美容扮靚

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

何謂肥?何謂瘦?何謂標準?

港人被廣告的影響下已未能分辯什麼是健康, 亦不清楚什麼是肥或瘦。

100磅的你竟比120磅相同高度的她肥胖很多, 原因簡單, 你身上充滿脂肪 (如30%), 而比你較重的她身上充滿結實的肌肉 (15% Body Fat Percentage), 亦沒有拜拜肉!!!

以科學的方式量度身體脂肪比例, 便能正確導出你是否太肥。市面上或gym有電子磅可顯示出你的Body Fat Percentage, 當然在上磅前要輸入你的性別、年齡、高度, 需時只是十秒左右, 便能知道自己的身體脂肪比例。

麼脂肪和肌肉有什麼分別:

同等面積的脂肪相比肌肉輕很多, 大家可想一想半肥瘦义燒, 肥膏是多輕, 並只是一堆無力氣的東西!肌肉是結實及有形狀的, 亦可給你美麗健康的型態。

脂肪可為身體作緩衝撞擊及保存熱量的功用, 亦是身體的重耍內分泌系統器官, 為身體製造荷爾蒙。

肌肉是能收縮的人體組織,分為骨骼肌、心肌和平滑肌三種,其功能皆為產生力並導致運動。心肌和平滑肌的收縮不由意識控制且為生存所必需,例如心臟的收縮或是腸胃道的蠕動等。骨胳肌的自主收縮用來移動身體且能夠被精細地控制,例如眼睛的運動或大腿股四頭肌的總體運動。自主肌肉纖維分成快慢兩種,慢肌纖維可以持續較長的時間,但力量較小;快肌纖維收縮地較快,力量也較大,但也較快感到疲勞。

高低脂都不好, 帶氧運動(cardiovascular/ aerobic training)可燒脂, 但未能增加肌肉, 若想增加肌肉, 定必需練習非帶氧運動如舉重、練習啞鈴等等, 當然一些利用身體重量的鍛鍊 (body weight training) 亦可, 如TRX、掌上壓。 更重要的是非帶氧運動亦可燒肌及increase metabolism增進新陳代謝。因為肌肉是需要能量, 甚至在作息的時候。

因此作非帶氧運動的人, 常常感到餓, 並需要protein, 蛋白質。 脂肪却不需要能量!!! 舉重的人若亂吃高脂食物, 便變成肥腫難分, 身上肌肉與脂肪同時变大!

女性的脂肪比男性高, 肌肉較少, 所以女性練習非帶氧運動是沒有机會變成大隻婆!!!  除非一天做舉重數次, 一星期舉七天, (那必定是你的女body pump instructor) 或打類固醇針, 當然一般人並不會這樣做!

要健美,除學懂什麼是胖、瘦或標準身型外, 還有對脂肪和肌肉的認識。

珍珠宮

引用:何謂肥?何謂瘦?何謂標準?港人被廣告的影

原帖由 jesswu 於 15-06-04 發表

港人被廣告的影響下已未能分辯什麼是健康, 亦不清楚什麼是肥或瘦。
修正一下

帶氧運動有分強度,而且,運動初期都會增肌。
如果不斷加強度,其實都會增加。
高強度帶氧運動會進入無氧區,都會增加肌肉
當然,同重量訓冇得相比較

其次,食『過多』熱量之下,食乜都會肥
尤其高糖份高脂肪
但係,增肌期間不能夠限糖限蛋白質,否則會影響增肌效果
響 bulk 期間,脂肪同肌肉,係『必然』會一齊增加
而且,脂肪細胞用既熱量雖然低,唔係完全冇

最後,唔做重量訓練,原則上冇可能變筋肉人 ...
增肌既難度比減脂高得多
要擔心增肌,首先擔心完減脂先 ...
而且,唔食藥之下,要練到一舊舊,好難,好難,非常難

多謝收看,癈話完畢

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

子爵府

引用:Quote:原帖由 jesswu 於 15-06-04 發表何謂

原帖由 goddamnit 於 15-06-04 發表
修正一下

絕非廢話,簡直至理名言

希望jm們從最基本的金科玉律途徑減肥……不要盲從代餐藥物做瘦身機,搞壞身子又反彈……

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+goddamnit+於+15-06-04+發表

絕非廢話,簡直至理名言

希望jm們從最基本的金科玉律途徑減肥……不要盲從代餐藥物做瘦身機,搞壞身 ...
我叫人食野叫到半放棄

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

子爵府

jesswu 發表於 15-6-4 11:45

港人被廣告的影響下已未能分辯什麼是健康, 亦不清楚什麼是肥或瘦。

子爵府

goddamnit 發表於 15-6-4 15:36
修正一下

男爵府

回覆:分享:脂肪、肌肉與體重

因此作非帶氧運動的人, 常常感到餓, 並需要protein, 蛋白質。 脂肪却不需要能量!!! 舉重的人若亂吃高脂食物, 便變成肥腫難分, 身上肌肉與脂肪同時变大!

食蛋白質通常會伴隨住脂肪wor...

珍珠宮

引用:因此作非帶氧運動的人,+常常感到餓,+並需要

原帖由 AKI_hisashi 於 15-06-04 發表
因此作非帶氧運動的人, 常常感到餓, 並需要protein, 蛋白質。 脂肪却不需要能量!!! 舉重的人若亂吃高脂食物 ...
咬紙皮 ... 唔係,咬瘦豬扒,雞胸同牛柳可以好低

成日亂UP 28 ..

大宅

回覆:分享:脂肪、肌肉與體重

Thx for sharing

男爵府

引用:Quote:原帖由+AKI_hisashi+於+15-06-04+發

咬紙皮 ... 唔係,咬瘦豬扒,雞胸同牛柳可以好低
我食親果d 通常都好肥好多脂

子爵府

回覆 goddamnit 的帖子

我之前係做帶氧(70%), 其餘就做重量,一星期兩至三次, 一直都KEEP到減唔到,
我今年43, 5呎5寸, 115磅, 脂肪28%, 之後就想轉下運動方式, 做帶氧(10%), 其餘就做重量, 一星期兩至三次, 食野食多咗蛋白質, 同真係大食咗, 個體重升到121磅, 脂肪28%, 骨質都重咗0.5%, 好似個人大件咗, 手同patpat啲脂肪一樣咁多, 我想keep到有瘦得嚟有線條, 請問有咩方法? thx!!

珍珠宮

引用:回覆+goddamnit+的帖子我之前係做帶氧(70%)

原帖由 MICLOH168 於 15-06-04 發表

我之前係做帶氧(70%), 其餘就做重量,一星期兩至三次, 一直都KEEP到減唔到,
燒脂關鍵必然係碳水 ...

試下將碳水改做 Pre/Post workout 先食,一日食既碳量唔超過 1g 1 lbs ?
休息日壓到 50g 以下

另外 ,蛋白粉唔一定要食,因為係 bulk 用
我相信你想 cut 多啲

成日亂UP 28 ..

珍珠宮

引用:回覆+goddamnit+的帖子我之前係做帶氧(70%)

或者過我志趣個 post 玩
唔太正規既玩法,哩度唔講太多

成日亂UP 28 ..

珍珠宮

計左數了
好相信你體脂俾雷劈都劈佢唔郁,因為體重偏低

年齡 43 , 身高165 cm, 體重52Kg
BMI 19.2, BMR 基礎代謝 1176.89
基本食量 : 1382.84
有運動日 ,每三十分鐘運動 ,食量 +100kCal

以下參考數值
日常消耗估計值
基礎代謝 1.2 倍 1412.26 / 1.3 倍 1529.95 / 1.4 倍 1647.64

麻痺症病人 全無活動: 1412.26
辦公室工作 或無運動: 1647.64
建築工,或日跑一小時: 2000.71
農場工,或游水兩小時: 2353.77
單車比賽或其他運動員: 2824.53

計算算式 : Mifflin - St Jeor equation

成日亂UP 28 ..

子爵府

引用:Quote:原帖由 MICLOH168 於 15-06-04 發表

教主,
請教下,我不太夠力氣做器械,而且唔太識又冇$請PT
所以重訓好少,只舉下啞鈴,同埋做plank...
我好中意做plank, 一日做三次,每次4組,每組90秒,每組間隔休息不超20秒……這樣可有重訓的增肌效果嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+MICLOH168+於+15-06-04+發表

教主,想問下我104磅,5尺1,4月中開始跳JM level 1 ,5月中開始跳JM level 2, 但我只覺得个身無咁泡,唔覺得有瘦,我應該點做?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+goddamnit+於+15-06-04+發表

教主,
請教下,我不太夠力氣做器械,而且唔太識又冇$請PT
所以重訓好少,只舉下啞鈴,同埋做plank ...
plank 可以試下我近期短操

30秒 squat ,休5秒,然後開始動作30秒,休5秒

30squat, 5,
30 wide push up , 5,
30 squat , 5
30 military push up 5
30 squat ,5
30 side plank L ,5
30 squat ,5
30 side plank R ,5
30 squat ,5
30 plank 舉左手
30 squat ,5
30 plank 舉右手
收檔 ...

成日亂UP 28 ..

珍珠宮

原帖由 hahalen 於 15-06-04 發表
教主,想問下我104磅,5尺1,4月中開始跳JM level 1 ,5月中開始跳JM level 2, 但我只覺得个身無咁泡,唔覺 ...
首先,有冇記低放過乜入口?

成日亂UP 28 ..

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 jesswu 於 15-06-04 發表絕非

珍珠宮

原帖由 hahalen 於 15-06-04 發表
教主,想問下我104磅,5尺1,4月中開始跳JM level 1 ,5月中開始跳JM level 2, 但我只覺得个身無咁泡,唔覺 ...
始終,除非你操到好勁
(例如好似我咁早晚十五分,中或者下午30分,MET 8,再加平均行一萬步 ...)
否則,運動成效真係唔會好高
你預半個鐘 JM ,幫你燒 150kCal (約MET6)左右 。

多定少 ? 一日多大慨 10% 計,好多
以實際數字講,半碗飯,或者一塊扒,兩隻雞翼,半個魚柳包,以上任何一樣都可以幫你攪惦左半個鐘既努力 ...

所以,運動其實性價比唔高...

咁,食少啲操勁啲又得唔得?
你出唔夠糧,食唔夠野,老細唔會燒脂肪 ..
食得過少呀老細都唔會睬你
所以要拎好個量,唔易 ...

咁運動係唔係冇用 ?
唔會,佢好有用,但係係側面同長遠效果為主
增加肌肉量,減低骨質疏鬆機會,增加心肺能力等等
好處好多

第一步,真係要管理好左把口先
我成日叫人記錄既原因之一都係咁
因為憑感覺食好多時都係錯覺
尤其 bk 十個有九個食太少 ...

成日亂UP 28 ..

首頁
12345...9

尾頁

跳至