少年成長

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

中一愈來愈反叛……無禮貌……唔尊重長輩………有冇人可以教下我點教佢……良心當狗

伯爵府

回覆:wimmie 的帖子

中一唔好打啦!打走佢仲麻煩,我都明白你嘅苦腦,我個仔都好曵,都唔咁打佢,對佢地要收下又放下,我都係學習中

男爵府

回覆 濛查查 的帖子

唔打唔收聲……全部是歪理……火都滖……點令佢收聲及知鐠?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我女8歲已經係咁,重話講費話tim

大宅

回覆:我都投降……日日幾乎要掌刮個女……好心淡

我仔都中一,我想搵佢既優點都搵唔到,
成績差,態度差,無禮貌,
拍拖乜衰野都做齊咁滯,我都刮過佢,
因為態度太差,但打完佢我自己反而匿埋喊,
都唔知為乜,但對住佢我完全控制唔到自己情緒,佢係不停踩你底線,好聲好氣傾計咁傾
無用,打都無用,我好矛盾,唔識做人阿媽!
佢只會不停同朋友比較,又話阿邊個同學父母離婚,個阿媽唔會理佢做乜 淨係比錢佢洗,好正咁話,好心痛!

Vin仔媽    發表於 15-7-13 18:16
一之蘭太太    發表於 15-6-19 23:55
濛查查    發表於 15-6-17 23:34

伯爵府

回覆:wimmie 的帖子

爸爸呢?有冇同佢傾過?我eq 低,講唔夠幾句好易發脾氣,所以通常叫爸爸同佢傾!
其實一定要搵個做好人、另一個做醜人!打係解決唔到問題,祇會家嘈屋閉,我相信冇一個家庭入面成員,鍾意有一個咁嘅家!
下次佢曵,對佢講完你嘅不滿,之後入房唔好理佢,當大家心平氣和嘅時候,傾番件事,起碼都知道大家想法
而家d細路,好多都覺得好多嘢都係應份,唔覺得自己有責任,身在福中不知福!
囡囡而家先中一,佢有自己想法,嘗試慢慢改善大家關係先,條路仲好長,又打得幾多吖,唔好比佢行差踏錯,喺身邊提點下佢,佢始終一日會領悟到你對佢嘅愛,加油!

珍珠宮

引用:中一愈來愈反叛……無禮貌……唔尊重長輩…

原帖由 wimmie 於 15-06-17 發表
中一愈來愈反叛……無禮貌……唔尊重長輩……講1句唔係鬧佢……就不停咀頂到上你心口……要掌刮才收聲…… ...
例如講左乜佢會不停駁嘴?

男爵府

回覆 sasa@uk 的帖子

係咩都駁……甚至叫佢冲谅……好似習慣駁咀……總之咩都頂餐c。

男爵府

carmenchiong 發表於 15-6-17 23:23
完全同意……叫我最好唔好理……似21歲大人

Irene_Lo    發表於 17-3-11 21:57

男爵府

我都有諗為咩要生仔女出黎破壞自己的生命之旅,佢有佢的人生,提又提過,佢唔理亦無法,由他吧

一之蘭太太    發表於 15-6-25 21:39
piklam1    發表於 15-6-18 16:13

子爵府

打~絕對係解決唔到問題,反而會令件事同小朋友既心理變得更糟.

佢地呢個年紀, 好中意甚麼都攞黎比較, 有一次我仔(Now S2)回到家好開心同我講, 佢地班入面, 原來只有3個係從未俾父母打過的, 佢係其中一個, 佢感覺好好! 覺得好幸福! 事實上, 我自己同D兄弟姊妹都係從未俾父母打過, 我地既eq同成就都叫幾好, 我覺得呢套work, 所以都係以呢套教我既小朋友.

凡事同佢地講道理, 再講埋你既感受俾佢地知, 叫佢地站在另一角度去睇件事, 佢地會比較容易理解同接受. 試下la....

男爵府

STH920 發表於 15-6-18 14:17
打~絕對係解決唔到問題,反而會令件事同小朋友既心理變得更糟.

佢地呢個年紀, 好中意甚麼都攞黎比較, 有 ...

男爵府

STH920 發表於 15-6-18 14:17

佢地呢個年紀, 好中意甚麼都攞黎比較, 有 ...
謝謝...但我真係無哂方法了

複式洋房

完全同意

複式洋房

掌刮就點講都唔岩

侯爵府

e+ d 細路真係幾惡攪,自問我都算係一個虎媽,d女由細比我打大,打乜....待人態度,只要一唔合我心意(無禮貌)我實大把大把車埋去,到左現在, 大女嫁人,二女中4都唔敢點駁我咀, 當然有時我鬧錯佢, 我會即刻 say sorry,所以d女知我脾性..唔會挑戰我嘅底線.如果現在先黎教先黎打就唔好啦!只會傷害大家感情,唯一可以做就係傾多d,慢慢感化佢架咋!

大宅

回覆:QUINCY121HK 的帖子

叫佢唔好做d 野, 佢全做晒, 講大話, 欠交功課, 偷錢...
要做嘅野, 全唔做, 尊守校規,
己講明, 咁做, 有麥後果, 佢都照做, 以為人地唔會發現, 唔會罰佢。

大宅

回覆:QUINCY121HK 的帖子

叫佢唔好做d 野, 佢全做晒, 講大話, 欠交功課, 偷錢...
己講明, 咁做, 有麥後果, 佢都照做, 以為人地唔會發現, 唔會罰佢。

係要挑戰你底線, 係唔理後果去做, 唔理社會法則、學校紀律, 好大胆, 挑戰底線

唔知点教,

軟唔聽, 硬唔怕

男爵府

pigpig1971 發表於 15-6-18 22:54
己講明, 咁 ...

侯爵府

引用:我仔都中一,我想搵佢既優點都搵唔到,成績

原帖由 carmenchiong 於 15-06-17 發表
佢係呢兩年先變,定細個都已態度吾好?

首頁
12345...10

尾頁

跳至