烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

究竟是什麼原因令流淚粉「凱薩琳」做出來的麵包會軟熟得叫人著迷?

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

民房

我以為有答案睇

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:流淚粉之謎

我都想知

禁止訪問

大宅

等睇答案

禁止訪問

回覆:Baby20 的帖子

男爵府

想生BB熱投

等答案

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

早排同包友SHARE左一袋, 試完後大家評語一致, 雖然是十分軟熟未至於流淚,但 焗及食時無麥香味, 大家都話試過就算! 各人口味唔同, 有人喜歡軟熟口感, 有人喜歡麥香味!

大宅

我買過一包試,唔知係唔係自已唔識用啦,我唔覺得好正好軟熟喎。我平時用759韓粉都ok好食的。

侯爵府

大廚勳章

回覆:Rita 的帖子

買過一包。叫試過。係軟身啲但一點點麵包香味都無。

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

未試過,係咪比普通高筋粉幼細啲?距話只提取小麥中的精華,估計就係磨得幼細啲,按理論會更吸水,但蛋白質會lost左啲,所以會少啲,這兩樣野都會令包"好似"軟熟左,即係好似有啲食譜會加低粉咁上下原理,對於麵包機用自動mode既朋友或者有好處,但對於傳統工序或手搓麵團者,應該唔會有太多討好或幫助。

珍珠宮

幸福羊寶寶 發表於 15-7-2 17:44
買過一包。叫試過。係軟身啲但一點點麵包香味都無。
係囉

幸福羊寶寶    發表於 15-7-2 19:26

侯爵府

大廚勳章

kenstin 發表於 15-7-2 18:25
未試過,係咪比普通高筋粉幼細啲?距話只提取小麥中的精華,估計就係磨得幼細啲,按理論會更吸水,但蛋白質 ...
買日清好過流淚。無麥味既包。。吸引度大減。不過,心思思未試過可以一試,二記$27一KG。
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

珍珠宮

幸福羊寶寶 發表於 15-7-2 19:34
買日清好過流淚。無麥味既包。。吸引度大減。不過,心思思未試過可以一試,二記$27一KG。 ...
二記又唔係太貴噃!真係要自己試過才會死心

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:早排同包友SHARE左一袋, 試完後大家評語一

原帖由 波子 於 15-07-02 發表

早排同包友SHARE左一袋, 試完後大家評語一致, 雖然是十分軟熟未 ...
但原來網上介紹 “流淚粉”, 粉質細緻, 又吸水力好, 保濕度高, 所以做出來包包又軟熟又濕潤, 減低老化現象喎

另外, 仲話經烘焙後, 會散發天然麥香

試過後, 可以親身感受過, “流淚粉” 並不是 d 人吹棒得咁好, 只有軟熟但並沒有散發 / 聞到麥香囉

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 波子 於 15-07-02 發表本帖最

原帖由 hallonatalie 於 15-07-02 發表
但原來網上介紹 “流淚粉”, 粉質細緻, 又吸水力好, 保濕度高, 所以做出來包包又軟熟又濕潤, 減低老化現象 ...
main point 係連出爐麵包香都無

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 hallonatalie 於 15-07-02 發

原帖由 hallonatalie 於 15-07-02 發表
main point 係連出爐麵包香都無

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

hallonatalie 發表於 15-7-2 21:03
但原來網上介紹 “流淚粉”, 粉質細緻, 又吸水力好, 保濕度高, 所以做出來包包又軟熟又濕潤, 減低老化現象 ...
粉研磨得細緻就自然吸水力強,但吸水力強並不表示保濕,要保濕就要靠基本功,要搓出一定程度的薄膜才能有效地保濕,所以做麵包我始終認為基本功排第一,乜粉物粉,加蛋加奶啊,都係掩飾基本功不足的花招來。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:hallonatalie 發表於 15-7-2 21:03

原帖由 kenstin 於 15-07-02 發表
粉研磨得細緻就自然吸水力強,但吸水力強並不表示保濕,要保濕就要靠基本功,要搓出一定程度的薄膜才能有效 ...
我冇用過流淚粉.但比較過 昭和麵粉係細緻.雪白過韓粉.而韓粉白滑過金象.白滑啲做左包.食落又 真係口感軟熟好多喎.遟啲會買果隻類似流淚粉的Hi neon 試下.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

瑪瑙宮

引用:Quote:hallonatalie 發表於 15-7-2 21:03

原帖由 kenstin 於 15-07-02 發表
粉研磨得細緻就自然吸水力強,但吸水力強並不表示保濕,要保濕就要靠基本功,要搓出一定程度的薄膜才能有效 ...
yes, 基本材料用量得妥, 自然有軟熟又濕潤包包

首頁

尾頁

跳至