自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb就話有百日咳...大人都會有? 就算有都咳左100都未好?
我3月尾開始個人wingwing地,流鼻水(無咳),睇左醫生話感冒,食完藥好返哂之後開始咳...
之後再前後睇左3~4次醫生...好彩係公司醫生...唔係都睇到窮...
佢地都係話我感冒未清...有1個話我氣管發炎...開埋類固醇我食
食完條氣係順d...但都有咳...副作用好勁...會手震...咳極都未清...
轉去睇胸肺科...照肺留淡化驗都話無事
又係開d咳水同化淡藥...但咳左咁耐都無咩淡同流鼻水,喉嚨痛都無...淨係不停咳...
前前後後連胸肺科都睇左3次...醫生都係話感冒未清...成幾個月啦...
食藥水多過飲氣水都未清...咁要點先會清? 連專科胸肺科都睇唔好,我仲可以去邊到求醫?
有冇其他醫生或者其他人可以幫到我?
我連什麼洋蔥,什麼湯水,川貝咩都試過...都仲係咳
最近仲越咳越勁...訓之前會不停咳..咳到訓唔到...唉...真係比死更痛苦

大宅

回覆:咳左成100日都唔好...真係比死更痛苦...

我之前咳咗半年,睇過中西醫食過唔同嘅藥都唔掂,收尾有一日咳到差啲窒息,即刻入咗政府急症,check完變咗胸膜炎,之後醫生開咗啲咳水同止咳藥,竟然食好咗。睇嚟政府啲藥係得啲,你試下去政府醫院睇下

大宅

蒸橙呢試過未?

子爵府

回覆:dandelion886 的帖子

不如去做運動出吓汗会好d。
黃昏去公園/運動場, 急步行半小時, 游水都有用。 我之前都有咳, 都係靠自己抵抗力好返

莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咳唔好去游水,會嚴重左,有無燕窩,早晚一匙。

珍珠宮

好媽媽勳章

diego 發表於 15-6-27 10:24
我之前咳咗半年,睇過中西醫食過唔同嘅藥都唔掂,收尾有一日咳到差啲窒息,即刻入咗政府急症,check完變咗 ...
我讀預科那年都試過咳足三個月, 睇極私家醫生都唔好, 去照肺又說我無事, 跟住轉睇政府醫生, 好快就好番, 我自己都解釋不到.

wcpcelia    發表於 15-6-27 19:50

伯爵府

咳咁耐,有無去照下肺??

大宅

回覆:dandelion886 的帖子

咳咁耐,check過晒冇野就去睇下中医調理。川貝唔好靈丹,都要睇下邊個臟腑弱才能對症下藥。
我十年多前都係咁,一年總有3個多月連續咳,瞓唔到,西医要食到强力特效藥先叫瞓到幾個鐘。後來好勤力去睇中医調理,睇左一段時間,好番好多,後來我老公佢公司的嬸嬸話食燕窩對脾胃好,脾胃好就肺和氣管好,每朝一杯燕窩鮮奶食左半年,touch wood真係咁耐都冇發作過。

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:bb就話有百日咳...大人都會有

原帖由 dandelion886 於 15-06-27 發表

bb就話有百日咳...大人都會有? 就算有都咳左100都未好? ...
我之前都有出post 講
我兩個月
而家好得7788
靠睇中醫同戒口
真係睇醫生睇到窮

別墅

diego 發表於 15-6-27 10:24
我之前咳咗半年,睇過中西醫食過唔同嘅藥都唔掂,收尾有一日咳到差啲窒息,即刻入咗政府急症,check完變咗 ...
我睇果個胸肺科係衛生局嫁...已經係政府醫生....

別墅

Kitin427 發表於 15-6-27 10:31
蒸橙呢試過未?
試過無改善....仲好難食...最憎食燈...

子爵府

引用:+本帖最後由+dandelion886+於+15-6-27+10:1

原帖由 dandelion886 於 15-06-27 發表

bb就話有百日咳...大人都會有? 就算有都咳左100都未好? ...
我都試過咳咗好耐兩三個月
一定俾醫生點 睇極當傷風感冒
原來係𠱼喘
我睇開過醫生好掂 我病到死下死下 睇佢一次3至5日就好

別墅

twchung 發表於 15-6-27 10:34
不如去做運動出吓汗会好d。
黃昏去公園/運動場, 急步行半小時, 游水都有用。 我之前都有咳, 都係靠自己 ...
我玩開長跑...keep住跑左2星期都無改善...

別墅

hanbb 發表於 15-6-27 10:41
咳咁耐,有無去照下肺??
照左2次都話無事...

別墅

micling 發表於 15-6-27 11:14
我都試過咳咗好耐兩三個月
一定俾醫生點 睇極當傷風感冒
原來係𠱼喘
咩醫生?

珍珠宮

畀面勳章

我又係咳左2個月
走左去會所濕蒸
同下午黃昏之間出去太陽下行下哂下
蒸左幾日哂左就好返哂

大宅

引用:Quote:Kitin427+發表於+15-6-27+10:31+蒸橙

試過無改善....仲好難食...最憎食燈...
我老公之前一轉季就咳,講野都辛苦,跟住連續食左幾晚橙之後神奇地好返!以前佢又係睇醫生都睇唔好

男爵府

我都係咁...仲咳到嘔

大宅

今日新闻話有個男人咳好耐未医好,最後照左发現有第三個废肺

男爵府

有,我之前都試過,睇幾個唔同西醫都唔好返,最後戒口,戒煙好返

首頁

尾頁

跳至