婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人同老婆我啊媽及我大家姐同三歲大囡囡一齊住的,這狀況都維持左四年了。。但依排我老婆吾知點解好吾鐘意我呀媽?(我媽一直以來对我老婆態 度很好,從來吾要求任何野,無論我老婆無端黑面或心情吾好用説話話我媽都好,我媽都吾出聲的,到昨天早上,囡囡起身發燒,老婆就話我媽。。(肯定昨午凑佢時整病左佢啦)
我終於引不住話我老婆,點解果囡病係我媽搞出來。。我話你點解吾中意我媽?我媽禁多年一齊住幾時有对過你吾好。。係米老人家对你越好你就越黎越過份呀。。大家互相嘈左一陣,到依家都未好番。。其實我知佢吾想同我媽一齊住好耐,但我淨番一個呀媽成七十幾歲,呀爸幾年前走左,我真係吾知点做。。。媽媽年纪大,我好想一齊住睇住佢老人家,我家姐年尾结婚搬走,我知道家姐走左,淨番我老婆同呀媽同屋我媽仲慘仲辛苦,都吾知點算好了,各位可以比d指引我嗎?

男爵府

回覆:好煩惱。。。大家可以幫下我嗎?

你自己都講左個重點出黎啦,咪就係你老婆一直唔想同你媽住,只係你想同你媽住之嘛。你老婆係被迫一齊住o既,態度好難好ga wor。因為一開波就已經「唔想」,咁真係少少事都會觸及情緒。

金魚婆    發表於 15-7-20 21:04
monlee313    發表於 15-7-20 06:49
milky_peko12    發表於 15-7-19 21:41

公爵府

不如你去同外母一起住幾年就知點解了.針不吉肉不知痛....

大宅

回覆:好煩惱。。。大家可以幫下我嗎

呢個年代結左婚好難同阿媽住,實有問題

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:不如你去同外母一起住幾年就知點解了.針不

原帖由 美之選468 於 15-07-19 發表
不如你去同外母一起住幾年就知點解了.針不吉肉不知痛....
agree!!! 真心覺得男人好自私,你有呀媽,人地無呀媽架??

男爵府

你覺得遲下淨返你阿媽同老婆一間屋,你阿媽仲慘,咁點解仲要勉強你老婆同阿媽住,搞到你阿媽咁慘?

大宅

回覆:EudyptulaMinor 的帖子

吾通吾理呀媽,叫佢搬出去咩?如果你係我你會點做?

子爵府

回覆:kwokming78 的帖子

唔可以住近啲?

你可以多啲返去食飯
咁大家都開心啲

翡翠宮

陰公你阿媽真係慘
可吾可以係附近租間細d既比媽媽一個人住?
你每晚過去探下佢

大宅

回覆:mini1204 的帖子

其實這做法真的最好。。但好貴租

大宅

由細到大同呀媽一齊住禁多年。。怕好吾捨得

大宅

引用:由細到大同呀媽一齊住禁多年。。怕好吾捨得

原帖由 kwokming78 於 15-07-19 發表
由細到大同呀媽一齊住禁多年。。怕好吾捨得
人地個囡夠同父母住左好多年囉⋯

superbabe    發表於 15-7-20 15:20
monlee313    發表於 15-7-20 06:50

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 kwokming78 的帖子

你老婆嫁你時, 佢唔係離開自己父母咩?? 如果以你嘅講法, 佢又唔捨得父母, 咁你肯唔肯搬去同外父母住?? 做人唔好只諗自己, 都要諗下老婆感受。再者你話你媽對你老婆好, 好明顯宜家係你覺得而唔係你老婆覺喎!

superbabe    發表於 15-7-20 15:20

禁止訪問

引用:由細到大同呀媽一齊住禁多年。。怕好吾捨得

複式洋房

建議你自己暗底觀察下你老婆同你媽相處啦,好多奶奶(唔係全部)都係喺仔面前扮好人扮慘,咁當然亦有好多新抱(唔係全部)真係對啲老人家唔好架。
話晒係你亞媽,你主觀上已經覺得你媽好,係老婆唔啱,咁你有冇同老婆好好傾下究竟點解佢咁對你亞媽丫?
再者,個女係你老婆辛辛苦苦生出嚟,病咗心痛家嘛,你心痛你亞媽,佢又何嘗唔係心痛自己個女先,你都係人地老豆,再不了解好件事先話個老婆呢?

monlee313    發表於 15-7-20 06:51

子爵府

我C 6都話佢阿媽小綿羊,慈母,與世無爭……實情在我面前兩個樣,你問清楚你老婆先講啦……

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

咁因咩事唔鐘意你媽媽先?? 除結婚前講唔想一齊住外,一定仲有啲事發生過

大宅

回覆:小晴bbma 的帖子

老公永遠見唔到自己阿媽私低下點對自己老婆的。

99好多時比說話個心抱聽,係唔會蠢到係個仔面前講,你老婆可能受左好多氣係你唔知。

冰封三尺非一日之寒

長期再同你阿媽住,你2公婆感情只會愈來愈差,你才是罪魁之首。

monlee313    發表於 15-7-20 06:51

男爵府

你外父外母就一定捨得你老婆啦

大宅

未必係你媽唔好,只係有樣嘢叫冇緣份,夾唔嚟。所以能力可以分開住就最好,少D磨擦。
不過樓主,你老婆嫁過來要適應一班冇血緣D既親人你真係要多支持多體諒的。而且有時,未必係你媽唔好,有可能係有問題時你幫住你媽不自知。冇人會覺得自己阿媽唔好,但唔夾就唔夾,唔夾起芐點好都係覺唔好
不如你平心靜氣同老婆傾D下。

首頁

尾頁

跳至