夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同c6經常為教囡問題而嘈, 佢放工返屋企,我仲煮緊餸, 阿囡就睇緊電視(播多啦a夢碟),佢話阿囡太近,好大聲呼喝佢坐後d(當然加埋佢惡樣),叫左幾聲……就搬佢坐後邊,然後阿囡狂喊,我就出去同囡抹眼淚……跟住又入廚房繼續煮, c6見囡流眼淚就俾張紙巾佢抹, 個囡抹完拋地下,佢就拿條滕條來凶佢,講唔聽c6又擲筷子,個囡越唔喊越大聲, 我又出黎抱佢入廚房,但佢抹完眼淚都繼續喊, 一個2歲幾未夠3歲既細路……可唔可以包容d呢? c6話我縱佢,但你使唔使咁嚴厲呀?你返屋企個嘴講10句,句句都鬧人, 係咪爸爸就咁有專嚴呢?

其實我真係好懷疑,老爺奶奶當年係點教仔。阿囡而家已經話唔鐘意爸爸,我地教囡真係好有分歧。

子爵府

育兒性格勳章

回覆:云云 的帖子

我C6都有試過,不過事後我會解釋佢知唔可以下下咁樣

男爵府

DEL

禁止訪問

別墅

其實我覺得你c6講你縱個女係啱,你c6只係唔想個女行咁埋睇電視,以免佢睇壞眼,第二,你c6想養成你個女有手尾,張D垃圾放入垃圾筒,可能你c6大聲左同個女講解係有D唔啱,我自己覺得小朋友係須要好細個教佢,養成好習慣的。
另外我覺得你有些地方做錯,你c6鬧女時不應插手,你咁做會比錯誤信息比個小孩,阿爸鬧有阿媽錫返氹返,阿媽鬧有阿爸錫返氹返,日子一久,小孩就唔會兩位都唔聽。現在的小孩好聰明,知道邊個蝦得邊個唔蝦得。如果我係你我就會同小孩講爸爸唔想你行咁近看電視,另外用完的紙巾不是亂掉到地上,而係須要放入垃圾筒。解釋返比小孩知爸爸鬧她是有原因。

sizzlers    發表於 15-7-25 10:28
Hippo323    發表於 15-7-25 09:04
爸爸去那兒    發表於 15-7-25 07:07

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆:教囡問題

話你知,習慣左,你女其實應該唔會面皮薄。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

瑪瑙宮

根本佢坐得太前, 話又唔聽, 就熄電視唔比睇.

複式洋房

回覆:千心 的帖子

讚同

複式洋房

引用:其實我覺得你c6講你縱個女係啱,你c6只係唔

原帖由 千心 於 15-07-25 發表
其實我覺得你c6講你縱個女係啱,你c6只係唔想個女行咁埋睇電視,以免佢睇壞眼,第二,你c6想養成你個女有 ...
讚同

男爵府

回覆:教囡問題

慈母多敗兒

大宅

其實我覺得你c6講你縱個女係啱,你c6只係唔想個女行咁埋睇電視,以免佢睇壞眼,第二,你c6想養成你個女有 ...
說得相當好。

大宅

係你C6心目中你唔識教,2歲幾已經好醒目,唔再係BB咩都唔識,如果你係全職湊就應該教阿囡睇電視既距離,同有手尾,同埋要企係你C6個邊,要小朋友識,唔係喊就得。
我成日都同阿仔講,唔好以為喊就有用呀,我唔怕你喊架,到最後都係要執番d野。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

X 2; 可能係你C6嘅太惡令你覺得唔啱,事後、小朋友唔在場時講會好啲

男爵府

我同老公教女都一向有默契要一致 即使是但一方認為對方事件上唔啱 都會由是但一方完場先 事後大家先講番 一來俾小朋友感覺 唔會無菱兩可 俾佢知道唔會有人偏袒 千祈唔好俾佢知爸媽意見有分歧 否則小朋友兩面都唔會聽 或唔專重是但一方

有次daddy教緊 我唔小心衝口而出 老公都remind我 有咩之後先講 依家等佢講埋先 << 我都即時收口 ........... 其實咁樣都可以教到小朋友要有禮貌 唔好好似我咁插咀

總之教育係好多學問 大家邊學邊教囉 最緊要槍口一致......加油
我個女都係快3 yrs old, 老公一喝佢 佢又係會即喊個d 遇到剛好廚房忙緊 / 忙左一整日 只係去個廁所/沖涼 佢地兩個有時都會上場六國大封相.....所以我都好明白你處境 有時我認唔住都會話佢兩個 俾小小時間我安靜沖個涼都咁難咩 ?! ........希望9月番k1會好d啦

首頁

尾頁

跳至