跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有關梁周。1)幾多學生一班,2)有幾班精英班,3)學校有幾多個英文 net teacher? 4) 一年幾考、幾測、幾默書,5)課後有沒有興趣或課外活動?6)老師有沒有愛心?

大宅

回覆:lhingw 的帖子

真心請教,感激各位幫忙!!

男爵府

lhingw 發表於 15-6-8 12:19
請問有關梁周。1)幾多學生一班,2)有幾班精英班,3)學校有幾多個英文 net teacher? 4) 一年幾考、幾測、 ...
http://applications.chsc.hk/psp2014/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=340

大宅

回覆:acharsiu 的帖子

謝謝幫忙。請問知不知道功課量如何?

男爵府

lhingw 發表於 15-6-8 12:50
謝謝幫忙。請問知不知道功課量如何?
唔知道,學校網頁也找不到功課表,不過保良校,一定是偏催谷向,功課應該也不算少。

大宅

引用:Quote:lhingw+發表於+15-6-8+12:50+謝謝幫

原帖由 acharsiu 於 15-06-08 發表
唔知道,學校網頁也找不到功課表,不過保良校,一定是偏催谷向,功課應該也不算少。 ...
我打電話去學校問老師,老師都不回答我,只說不定,不能簡單回答我。

男爵府

回覆:請教梁周順琴家長 ** 急!!**

問過2個有小朋友讀緊嘅媽咪,2個都話辛苦,佢地小朋友讀緊1年班同3年班。全港top 50及屯門no.1小學,唔係流架。學校返7點几放2點几,放學後加2小時拔尖補底,放4點半。好處係善用時間,免費補習,如小朋友係谷得,鐘意讀書做功課一定首選。

大宅

引用:問過2個有小朋友讀緊嘅媽咪,2個都話辛苦,

原帖由 lady++ 於 15-06-08 發表
問過2個有小朋友讀緊嘅媽咪,2個都話辛苦,佢地小朋友讀緊1年班同3年班。全港top 50及屯門no.1小學,唔係流 ...
謝謝你寶貴資料。請問課後可不可以不拔尖、補底?知不知道每天功課量?

大宅

2023年兔年勳章

引用:問過2個有小朋友讀緊嘅媽咪,2個都話辛苦,

原帖由 lady++ 於 15-06-08 發表
問過2個有小朋友讀緊嘅媽咪,2個都話辛苦,佢地小朋友讀緊1年班同3年班。全港top 50及屯門no.1小學,唔係流 ...
拔尖補底係咪高年班先有?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:midorimama 的帖子

小女今年小五,學校係無2小時所謂拔尖補底,小一至小四如果某科成績唔好,係有輔導班半小時,可以參加或不參加,
小五至小六就強制要補課半小時至

[url][/url]

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

4間莊小,梁周應該最谷

大宅

引用:小女今年小五,學校係無2小時所謂拔尖補底

原帖由 ClaireMa 於 15-06-08 發表
小女今年小五,學校係無2小時所謂拔尖補底,小一至小四如果某科成績唔好,係有輔導班半小時,可以參加或不 ...
請問每天有幾多樣功課?

大宅

我妹3年前畢業,功課爆多就一定,好睇你小朋友受唔受谷,受既呢間係正野,相反,死路一條

大宅

咁又唔好講得咁恐怖。我女小六了。功課都叫多,每日都有六樣以上,做约個多鐘,習慣咗會快D。

別墅

1)幾多學生一班,around 35
2)有幾班精英班,2 classes 4年級開始
3)學校有幾多個英文 net teacher? 2
4) 一年幾考、幾測、幾默書,1test in Oct, 4 exams in Nov, Jan, Apr and Jun
5)課後有沒有興趣或課外活動?yes
6)老師有沒有愛心? 我遇過的都不錯

另外功課一年級很多,約8至10, 二及三年級5至6樣friday 多兩樣左右
小兒現在三年級

大宅

引用:1)幾多學生一班,around+352)有幾班精英

原帖由 AlvinMom 於 15-06-08 發表
1)幾多學生一班,around 35
2)有幾班精英班,2 classes 4年級開始
3)學校有幾多個英文 net teacher? 2
謝謝你,因為這2天要註冊了,所以要問清楚學校是否適合小朋友。請問有沒有拔尖補底班?學生幾點放學?一般功課要做多長時間?你小朋友覚得谷、辛苦嗎?

別墅

請問有沒有拔尖補底班?以我所知有功課輔導班for 成績較弱的小朋友

學生幾點放學?7:45am to 2:30pm

一般功課要做多長時間?我仔約3pm回家,食d野有時訓陣較,基本上6点前完成。

你小朋友覚得谷、辛苦嗎? 谷英文,多工作紙。辛苦?ok la,一年班好多功課初時真的很不慣,開學一個月又話test跟住exam,雖然四次考試好似好多,但習慣了而家不覺有何不妥,因每次考試範圍細d(compare with 3 exams from other sshool),易温d!

別墅

不是賣花讃花香,這三年學校生活我仔遇到的同學都很好,懂得關心同學,無論是同班與否,這是我和我先生都感受到。

大宅

引用:不是賣花讃花香,這三年學校生活我仔遇到的

原帖由 AlvinMom 於 15-06-08 發表
不是賣花讃花香,這三年學校生活我仔遇到的同學都很好,懂得關心同學,無論是同班與否,這是我和我先生都感 ...
再請教,梁周英文如何?

別墅

我小朋友依家讀緊一年班,功課唔算好多,同其他朋友仔的學校都差不多,每日6至8樣左右。不過我仔做功課好慢同唔專心,通常都做3個鐘左右,中間有15-30分鐘休息食下午茶。做到6:00左右,沖涼,練琴,7:30食飯,食完飯就可以休息玩下,9:30上牀睡覺。
小學唔好比太多興趣班小朋友就唔會太辛苦,我亦唔覺我仔的試卷比其他學校深,相反有些科其他學校仲深。老師也很親切,學校也不算太嚴。

首頁

尾頁

跳至