真系好吃力,分分鐘吾夠,睇下你自己會吾會出反泥做野,出反泥做野6299幫吾幫手湊,睇佢地點講,如果佢地企硬一定要比得多的話,系我既話我會企硬閒時一定吾會個個月比,系過時過節先比囉

伯爵府

你冇返工佢搵兩萬仲要供樓?絕對唔夠,仲要touch wood佢失業,邊有錢供樓?

大宅

Huuu 發表於 15-5-1 13:02
回覆 baby201415 的帖子

老公收入2萬幾,每個月供幾多呀?甘嘅市況都幾吃力下。 ...
10k

大宅

Bibibut 發表於 15-5-1 14:13
你有冇返工,如果吾係,你老公一個人搵2皮,好吃力,除非6299出手幫。我細老同你一樣,比12000一個月,又係 ...無返工

大宅

回覆 jw101 的帖子

出反泥做野6299會幫手湊, 但我想自己湊返

大宅

sumsum_so 發表於 15-5-1 16:04
你冇返工佢搵兩萬仲要供樓?絕對唔夠,仲要touch wood佢失業,邊有錢供樓?

...
份工算穩定,

伯爵府

引用:Quote:sumsum_so+發表於+15-5-1+16:04+你冇

原帖由 baby201415 於 15-05-01 發表
份工算穩定,
有冇儲蓄係度?以防萬一好啲
同6299住?住邊公屋定私樓?一般唔同住有自己家庭都$3000-$5000,同住另計、你冇資料好難話你知,直接問下6299想要幾多好過啦,但講緊20k係一家三口用,未計兩邊比家用

大宅

sumsum_so 發表於 15-5-1 16:31
有冇儲蓄係度?以防萬一好啲
同6299住?住邊公屋定私樓?一般唔同住有自己家庭都$3000-$5000,同住另計、你 ...
有儲蓄係度, 但由細到大老公d錢俾晒99管(佢會幫個仔投資喎), 6299緊係想我地俾多d, 佢地值情想我出返來做野, 咁未可以俾多d, 但我又想親自湊返個bb

伯爵府

引用:Quote:sumsum_so+發表於+15-5-1+16:31+有冇

原帖由 baby201415 於 15-05-01 發表
有儲蓄係度, 但由細到大老公d錢俾晒99管(佢會幫個仔投資喎), 6299緊係想我地俾多d, 佢地值情想我出返來做野 ...
咁住緊公屋定私樓呀?你6299咁大貪,比15k佢地都唔會覺得夠啦食佢用佢水電煤6299比哂?定你地交埋租雜費全包、只係食兩餐要99煮呀?講真,一個家庭,雜費5000-8000不等,仲要講緊慳住駛

大宅

其實你老公果邊有兄弟姊妹會比家用你奶奶,可以分擔下?定係你老公係獨子,所以你奶奶要靠曬你老公養,所以言談中想你地比多d家用.

本人意見,覺得如果只得你老公揾錢,實在唔夠用,其實買樓洗費好多,每月供樓已經去左10k,差餉,地租,管理費,遲d搬埋出去,仲有水,電,煤,食,bb大d,返學洗費,興趣班,補習費 ...

雖然你老公分工好stable,但今時今日講得要供樓,閒閒地要供10年,或者更長年期,萬一萬一你老公失業,如果你有返工都仲可以頂住先,在商言商,無錢供樓銀行會收番層樓.

可以的話,老公d錢佢自己keep返,同老公傾下比幾多家用你奶奶,將來搬出去住有個預算.

P.S : 不喜勿插.

翡翠宮

就算你老公完全吾洗比家用我都諗唔掂你點做ftm

翡翠宮

又吾可以一口話老爺奶奶大贪、最少未有証據。
得20+k,供10k, 你地一家3口點都要7k卦?食住水電煤全包喎(right?)
你吾做野,阿b洗费你2位少少零用呢?

伯爵府

mini1204 發表於 15-5-1 18:35
就算你老公完全吾洗比家用我都諗唔掂你點做ftm
搵2萬幾,當2萬5供樓去左1萬,得返萬五

同6299住,唔洗距地湊孫,甘咪唯有當包曬水電煤氣日用品同買送,一個月起碼俾6000.
9000就系樓主,樓主bb同距老公既洗費。
其實都無話唔得既,系勉強d。因為凈系奶粉尿片一個月都唔見1-2000,不過樓主FTM如果可以餵人奶就可以省返d。甘樓主老公去返工都要搭車食飯,一個月起碼2000,再加1000零用。

不過,呢個方案,重點系6299層樓系唔洗供或者唔需要俾租。如果仲要夾一份租就no eye see。

大宅

因為唔夠開支,我都係面對現實要出黎做野…
我都想全職湊…

首頁

尾頁

跳至