親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日睇下機票行情,想訂十一月重陽節的時間2大2細去台北玩,因之前只訂過2歲以上的,去蘇梅曼谷航空,去日本全日空都比成人票低幾百蚊,今次訂發覺唔單止2歲以上票價幾乎同成人一樣之外,嬰兒價竟然仲貴過兒童價,哇!搞到我訂2大2細的票好似訂4成人票咁上下,究竟咩回事?有經驗的jm請分享下應該點訂?ps我搵的係zuji,但之前訂全日空都係呢間,無價錢貴咁多果啵!究竟應該點訂先慳錢?如果嬰兒價真係咁貴還不如幫佢買埋兒童票,佢到11月都1歲10個月了

別墅

回覆:長榮飛台北的嬰兒機票

我剛訂左7月尾坐長榮去台北bb機票650蚊。。回程坐hello kitty機,係心程旅遊買,我囡到時係16個月

大宅

回覆:chichi820 的帖子

咁我呢個究竟咩回事

公爵府

唔奇。嬰兒票係計正價某%, 如果promotion做到,隨時小童,甚至成人票仲平。呢個情況緊係買小童票比bb一個位坐。我仔1,5 歲去sg都係照買成人票。

公爵府

引用:我剛訂左7月尾坐長榮去台北bb機票650蚊。。

原帖由 chichi820 於 15-05-26 發表
我剛訂左7月尾坐長榮去台北bb機票650蚊。。回程坐hello kitty機,係心程旅遊買,我囡到時係16個月

...
7 月暑假,無得同11 月比。

大宅

回覆:heilok 的帖子

問題在於成人票都12xx啊,無咩promote,兒童票等於成人票,嬰兒票貴過成人票

別墅

引用:問題在於成人票都12xx啊,無咩promote,兒

原帖由 Naturedoo 於 15-05-26 發表
問題在於成人票都12xx啊,無咩promote,兒童票等於成人票,嬰兒票貴過成人票

...
咁你不如買小童票啦

大宅

回覆:chichi820 的帖子

我只係驚訝於嬰兒票做咩咁貴,睇來太早買未必平

大宅

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章

回覆:Naturedoo 的帖子

我之前16-19/5去台灣,直接長榮網訂成人票(兒童票都可以經網上訂),之後打長榮訂票hotline加嬰兒票,16號果日去機場先比錢,都係$702

大宅

回覆:Babybabyav 的帖子

請問702連稅嗎?

別墅

Yes same amount including tax in $702 re bought at airport 5/26

男爵府

BK Milk勳章

買過好幾間航空公司的嬰兒票,大部份話係成人票價的十分之一但其實係正價的十分之一,最貴一次嬰兒票連稅係$12xx, 只係平成人票一百蚊多d, 不過冇計,我次次都係去到機場先買,焗住要俾

最近一次亦都係最後一次買嬰兒票係聖誕假搭長榮,連稅$550

大宅

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章

係呀,包晒

伯爵府

2023年兔年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

引用:我剛訂左7月尾坐長榮去台北bb機票650蚊。。

原帖由 chichi820 於 15-05-26 發表

...
請問點樣係長榮網訂嬰兒票

男爵府

昨日我係長榮網上訂機票,2大2小訂10月底,之前打去問嬰兒機位仲貴過兒童位,冇記錯話記大人既10%,仲要冇位坐到時要我手抱阿仔,我仔而家7個月,最後我問左價我係網上訂兒童位,買時佢有寫2至11歲,到時照入年份昨上去,如果唔係買唔到,買左後打上去同佢講有個係bb黎,講番真實出生年份,同埋要咩碼數尿片,另我要bb糊仔咁

男爵府

引用:Quote:原帖由 chichi820 於 15-05-26 發表

原帖由 小肥寶 於 15-05-27 發表
已覆

男爵府

引用:Quote:原帖由 chichi820 於 15-05-26 發表

原帖由 小肥寶 於 15-05-27 發表
我網上既價係兒童 $330 燃油 $92 稅金機場稅$128 = $550

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 小肥寶 於 15-05-27 發表請問

原帖由 waiwai2468 於 15-05-27 發表
我網上既價係兒童 $330 燃油 $92 稅金機場稅$128 = $550
小童?嬰兒嗎?

珍珠宮

BK Milk勳章

嬰兒飛一般可買左成人飛後打去airline買,如果同成人差不多價,而佢又差不多2歲,我會買成人飛/小童飛俾佢,起碼佢有位坐。

我而家多數買廉航,因為廉航bb飛好平 ($240來回),當然視乎個人喜好

男爵府

引用:Quote:原帖由 waiwai2468 於 15-05-27 發表

原帖由 ccyin 於 15-05-27 發表
小童?嬰兒嗎?
小童

首頁

尾頁

跳至