母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

用奶袋儲,借酒店freezer, 放入冰格時應打直or打橫放?同其他冰奶放埋一齊ok?寄倉氣壓會唔會整爆d奶?

男爵府

引用:用奶袋儲,借酒店freezer,+放入冰格時應打

原帖由 jenhokp 於 15-06-27 發表
用奶袋儲,借酒店freezer, 放入冰格時應打直or打橫放?同其他冰奶放埋一齊ok?寄倉氣壓會唔會整爆d奶?

...
打橫放會慳位D
如果已雪硬而中途保冷足夠冇溶,應該唔會有爆既問題。

複式洋房

回覆:旅行儲泵奶回港

我上星期拎冰奶由日本返黎,都係寄倉,返到黎冰奶都溶左,不過都ok,冇爆開,全部飲得

大宅

引用:我上星期拎冰奶由日本返黎,都係寄倉,返到

原帖由 carrie1408 於 15-06-29 發表
我上星期拎冰奶由日本返黎,都係寄倉,返到黎冰奶都溶左,不過都ok,冇爆開,全部飲得

...
我嚟緊都去日本。。想問下你點帶冰奶返嚟啊?同埋你d part 點消毒?

大宅

回覆:carrie1408 的帖子

點解溶左都飲得?我將會去日本7日,D奶放係酒店雪櫃安全嗎?

大宅

我上次去台灣4日

我每日泵完,橫放雪冰,然後用4層冰袋入住冰奶和大大小小冰種,我上午大約9點出發,冰奶一直放車上,有時落左車玩,架車沒人沒冷氣,陽光直射,返到酒店,冰奶沒咩溶到

如果喺車到泵,泵原放埋在4層冰袋和冰種果到,返酒店再雪冰

返到酒店又即刻雪返晒茖雪櫃,不過因為4層冰袋,再加大大小小冰種,好晒位。我果時係分左2set 4層冰袋,但寄倉返到HK回家都沒咩溶,仲係一舊冰

我果時係自己帶個水煲去煲水,日日放埋d parts 落去水煲到烚消毒

複式洋房

回覆:旅行儲泵奶回港

我帶左洗樽液去,基本上我每日都係煲一次水用剛煲完既水洗一次,之後就用,我去日本一日泵四次,有三次可以儲到,儲左15、6 包返黎,返到屋企溶左,不過未全溶,我個女習慣左,我3月去個陣,都係拎到返屋企溶左,但我女照飲冇問題呀!(我女8個月大)

複式洋房

回覆:jackychan25 的帖子

我唔係用好保冷既野,只係平常銀色保冷袋入面有幾塊乾冰,之後d奶就放入去,因為要寄倉、所以我買左個膠盒係最出面,防止俾人扔喼整爆d奶袋

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 jackychan25 的帖子

去七日,其實可以考慮下頭幾日果d雪冰,之後果d做凍奶。始終依家天氣咁熱,好易溶。但全部都凍奶又擺唔耐,d奶返到嚟又未必夠凍。一d冰一d凍,起碼冰奶可以幫助keep到較低溫度,又唔怕全部溶左變壞。就算萬一冰奶溶左,都係三幾日分量,用嚟沖涼law。不過,你都可以問下酒店可否安排乾冰,有既就可以全冰奶la。

大宅

係日本人泵奶方便嗎?多餵哺室?我會去大阪7日

複式洋房

回覆:jackychan25 的帖子

好方便,好多地方都有得泵

大宅

...
想問日本用電泵洗唔洗加變壓器?定照用不過轉插頭就得?

複式洋房

回覆:jenhokp 的帖子

要帶個日本插頭去架,因為我個奶泵差完電就咁拎出街

複式洋房

你用邊隻奶泵同雪種?我月尾都去名古屋七日。想買隻軽便嘅泵。

男爵府

...
請問用咩裝可以寄倉?

複式洋房

回覆:Cgg 的帖子

我拎左幾個保冷袋過日本,去到日本買左幾條毛巾,再係100yen店買左幾個冷種(用先整開佢,一打幾下就變凍既),自己再拎幾個冷種,買左一個膠盒放冰奶同毛巾同冷種落去,出面再放保冷袋,用膠盒防止俾人扔喼整爆d奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊