母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

bb 5 個半月大一直全埋身,一日 4 餐,但最近奶量跌只餵到 3 餐於是一餐飲奶粉但佢嚴重抗拒用奶樽,幾餓都好一塞入口就係不停扭身扭勢扎紮狂喊,試用針筒分 3次餵因邊餵邊喊最終將餵到落肚既全部嘔番晒出嚟,我已經試過 3 種奶咀,連初生最林最軟好易啜嗰種都唔肯用,未飲奶時比個吉樽佢拎住當牙膠咬諗住比佢習慣都只咬唔肯啜,一見裡面有奶更加未先定就爆喊 咁既情況轉一餐糊仔溝人奶得唔得?得我一個湊比佢玩左成個星期真係好辛苦

生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:5個半月 bb 唔肯用奶樽,轉一餐固體會唔會太早?

sorry 打錯,係奶粉溝米糊

生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

複式洋房

我之前都試左好多奶樽同唔同咀
最後bb肯用NuK 黃色咀(好軟身)

大宅

回覆:usbaby 的帖子

我b五個半月時,我有俾少少人奶加米糊,但未代到一餐,可能只係幾啖。
差半個月到六個月啦,如果你阿b ready, 就得啦。

洋房

回覆 usbaby 的帖子

有冇試過用pigeon果隻實感奶嘴?佢聲稱個design係模仿乳頭,支持母乳餵哺媽咪喎。

大宅

BK Milk勳章

我覺得BB肯食就可以當一歺,我囡剛六個月,去完健康院,姑娘話可喂兩歺固,因我都覺得吾夠食甘。

別墅

我仔5個半月,唔肯飲奶做正餐,而家我每日一餐糊,三餐粥,佢食得幾好。。。係有時想瞓覺就啜下1-2安奶咁

別墅

我B同你一樣!又係一定要埋身!又係5個半月B唉!我現在(3餐米糊+少少奶粉),但每次都吃小小幾匙~吃到佢樓計我就停,再比人奶佢(當比水)開始時,佢唔識吃.1星期左右佢先開始識吃!因為佢完全超貼身,太辛苦啦!現在睡覺都要食住人奶先訓到~我都唔知點算好!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊