懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

現在13w有多,星期六下午開始不停去小便,一起身又急,簡直無法離開廁所,下腹又好漲,覺得唔對路,去咗急症室,急症醫生話要留小便種菌,但出結果前只能吃panadol頂住先....
其實我又唔係好痛所以無食panadol。種菌結果要到星期三先有,好漫長好擔心啊.....

有冇jm試過咁樣可以分享吓?

公爵府

引用:現在13w有多,星期六下午開始不停去小便,

原帖由 Natalie268 於 15-06-07 發表
現在13w有多,星期六下午開始不停去小便,一起身又急,簡直無法離開廁所,下腹又好漲,覺得唔對路,去咗急 ...
尿頻尿急?會唔會痕或痛…要用溫水清洗…好可能係感染

男爵府

回覆:疑似尿道炎

點解咁耐先知結果,我懷孕時試過2次,去醫院檢查,半個鐘有結果

別墅

回覆 PINGADA 的帖子

你去私家醫院?
我去大埔那打素.....

但一般種菌需要2-3天是正常的,假設星期日化驗室不辦公,10號有結果也合理,半小時知結果是新技術嗎?

男爵府

回覆:Natalie268 的帖子

我在外國嘅醫院

大宅

如果係尿道炎...尿尿果時會超痛....
成日都好似急尿...但又疴得果啲啲...疴果時仲好Q痛.....

唔食得藥就喺有狂飲水..排多啲尿

侯爵府

陀大仔前試過一次,成日急,但痾得少少,小便時赤痛;平日多吃紅莓乾/紅莓汁,可預防尿道炎

回覆 Natalie268 的帖子

您好Natalie268 ,媽媽今日情況有無好D呀? 現階段記得飲多飲水,繼續保持清潔衛生,好似jm 咁講,有研究顯示紅莓汁對預防尿道炎有幫助架,媽媽可以考慮飲一d低糖/或無糖既紅莓汁。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

wklee4184 發表於 15-6-8 11:31
如果係尿道炎...尿尿果時會超痛....
成日都好似急尿...但又疴得果啲啲...疴果時仲好Q痛.....
昨日已不停灌水,尿急的情況受控但腹腔仍很漲,但今日開始d分泌有點黃....
其實我只係有時去小便時有d痛。

我都明現階段唯有等,只係怕拖多幾日加重病情影響BB.....

大宅

回覆 Natalie268 的帖子

咁KEEP住飲多啲水先..可能你個情況仲係輕微..未去到嚴重...
唔好俾佢再惡化就好了~

加油~

複式洋房

我之前懷孕期間都試過尿道炎
去威記睇雖然等左成日
但醫生係即日開藥比我話我係尿道炎
不過我係嚴重到小便有血
但留比醫院check既小便已變返正常咁樣
醫生話驗到有少少血紅素就話我係尿道炎
開左抗生素比我 我唔使等2,3日咁耐
所以你情況輕微都唔使太擔心
而且尿道炎多數飲多尐水 去多尐廁所就會好
我之前都試過好幾次 有1,2次藥都無食就好返

別墅

Nuomi 發表於 15-6-8 13:17
我之前懷孕期間都試過尿道炎
去威記睇雖然等左成日
但醫生係即日開藥比我話我係尿道炎

其實姑娘在分流時用試紙初步驗咗一次,醫生話試紙測試正常,暫時睇唔到有嚴重發炎,我諗因為咁所以醫生覺得可以等到結果才決定吧.....
Anyway,謝謝樓上咁多位意見。

別墅

ohmygosh 發表於 15-6-8 11:38
陀大仔前試過一次,成日急,但痾得少少,小便時赤痛;平日多吃紅莓乾/紅莓汁,可預防尿道炎 ...
我本身腸胃比較弱,容易有胃酸,無糖紅莓汁太刺激,會適得其反。當然有糖的又有糖份太高的問題....
如果食Supplement,有冇邊隻懷孕時可以食?

大宅

我都係本身好易有尿道炎,現時14week又番發左兩次!真係好辛苦,又痛又急。即刻睇醫生同醫生講,叫佢開啲孕婦食得既藥好過拖,記得要食晒!

首頁

尾頁

跳至