嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

你地的BB會唔會好似我個咁(成21個月大)對食物完全無興趣架!!!

我個女係唔肯食野架, 就算係零食佢都唔好架. 佢咁大個(成21個月), 都只肯食糊食,一日最多同你食兩餐, 但每餐只食食半碗, 朝早係打死都唔食早餐的, 飲奶最多每日同你飲兩次, 每次最多3安已經好好啦.而That's all for the whole day food啦.,(都唔知試過幾多種粥, 都唔肯食)
我又試過餓下佢, 但係佢真係無所謂, 直到夠鐘先比野佢食, 佢又係一樣, 唔會食多d. 次次食野就打晒交咁.你趁佢唔覺時比佢食, 佢就同你嘔晒出黎.
我就只有一個辦法, 我都知唔好架啦, 但係我真係無晒計, 就係趁佢訓左比佢飲奶, 咁佢就飲得好d, 可以有6-7安, 有時我覺得自己都幾大膽, 因為佢有時訓覺都飲得唔好(因為唔肯啜), 我就成支奶逐d逐d倒落去.
哎!唔知你地有咩方法可以幫下我呀?????

侯爵府

Re: 你地的BB會唔會好似我個咁(成21個月大)對食物完全無興趣架!!!

Mei,
我個仔由細到大都唔鍾意食嘢, 尤其係零食, 試都唔試就話唔要. 早餐又係特別差, 飲得4-5安, 全日都係飲十五安. 我又係開親飯都好似同佢開拖咁, 勞氣到死. 佢d胃口時好時壞, 壞嘅比較多. 佢好細粒, 21個月果陣時好似得9kg 幾. 次次見到醫生都問佢咁瘦有無問題架, 佢正係話盡量比多d嘢佢食, 其實都係無辦法, 好彩佢唔係成日病, 但係一病親就好覺. 宜家26個月, 胃口好左, 一日兩個正餐都食到一碗飯, 又肯食零食如芝士, 餅仔, 朱古力, 益力多, 面包等等, 我諗佢都有11kg. 最近我比佢食魚肝油, 唔知有無關係呢?
你個女幾重呀? 如果身體健康就唔洗咁擔心, 我都成日問我個仔唔食點解仲有力

民房

Re: 你地的BB會唔會好似我個咁(成21個月大)對食物完全無興趣架!!!

hi super-man,
魚肝油定魚油?請問什麽牌子呢?
thanks!

hi mei,
你囡囡幾時開始唔肯食?關唔關出大牙呢?如果出齊啦可以煲多d健脾湯水(如准山,蓮子,百合,玉竹,沙參煲水開
奶或加節瓜瘦內作老火湯)
零食有冇試過比乳酪,牛油果都容易肥.

男爵府

好媽媽勳章

Super-Man:
我個女又係無咩病, 問醫生又係叫我盡量比多d野佢食, 好似我唔比野佢食咁, 仲鬧我話我而家佢咁細都控制唔到佢, 第時佢話要食白粉你都無佢辦法, 個女係你, 你要學下點湊仔, 你話嬲唔嬲丫!!!
魚肝油佢都有食架, 但係都無咩幫助.其實佢咁大個仲食糊仔唔知得唔得呢?但係佢唔係吞唔到野, 因為我試過比抄飯佢都吞到, 不過就一匙起,兩匙止.

展望b媽媽:
芝士、乳酪咩都試過, 佢都唔鍾意食!!! 肯定唔關出大牙事, 因為佢由四個月已經開始對奶無興趣, 跟住都未試過對食物有興趣!!!

侯爵府

展望b媽媽,
係司各脫魚肝油, 又平又好味.

Mei,
如果你個無點病就由得佢啦! 我都係等左好耐個仔至肯食多d嘢. 不過你記住每日都要比佢試下食零食同飯, 佢會突然間肯食架.

男爵府

好媽媽勳章

Super-Man :
多謝你呀!你知啦, 做亞媽梗係想個女食得好d啦. 所以睇下大家會唔會有咩好計仔.

侯爵府

我個囡又係冇胃口之人 ..... 開飯仲"杉"過咩, 零食就算幾like 都係一啖起, 兩啖止, 我都好worry......
我個doctor仲黑人僧, 話我bb冇重過, 但高左4-5cm, 問我佢係咪有病呀~~~~~~

男爵府

好媽媽勳章

stephenietam:
有時d醫生真係好黑人僧, 我地做父母已經好擔心, 仲要講埋晒d咁既野. 你咪問下佢:你係醫生我唔係, 佢有無病你應該清楚過我.如果唔係我點解要比$$$你, 你都唔知佢有無病, 你個牌點考架???? :evil: :evil: :evil:

侯爵府

Mei
係lu, 我地都好大壓力架啦.... 邊個想自己bb唔重呀? 我地都try our best啦, 不過我個人覺得如果bb健康就ok!!! 有個外國e生話由bb的眼睛, 頭髮你就可以知道bb係咪healthy!!!! 如果佢眼仔精靈, 頭髮"令立立" 咁唔洗worry!!!!

民房

Hi.

Mind if I ask, 你地o既小朋友係咪不嬲都好細食架? 1個月大時每餐飲幾多 oz 奶架? Thanks.

大宅

好媽媽勳章

我個仔以前又係咁,但我之後一路餵一路比d佢鐘意既玩具佢玩,同播佢鐘意睇既vcd,分散佢注意力,佢就唔覺唔覺食晒成碗,但佢唔吸收,食極都唔肥,22個月都係24磅。

男爵府

好媽媽勳章

冬瓜媽咪:
我個女係由四個月開始先係咁, 佢一個月時每餐大約都飲3-4oz.

sammili:
呢招我都試過(而家一路都係用緊), 但只有30%的時間成功.(成功即係可以食到半碗).

侯爵府

冬瓜媽咪:
我囡囡由細到大都係咁, 可能佢食人奶, 所以鐘意小食多餐...

sammili:
我而家都係比vcd歌仔佢睇黎食飯.... :)
該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

Hei&Ching:
Can yoy tell me what is "兒童加營素". Where can I buy it? Thank you very much!
Mei

男爵府

Mei:

hihi!我囝囝都係唔肯食野,我煩到震!!!!!!!
:-x :-x :-x :-x

禁止訪問

禁止訪問

該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

Hei&Ching:
多謝你呀!不過竹庶馬蹄紅蘿蔔水我都試過, 我個女直情唔肯飲.而我最常就係用米水沖奶, 不過都唔覺佢胃口好左.

唉, 尋日先又為左亞女食既問題攪到全屋人都唔開心, 真係都唔知要佢幾大先可以食得好d

首頁

尾頁

跳至