自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

細細個已經跟屋企人移民外地(一直冇拎過身份証),而家三十幾歲,想趁旅行時順便返香港拎身份証,請問有咩手續?需時多久?

上入境處網頁唔係好搵到相關資料

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆:細細個移左民既香港出生人仕想拎返香港身份証

帶出世紙去入境處申請領取新身分證

只要香港出生都唔會有問題

子爵府

近幾年收緊左好多啦
移民仔女回流好多都攞吾到ID,
事主完全冇申請過ID,根本無當HK 系永久居所應該有困難了

象牙宮

回覆:細細個移左民既香港出生人仕想拎返香港身份証

朋友外甥女係澳洲出世,佢舊年返來香港都攞到香港身份證,出證時佢都唔係香港,朋友幫佢取證的,你打去問下。

伯爵府

醒目開學勳章

引用:細細個已經跟屋企人移民外地(一直冇拎過身

原帖由 Lovebabieee 於 15-05-06 發表
細細個已經跟屋企人移民外地(一直冇拎過身份証),而家三十幾歲,想趁旅行時順便返香港拎身份証,請問有咩 ...
我表妹早2年都拎到 ID, 佢好細個去左美國,三十幾歲才回港拎身份證,而且佢連出世紙正本都冇,都拎到 ID, 冇問題。

印象中,佢返黎hk 前,佢d屋企人幫佢預約左日期先,表妹返黎就做得,拎證就揾人代領。

http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我堂姊嫁日本人, 大女香港出世 (一歲返左日本), 二女日本出世, 兩個都攞到香港身份証呀

男爵府

係出生註冊處會有紀錄就得啦!

首頁

尾頁

跳至