論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐今年係第三年係我家打工,做野不過不失,但每年都要求返菲,第一年比佢提早攞假返去,第二年盲腸炎係香港做完手術又返左去兩星期,今日又話7月佢生日想拎4日假,因為佢老公会黎HK同佢慶祝生日喎!你地会比佢放嗎?

水晶宮

引用:姐姐今年係第三年係我家打工,做野不過不失

原帖由 annababe 於 15-06-02 發表
姐姐今年係第三年係我家打工,做野不過不失,但每年都要求返菲,第一年比佢提早攞假返去,第二年盲腸炎係香 ...
果4日假工人会在家或在外過夜?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會比姐姐在外過夜

大宅

在香港, 不可外出過夜, 應依法例做, 仲有一個問題, 就係佢違法在外過夜, 出左事, 保險有得賠嗎? 到時會否帶來麻煩? 另一個問題, 怕佢兩個人去, 三個人返

其實好似佢咁放假法, d大假仲有得剩嗎? 會否已放到過晒龍

大宅

birdbird 發表於 15-6-2 11:11
果4日假工人会在家或在外過夜?
在外過夜

大宅

djhoney 發表於 15-6-2 11:59
在香港, 不可外出過夜, 應依法例做, 仲有一個問題, 就係佢違法在外過夜, 出左事, 保險有得賠嗎? 到時會否帶 ...
佢情願NO PAID都要請假返去。

大宅

NO PAID唔等於冇違法啊, 其實你唔想佢出去過夜, 呢個係最好的原因(借口), 除非佢出你都OK, 咁其他就唔洗講了

象牙宮

annababe 發表於 15-6-2 09:12
姐姐今年係第三年係我家打工,做野不過不失,但每年都要求返菲,第一年比佢提早攞假返去,第二年盲腸炎係香 ...

你工人私事真是呢...
每年都要求返菲
第二年盲腸炎係香 ...
又話7月佢生日想拎4日假
是無薪假? 你有能力照顧自己, 放自由決定.

身為雇主, 世上無人會喜歡要求多多的員工. 除非你仍當自己身分是打工仔. 同声同氣!

子女都不能有有求必應. 外傭也不是兒女, 不能樣樣有求必應.
human behavier... sound your maid need to be educated
她去人权組織打工吧, 看組織是否, 她可有求,必應! 再說..

5年你又會被她刮錢. 除非你天生愛被人控制.
由今開始捉她错處...想方法, kick her off. 合法合理的.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至