自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔呢幾日突然好用力咁眨眼,制止唔到,睇電視時會眨得多D,唔知同佢呢幾日感冒有無關係?有無媽媽有經驗?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:2歲半用力眨眼

可能天氣影響眼敏感,去醫生度攞眼藥水滴。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

回覆 miya0315 的帖子

兒科病, 我2個仔細時都係咁, 你唔好鬧佢唔洗理佢一排就無事
開開心心又一天

禁止訪問

珊瑚宮

miya0315 發表於 15-5-15 10:48
我仔呢幾日突然好用力咁眨眼,制止唔到,睇電視時會眨得多D,唔知同佢呢幾日感冒有無關係?有無媽媽有經驗 ...

有冇出紅筋或紅班? 或出現水泡? 有就最好睇下眼科。

簡單舒緩方法係棉花球沾暖開水, 叫佢閉上眼睛, 輕輕順住上下眼簾縫(左至右單向)抺拭, 做幾次應該好些的。冇改善要CHECK 去下眼。

大宅

回覆:2歲半用力眨眼

我女2歳幾開始都有眨眼呢個小動作,老師又係話唔洗理,維持左半年左右忍唔住帶佢去理大check 眼,check 完完全正常,過一排佢又唔知點解無端端冇再眨眼

伯爵府

我仔13m, 佢呢排都會眨眼時hold 1,2秘先打反開眼, 我有d 驚佢係咪暈一暈咁

複式洋房

會唔會眼乾?會唔會電視太光或者佢坐得太近睇TV?

不過我個個都有幾日好大力咁眨眼,但佢應該係見到有其他小朋友係咁,又有樣學樣~我話左佢一兩次,之後冇再話佢,佢眨左幾日就冇再眨LU~

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我仔都係兩歲左右時試過!個時我留意到佢又係睇電視時會眨得勁D!所以個排佢望電視時,就會周不時叫下佢,等佢唔好睇得太投入!大人都係啦!睇電視同電腦太耐,要望下D遠野!唔係好易會有近視!阿仔之後過左一陣就正常返!
我表弟1X歲,我見佢都成日玩電腦同禁電話,但佢暫時都無近視!我舅母話佢唔會長時間坐住電腦前邊!佢會玩下,行下咁!

首頁

尾頁

跳至