自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老爺好鐘意燉人參補品比我哋食,佢原意係好好,但我覺得小朋友真係唔適合飲哩D,但佢就好堅持話小朋友飲多D身體好!佢仲話X醫生話懷孕時飲係先天補,出生後飲係後天補!佢兩個仔女都係由細補到大,好好㗎!
交待一下,X醫生已仙游,重點係C6話嗰位跟本唔係醫生,佢係以前係藥房做執藥
我個仔快3歲,哩幾年嚟不斷話我唔比補品個仔食,而家陀第二胎,一知道又係咁叫我補!但其實我個仔食人奶食咗30個月,到而家都無去過睇醫生,好少傷風感冒,有都自己三四日好返,咁都唔叫健康?反而一直話人奶唔夠營養,哩樣我真係好嬲!我唔想同佢理論,但個心又唔舒服!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:真係唔知點話佢好!(純呻)

太細小朋友唔好亂比人參佢地食,虛不受補會好大件事,細時隔離屋伯伯太錫個仔,成日「鄧」人參比個仔食,最後攪到補過頭,佢仔發高燒燒到傻左

bennypoon6    發表於 15-7-23 20:31
lailaiha    發表於 15-7-23 10:21
fanny3315    發表於 15-7-23 08:56
tansyneko    發表於 15-7-22 17:15

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:老爺好鐘意燉人參補品比我哋食,佢原意係好

原帖由 slowlycat 於 15-07-22 發表
老爺好鐘意燉人參補品比我哋食,佢原意係好好,但我覺得小朋友真係唔適合飲哩D,但佢就好堅持話小朋友飲多D ...
整返煲白蘿蔔破咗人參度氣

bennypoon6    發表於 15-7-23 20:32
lailaiha    發表於 15-7-23 10:23
jso130    發表於 15-7-23 10:11
ipipipip    發表於 15-7-23 10:10
fanny3315    發表於 15-7-23 08:57
tansyneko    發表於 15-7-22 17:15
wcpcelia    發表於 15-7-22 16:38
DarthVader8    發表於 15-7-22 16:27
bkfans    發表於 15-7-22 16:22
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

引用:Quote:原帖由+slowlycat+於+15-07-22+發表

原帖由 超級特務 於 15-07-22 發表
整返煲白蘿蔔破咗人參度氣
破到㗎?

bennypoon6    發表於 15-7-23 20:32
kokobear    發表於 15-7-22 17:14

子爵府

我睇開既中醫都係話小朋友太細個,唔可以補wor

水晶宮

老爺好鐘意燉人參補品比我哋食,佢原意係好好,但我覺得小朋友真係唔適合飲哩D,但佢就好堅持話小朋友飲多D ...
我媽又係咁,所以我身體好好,我4兒甥身體都極好,奶粉B但好少病。

我覺得冇問題,而且你老爺好錫你嘅小朋友!

琥珀宮

引用:太細小朋友唔好亂比人參佢地食,虛不受補會

原帖由 c.vieri 於 15-07-22 發表
太細小朋友唔好亂比人參佢地食,虛不受補會好大件事,細時隔離屋伯伯太錫個仔,成日「鄧」人參比個仔食,最 ...
舅父曾經冬至果陣,炮製高麗參燉老雞俾我飲,飲完第日失聲

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 超級特務 於 15-07-22 發表整

原帖由 sa_gill 於 15-07-22 發表
破到㗎?
傳聞係

你若盛開, 蝴蝶便來!

別墅

我聽我99講,當年佢生姑9差啲命都冇,都係因為陀仔嗰陣食左蔘。生左Bb但係胎盤唔出,又係咁出血止唔到。佢話嗰陣以為自己係咁先。後黎人地問佢係咪陀仔嗰陣食過,佢話屋企長輩見佢陀嗰陣唔多夠氣整左次俾佢食。嗰個人話俾99知,你好好采,因為啲蔘掂到胎盤就神仙難救係咁先。

男爵府

引用:太細小朋友唔好亂比人參佢地食,虛不受補會

原帖由 c.vieri 於 15-07-22 發表
太細小朋友唔好亂比人參佢地食,虛不受補會好大件事,細時隔離屋伯伯太錫個仔,成日「鄧」人參比個仔食,最 ...
我就係聽唔少咁嘅例子,所以我真係唔想比小朋友咁食法!

琥珀宮

引用:我聽我99講,當年佢生姑9差啲命都冇,都係

原帖由 gobbs 於 15-07-22 發表
我聽我99講,當年佢生姑9差啲命都冇,都係因為陀仔嗰陣食左蔘。生左Bb但係胎盤唔出,又係咁出血止唔到。佢 ...
有聽過陀b唔食得參,難生。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

引用:我聽我99講,當年佢生姑9差啲命都冇,都係

原帖由 gobbs 於 15-07-22 發表
我聽我99講,當年佢生姑9差啲命都冇,都係因為陀仔嗰陣食左蔘。生左Bb但係胎盤唔出,又係咁出血止唔到。佢 ...
咁驚

大宅

我都有個煩惱就係6299話要日日比燕窩呀女食,但我女1歲都未有,當然我有話唔好同解釋佢地知,但6299就話姑9兩個仔(孫仔)都係食燕窩大,佢地係好錫我女,有咩方法可以話佢地知呢?

曾經聽過99叫佢朋友比燕窩個bb女食,佢朋友媽咪就話bb唔可以食,b女食左會早熟呢d,99就好大反應話人地無知。

男爵府

引用:Quote:原帖由+slowlycat+於+15-07-22+發表

原帖由 eggcarol 於 15-07-22 發表
我媽又係咁,所以我身體好好,我4兒甥身體都極好,奶粉B但好少病。

我覺得冇問題,而且你老爺好錫你嘅小朋 ...
我知佢真係想我哋好,而且佢覺得有過「成功」例子,所以希望我同D孫都咁食,但我覺得每個人體質唔同,無啦啦係咁補,係咪個個受得呢!

子爵府

陀B吾駛補,話驚難生,生完至補架

大宅

人奶30個月真的不容易
樓主你已經俾左最好的給阿B了

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 gobbs 於 15-07-22 發表我聽

原帖由 超級特務 於 15-07-22 發表
有聽過陀b唔食得參,難生。
同埋會流血不止

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珊瑚宮

環保接龍勳章

好似小朋友食得多會早熟。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

引用:我都有個煩惱就係6299話要日日比燕窩呀女食

原帖由 happymori 於 15-07-22 發表
我都有個煩惱就係6299話要日日比燕窩呀女食,但我女1歲都未有,當然我有話唔好同解釋佢地知,但6299就話姑9 ...
燕窩我又係好驚,不過我老爺聽聞過而家D燕窩好多假,幾貴都有假,加上阿X醫生生前都話過燕窩好多激素,佢先唔買嚟食!你睇下家族中有乜權威人士勸下佢哋啦,我個就無人搞得掂佢

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:happymori 的帖子

細路女真係唔食得燕窩喎,會提前發育早熟,大人都唔可以亂食,特別係一D婦女病例如朱古力瘤甘

首頁

尾頁

跳至