嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb9個月,可否用乾瑤柱煲粥?食埋d瑤柱又得唔得呢?

大宅

其實健康院話一歲至可以食大人食o既食物,我個女到依o家一歲多我都無俾過她食乾瑤柱,因為比較咸,係我個人意見。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都無煲過.
我會用d新鮮食物煲粥

大宅

我BB一歲開始有比佢食,食埋d瑤柱GA,一星期一次左右,先用滾水洗過乾瑤柱,跟住用水浸淋佢(大約1-2小時),我煲之前會用刀切成瑤柱碎,之後煲得~記住瑤柱要早D落,同米一齊煲,咁D瑤柱先夠淋GA~,其實切碎左,煲咁奈,BB係好易食到GA,唔會難消化,中醫都話間中比BB食有益GA~

男爵府

請問瑤柱有什麼益處呢?

原文章由 jacobmom 於 08-6-26 18:37 發表
我BB一歲開始有比佢食,食埋d瑤柱GA,一星期一次左右,先用滾水洗過乾瑤柱,跟住用水浸淋佢(大約1-2小時),我煲之前會用刀切成瑤柱碎,之後煲得~記住瑤柱要早D落,同米一齊煲,咁D瑤柱先夠淋GA~,其實切碎左,煲咁奈,BB係好易食到GA,唔會難消化,中醫都話間中比BB ...

大宅

中醫話滋潤,仲有......唔記得左

大宅

我聽人講話"野啖", 不過唔知係唔係喎!!!!!!

原文章由 bananatris 於 08-6-26 16:33 發表

男爵府

我個仔12個月大時, 奶奶放了兩粒瑤柱煲粥比bb食, 食完後, 全身出風疹, 仲好嚴重果種, 睇左2次醫生, 食左5日藥先好.
後來才記起瑤柱是海鮮, 由"帶子"灑乾, 變成瑤柱, 所以亦會引致敏感, 要小心.

別墅

我bb7個月時開始食粥仔, 但次次都唔肯食(最多食一tea spoon)
後來我用(線骨+3粉乾瑤柱)煲湯底, 用一碗湯底加些熱水來煲粥, 之後bb就肯食,

現在bb已11個月,每次都用湯底來煲粥,佢每日共食到1.5碗(大人飯碗)

湯底用以下幾款
1)薯仔蕃茄湯
2)魚湯(大眼鷄或紅衫魚)
3)粟米紅羅白湯
4)清保良

原文章由 bananatris 於 08-6-26 16:33 發表

別墅

靚的乾瑤柱係唔咸!!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我有用黎調味, 唔會俾BB 食埋. 而家會 meet 碎粒瑤柱, BB (9個月大) 間中會食到少少, 不過我都會拎走大部份瑤柱, 我覺得佢都係難消化.

早排聽BK媽媽話瑤柱有水銀, 唔好俾BB 食.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-12-24 20:07 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至