烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教 pancake 皮怎樣可以整薄些.

我整咗但不會好似街食咁薄...味道都好味, 有啲似雞蛋仔..

你們通常會點整....

請分享下..謝

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 manyi911 於 08-6-26 11:32 AM 發表
請教 pancake 皮怎樣可以整薄些.

我整咗但不會好似街食咁薄...味道都好味, 有啲似雞蛋仔..

你們通常會點整....

請分享下..謝

主要有兩隻唔同麵糊整pancake。
厚身要加發粉或加酵母等佢煎時發大,麵糊係杰身d。
薄身pancake麵糊係稀d,同埋唔加發粉或酵母,多數用黎整芒果或鮮果pancake或千層蛋糕。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

召藥師:

係呀, 我唔記得講我是整 香蕉 pancake, 所以是薄個隻. 可能個粉漿唔夠稀...今晚再試過....

還想請問個 cream 是否自己打會好啲, 冇咁快溶, 因我用即食噴出來個隻..很快溶...請問妳...如自己打應用那隻cream打....請教下.... 謝謝妳的回應..

thanks

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 manyi911 於 08-6-26 05:35 PM 發表
召藥師:

係呀, 我唔記得講我是整 香蕉 pancake, 所以是薄個隻. 可能個粉漿唔夠稀...今晚再試過....

還想請問個 cream 是否自己打會好啲, 冇咁快溶, 因我用即食噴出來個隻..很快溶...請問妳...如自己打應用那隻crea ...

簡單易買就去超市買淡忌廉加糖打起,奶味重d;如果想好似生日蛋糕個d cream就要去蛋糕材料舖買甜忌廉,唔駛加糖就打得起,不過一買就份量好多。

大宅

召藥師

唔該散....我暫時都是用即食的cream...

我昨晚再試啦...粉漿夠稀, 所以個皮薄咗...好味啲...

thankyou

大宅

召藥師,
請問如果唔用pancake粉開, 想自己用粉開,
請問有冇份量可以提供架??
唔該哂

原文章由 召藥師 於 08-6-26 16:08 發表

主要有兩隻唔同麵糊整pancake。
厚身要加發粉或加酵母等佢煎時發大,麵糊係杰身d。
薄身pancake麵糊係稀d,同埋唔加發粉或酵母,多數用黎整芒果或鮮果pancake或千層蛋糕。 ...

超級版主

原文章由 janice_fong 於 08-6-27 11:40 AM 發表
召藥師,
請問如果唔用pancake粉開, 想自己用粉開,
請問有冇份量可以提供架??
唔該哂

其實好隨意
http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_mangocake.htm
入面有薄pancake皮食譜,鍾意奶味多d可以用部份淡奶代同等份量雞蛋(如一隻蛋50g,想落少隻蛋可用50g淡奶代替)。
另外,想顏色黃d同香d,可以用10-15g左右吉士粉代替麵粉。(麵粉可用中筋麵粉或低筋麵粉都得,用低筋軟身d,中筋就煙un d)
依個食譜係好大份量,可以減半整,又或者整1/3試左口味先。

大宅

召藥師,
真係好多謝妳多次出手相助, 幫我解疑難, 真係無限感激!!
Thank you

原文章由 召藥師 於 08-6-27 14:17 發表

其實好隨意
http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_mangocake.htm
入面有薄pancake皮食譜,鍾意奶味多d可以用部份淡奶代同等份量雞蛋(如一隻蛋50g,想落少隻蛋可用50g淡奶代替)。
另外,想顏色黃d同香d,可以用10 ...

首頁

尾頁

跳至