自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

細佬我仲有4个月就要升職做老豆啦。希望能給予我既小寶寶一個舒適的環境。雖然吾想為BB既budget設上限,但亦吾想浪費,買埋一大堆野用一兩次就掉在角落,而且漫無目的去買野,吾知幾時買嘜同時理單亦好那脷。請各位過來人比下意見。

1. 我家位于綠色山坡旁邊,除沙塵外仲有一只每日luck好多毛既短毛housecat(已檢驗並冇帶蟲)。有冇必要買空氣清新機?

2. 有冇人用過自動吸塵機?效果如何?咩牌子/边樹買好?

3. 買BB床, BB車有D嘜要注意,边樹買平靚正?

4. 大家介吾介意分亨一下分娩前幾個月既shopping list

5. 有冇边D折扣咔、会員証、credit card要攞定

啊B老豆拜謝!!!!!

[ 本文章最後由 學做好爸 於 08-6-29 10:09 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

1. 我家位于綠色山坡旁邊,除沙塵外仲有一只每日luck好多毛既短毛housecat(已檢驗並冇帶蟲)。有冇必要買空氣清新機?

唔知

睇下打算訓幾耐
最好買木紋果隻
因阿B大左鍾意咬床邊
上樓BB用品店平D
想再平D買2手
可上二手市場睇下
或YAHOO拍賣都有唔少睇呀

4. 大家介吾介意分亨一下分娩前幾個月既shopping list
可以O係吉吉島BB用品度有張卡仔拎
果度有提供初新BB要買D乜
因自己唔同需要去買
如餵人奶同奶粉已經唔同
而家阿B5個月半,應該仲有大把時間揀

上哂所以BB用品
如奶粉網或尿片網
登記哂就有得平呀

洋房

原文章由 學做好爸 於 08-6-29 09:59 發表
細佬我仲有4个月就要升職做老豆啦。希望能給予我既小寶寶一個舒適的環境。雖然吾想為BB既budget設上限,但亦吾想浪費,買埋一大堆野用一兩次就掉在角落,而且漫無目的去買野,吾知幾時買嘜同時理單亦好那脷。請各位過來人比 ...

我個女而家上小一了, 回想返佢未出生前, 我心情同你一樣, 只希望給BB一個舒適的環境, 同埋一心想,做daddy既只要有能力, 點都要比個女最好既!!

係最初由我買野比bb時, 都冇咩特別budget限制, 只要係適合、有需要既就買比bb同太太, 最緊要係佢地 arm用(不過我就一定會去多兩間店舖格價, 如果問我名牌子重要定係質量重要? 我一定會以質量為首選lor!).所以起初浪費既都唔多.

不過到我太太買野比bb時,好多時佢都唔會考慮得太多, 見到喜歡就買, 咁就出事la... 因為冇乜budget限制, 每次買野比bb時, 好多時都睇唔到bb當時實際需要(e.g. 衫褲、vcd, 電子學習書,遊戲機...cd), 咁細個bb, 識咩電子遊戲機呀... 卒次咪未到arm玩就爛左比佢玩爛左lor, 到佢適齡可以用時, 想買過新既比佢用但又覺得唔抵...最後都冇買到..

至於你既問題, 楊媽媽都講過了, 不過想補充一點 :

空氣清新機其實都有佢既好處, 好似我屋企咁, 住低層, 邊靠大馬路, 如果3 日唔打掃, 電視機、組合柜一定鋪滿塵, 空氣唔係咁好, 所以我係阿女未出生前, 買左空氣清新機比佢; so far 用到而家,咁耐覺得最唔side既就系佢, 起碼暫時未見佢因為氣管問題而多睇e生!!(touch wood講句, 睇少左e生,乜都返晒lai la, 健康係首要)

吸塵機系需要, 特別係有養cat的, 不過我覺得自動吸塵機攪笑多過實際, 除非你屋企好大(既然有咁大間屋, 應該需要工人), 冇咩雜物, 部自動吸塵機先work...如果唔係, 自已用吸塵機實際d..

不愛虛浮誇張、性格平實內歛的父親。
堅信"正義、真理"但常被狗輩竊笑on 居;  厭惡"擦鞋、虛偽"之流但無奈為現實所低頭而與之為伍的人。

珍珠宮

好媽媽勳章

3. C-max bb床又平又抵用, 吉之島等百貨公司有售, 車仔就將軍澳南豐廣場間愛嬰坊好平, 佢地可以代購好多款式, 平過出面買.

4. shopping list有好多濕碎野, 如果你住市區近超市商場可以用到先落街買.

你搵左人陪月未啊? 如果無屋企人陪月出面好多有經驗的陪月就一早搵定架.

大宅

原文章由 學做好爸 於 08-6-29 09:59 發表
細佬我仲有4个月就要升職做老豆啦。希望能給予我既小寶寶一個舒適的環境。雖然吾想為BB既budget設上限,但亦吾想浪費,買埋一大堆野用一兩次就掉在角落,而且漫無目的去買野,吾知幾時買嘜同時理單亦好那脷。請各位過來人比 ...

嘻嘻,因為我都是剛有左,所以答唔到第 3-5,答住第 1-2 先喇 ~ 我都想睇下其他網友有咩好介紹啊

若然你屋企人冇鼻敏感,可以唔駛買住。睇下 bb 有冇特別話打噴嚏定點先喇 ... 當然,若銀根鬆動,我估有又好過冇o既。

我屋企有,我之前都懷疑過係咪得啖笑,但家陣用左 5 個月以上,我可以話畀你知 --- 真係幫到好多,仲乾淨過我自己吸 (註:我屋企 700 尺,有一狗) 你下次去開 PetMAX 可以睇下

唔記得講牌子名,我用o個部叫 V-BOT,或者你都可以睇下佢地網頁先:www.v-bot.com.hk

[ 本文章最後由 fengfeng 於 08-6-29 17:03 編輯 ]

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我屋企有小朋友,又有長毛貓,都有用空氣淨化機,好耐之前「選擇」比拼過各牌子,SHAxP,比較好.

你可以出去再比較吓,大概2xxx蚊一部

洋房

多謝幾位前輩及準媽咪嘅意見。睇泥Jusco系必去首站。

揚Mami - 有冇D上樓BB用品店或2手二手市場可提供参考。可吾可以講下边D會員証系必攞。

Echoo - 3个月前就經friend介紹,interview左一次,揾左個經驗吾錯既陪月。

超人Baba - 我就系怕出現你個問題,屋企已經好多雜物,希望預防大problem於未燃。

Fengfeng - 你個Vbot幾$?每次要吸幾耐?我有一次系貓展見過類似產品。好衝動想買,結果個Sales哥哥demo時,掟左D米落地后吸極都吸吾到,所以縮沙。我記得呢Dvacum cleaner有個旋轉掃。有冇壞過?買replacement貴吾貴?

arm arm 開定個file summarize大家意見。希望任何意見陸逐有來。遲D post 番上泥幫下其他new parents。話吾定可以"對冧"蘇絲黃做埋夾價王。

洋房

原文章由 BellyButton 於 08-6-29 18:54 發表
我屋企有小朋友,又有長毛貓,都有用空氣淨化機,好耐之前「選擇」比拼過各牌子,SHAxP,比較好.

你可以出去再比較吓,大概2xxx蚊一部

Sharp边方面比較優勝?功能、淨化效能、安全、耗电量....

大宅

有用...不過係出街先開,查實都幾嘈下。不過地下唔可以有電線之類o既o野!因會cake住..好過自己用手吸囉!冇咁辛苦...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我記得當時本「選擇」話,佢係數據上無同標纎上所說明,沒有太大出入,如淨化的空間泛圍等. 因為有講其他品牌數字上有所不實。

找到條Link,
342 期 (2005年4月)
不過要比$下載.
https://choice.yp.com.hk/consumer_council/ch/html/listsectionarticle.aspx?issue=380&section=%B4%FA%B8%D5%B3%F8%A7i

我係長開嘅,24小時,用咗3年都好安全,不過就唔知耗唔耗電喇.

你自己親自出去比較吓,問吓D售貨員有關嘅詳情喇!

另外,2,3年前之前買咗部0SxM,連嘅蒸氣嘅水用吸塵機,比我工人唔夠幾個月整爛埋,兼夾其實唔係好用,而家用紙拖把+掃把+拖地咋.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 學做好爸 於 08-6-29 18:57 發表

揚Mami - 有冇D上樓BB用品店或2手二手市場可提供参考。可吾可以講下边D會員証系必攞。

Echoo - 3个月前就經friend介紹,interview左一次,揾左個經驗吾 ...

bk有2手市場丫
yahoo拍賣場
我之前都有o係bk問其他媽媽上樓bb用品店
你可以問下其他媽媽
我唔記得
尿片丫
而家申請定
有免費初生尿片送
好正丫
奶粉都係

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

[url=http://hk.search.yahoo.com/searc ... tmpl=&meta=rst%3Dhk]http://hk.search.yahoo.com/searc ... tmpl=&meta=rst%3Dhk[/url]

http://hk.search.yahoo.com/search?p=%E5%AC%B0%E5%85%92%E7%94%A8%E5%93%81%E5%B0%88%E9%96%80%E5%BA%97&fr=FP-tab-web-t&fr2=tab-web-ac&ei=UTF-8&myip=221.127.235.166&tmpl=&meta=rst%3Dhk

http://www.wyethbb.com.hk/tc/club/register.html

http://www.friso.com.hk/content/05.jsp?section=5

http://www.pampers.com/zh_TW/content/type/401/page/tipstopic/tipTopicId/204/currentid/shar204.do

http://www.huggies.com/hk/

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-6-29 20:08 編輯 ]

大宅

Echoo - 3个月前就經friend介紹,interview左一次,揾左個經驗吾 ...

我買o既時候係 $3280,最近經過見到好似仲係呢個價,不過多左 12 個月分期可以揀下 ~

你o個時可能睇到o既唔係我買呢隻牌子?因為個 sales 介紹時係話今年年頭先出架 ~ 佢話市面好多類似產品,不過都係仿冒產品,小心啊

大宅

你睇產品介紹o個頁丫,有齊所有配件o既價錢架,我覺得都幾合理

本來買機時都想配定o的電池同側刷,但 sales 話呢兩樣野至少用成年幾兩年,叫我唔駛咁快買住。最後我淨係買左一包濾網,有 5 塊,$50。兩三個月先要換一塊,都幾平 ~

大宅

答: 我覺得要, 因為小B係要樣樣都要小心... 我冇養小動物但都有用

答: 冇諗過買, 因為我覺得日日抺地比較清潔.

答: 床--要注意屋企情況囉, 好似我會將 BB 床推入細房 / 大房 同廳 (唔同時間), 所以要小心度尺寸
BB 車就一定要可以平躺, 若不會影響 BB 條腰骨,
有車嘅可以買 CHICCO 有避震又穩陣, 冇車可以買 APRICA /
COMBI 輕身又方便

答: 百貨公司或BB鋪都有 LIST 俾顧客參考.

答: JCARD / 一田 CARD 個D囉, 睇你屋企附近有咩公司就囉咩.

洋房

已經bookmark晒你地提供既website及summarize晒你
大家既寶貴意見。睇泥tomorrow有排忙。

重有,買BB野除左department store既大減價,會唔有固定既seasonal promotion。我橫掂吾系有急,梗系希望睇定D先買野la。

首頁

尾頁

跳至