自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

例如對方對自己屋企人關唔關照,大唔大方,做唔做到愛屋及烏?
或者同親戚朋友同事聚會,大家攜眷出席,另一半又識唔識做,會唔會失禮,有無俾面你?

對屋企…我諗過年過節、對方父母生日,呢啲送禮,食飯係基本啦。
加分位就例如…出街飲茶會幫埋其他人洗碗洗筷子,食飯時會幫其他人斟茶,見外母/奶奶拎住重野(不包括手袋)會自動波幫手拎,去對方屋企食飯幫手開枱拎餸,唔會撓埋對手等食…

我覺得我C6係得體嘅,我自己就應該算係正正常常唔係特別好嘅C9

歡迎討論仲有咩行為係好/唔好。

更歡迎講下大家嘅EX有咩唔得體要飛左佢,我認我好八掛

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:例如對方對自己屋企人關唔關照,大唔大方,

原帖由 家文 於 15-05-19 發表
例如對方對自己屋企人關唔關照,大唔大方,做唔做到愛屋及烏?
或者同親戚朋友同事聚會,大家攜眷出席,另 ...
首先,我會反醒下自己做到幾多,再嚟要求老公……

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:覺得自己另一半得唔得體?

我感謝我老公佢可以做到

wcpcelia    發表於 15-5-19 14:01

子爵府

我從來唔會用失禮呢兩個家黎形容另一半,好醜都係自己選擇。。連自己都睇唔起叫人地點睇起☺️

熱狗媽    發表於 15-5-19 13:48

子爵府

引用:Quote:原帖由 家文 於 15-05-19 發表例如對

原帖由 Sumyeema1 於 15-05-19 發表
首先,我會反醒下自己做到幾多,再嚟要求老公……
唔需要要求架,做定唔做係個人選擇,都無得迫,所以真係完全睇對方本身夠唔夠大方得體

水晶宮

門面上係好得體

但。。。唔得大方

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

比上不足比下有餘

子爵府

引用:我從來唔會用失禮呢兩個家黎形容另一半,好

原帖由 katieng116 於 15-05-19 發表
我從來唔會用失禮呢兩個家黎形容另一半,好醜都係自己選擇。。連自己都睇唔起叫人地點睇起☺️

...
因為你揀嘅另一半唔會失禮丫嘛
雖然我C6唔係,但有啲人行為習慣真係差少少…食飯挾餸永遠挾第一個,挾晒好嘅俾自己。

子爵府

引用:門面上係好得體但。。。唔得大方

原帖由 豬仔嘜 於 15-05-19 發表
門面上係好得體

但。。。唔得大方
即係對其他人就做到足,扮無野,返到屋企就對住你呻?我自己有時就係咁

珍珠宮

我果個呢,係我家人面前好得體,係我D FD面前超級極度NG得體(同我阿媽一樣......)

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢D C6比我做得更好,重要我屋企所有維修都係C6一手包辦,有問題佢會出面解決,每次去旅行一定帶埋我阿爸阿媽,所以而家阿爸錫佢重多過錫我

水晶宮

引用:Quote:原帖由 豬仔嘜 於 15-05-19 發表門面

即係對其他人就做到足,扮無野,返到屋企就對住你呻?我自己有時就係咁

...
佢呻都唔呻下

成日為左d雞毛蒜皮事而發皮4

禁止訪問

回覆:家文 的帖子

男爵府

ftm一湊二,個老公返屋企完全唔幫手,
食飯要老婆餵,旁人睇唔過眼出聲,
老婆話人多事呢啲係情趣

老婆買咩都要老公許可要keep單對數,
連買碗麵都要打畀老公問(最後竟然唔可以?!)

屋企無咩野食,話佢地一家細食喎,
但兩公婆去到老婆娘家,又可以由開波食野食到走。

呢個人夫仲有大把經典事。。。

子爵府

引用:呢D C6比我做得更好,重要我屋企所有維修都

原帖由 COE1205 於 15-05-19 發表
呢D C6比我做得更好,重要我屋企所有維修都係C6一手包辦,有問題佢會出面解決,每次去旅行一定帶埋我阿爸阿媽, ...
你父母呢啲係多左個仔

子爵府

引用:我無用你內文的形容去看伴侶得唔得體。我覺

原帖由 Superman-GF 於 15-05-19 發表
我無用你內文的形容去看伴侶得唔得體。

我覺得「得體」係社交禮儀、餐桌禮儀、言語不能無味,不能9588低低 ...
無錯
我覺得我C6整體都叫唔錯架

子爵府

引用:ftm一湊二,個老公返屋企完全唔幫手,食飯

原帖由 louisamamami 於 15-05-19 發表
ftm一湊二,個老公返屋企完全唔幫手,
食飯要老婆餵,旁人睇唔過眼出聲,
老婆話人多事呢啲係情趣
佢對老婆點呢啲一個願打一個願捱啦主要想知對老婆以外嘅人係點,即係會唔會對親友都係根根計較?

男爵府

開心吸收勳章

門面功夫我同我close嘅家人都唔睇重,外人可能覺得有時我哋兩個都唔夠得體,但我哋活得好自在...

珍珠宮

回覆 家文 的帖子

我唔看重呢些門面野, 最緊要顧家愛我們冇沙沙滾就夠。

我識人個老公, 好識門面野, 外人面前對老婆好好聲氣, 比足面, 實情是唔養家, 仲有小三。

子爵府

引用:Quote:原帖由+katieng116+於+15-05-19+發表

因為你揀嘅另一半唔會失禮丫嘛
雖然我C6唔係,但有啲人行為習慣真係差少少…食飯挾餸永遠挾第一個 ...
係因為失禮呢兩個字好晤尊重對方
將心比己,你老公話你失禮你會唔會有一下心up?

首頁

尾頁

跳至