少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀女十一歲,咬到十隻手指甲掘晒, 隻隻得返少少指甲, 好醜怪, 勸又試過鬧又試過, 俾D好核突的指甲感染細菌相佢睇又試過, 都係一樣咁咬, 點幫佢戒?

大宅

引用:呀女十一歲,咬到十隻手指甲掘晒,+隻隻得返

原帖由 TSW 於 15-07-29 發表
呀女十一歲,咬到十隻手指甲掘晒, 隻隻得返少少指甲, 好醜怪, 勸又試過鬧又試過, 俾D好核突的指甲感染細菌 ...
我個囡都咬左幾年,完全無辨法,有時損左都要咬

公爵府

TSW 發表於 15-7-29 10:25
呀女十一歲,咬到十隻手指甲掘晒, 隻隻得返少少指甲, 好醜怪, 勸又試過鬧又試過, 俾D好核突的指甲感染細菌 ...
我仔又係咁,都係11歲,咬左幾年了,軟硬兼施,又氹又鬧又嚇又講道理,乜都試過,都係冇用,佢有意識時唔會咬,但一投入一件事時(例如睇書睇戲打機到入左迷時)就會不自覺地咬,我都好想知有咩辦法令佢戒

男爵府

咬手甲好多時係關於自信心低同埋安全感唔夠, 佢生活的環境係咪有D咩事令佢長期好緊張呢?
平時多唔多人讚賞? 定係俾人話同鬧多?

我識有人以前咬手指都咬得好勁, 因為佢屋企管得好嚴, 阿爸郁下都打鬧, 阿媽又好神經質, 結果佢長期情緒都好緊張......
去到佢結婚之後, 搬出來住, 就咬少好多咯, 係玩手機game又或者睇戲好緊張果陣會咬下。

大宅

引用:呀女十一歲,咬到十隻手指甲掘晒, 隻隻得返

我個都咬指甲,所以今年見了心理醫生
他教了一的方法,用BB手指水,
要做記錄每日都要搽,搽了一段時間後
约十五日後,試吓減少搽,可以格日
如果五得或者要去睇吓心理醫生,

就蒜成功都會有時反彈,我個個現在都會咬旦冇之前咁嚴重( 起碼間五中要剪指甲)之前十幾年冇剪過

大宅

仲有指甲細菌感染是不是好次生灰甲咁我個個都試過,之後都是吃睇醫生葯好反

大宅

MommyPanel勳章

我細個都咬指甲架~同埋會搣佢.. 我個種係心癮同習慣....冇野做個時就咬下同搣下... 我媽咪個時都好似你地咁 又打又哄.. 都係冇用.. 最終都係會咬...

但我到出黎做野.. 我諗.. 20歲倒.. 我就去左整gel 甲... 之後咬都咬唔到lu.... 一直到而家

如果真係留意到佢好嚴重.. 我諗.. 學樓上jm講.. 要去睇下心理醫生...

大宅

我仔仔就相反,反而好怕我幫佢剪指甲,剪少少都呱呱叫,D指甲仲靚過女仔,而我自己咁大個人都忍不住mi指甲。我都想知道點忍住

大宅

唉..............咬指甲咪算好囉, 我仔咬埋腳指甲添喎 (剩係咬隻腳指公喎) , 我第一次見到時嚇親, 都鬧過佢好多次啦, 話俾佢聽好污穢會有細菌入肚, 到依家佢間唔中都係咁. 我發覺佢係無意識下去做的, 即係睇緊電視, 或無聊時....., 我都唔知點可以令佢完全停止到

男爵府

試下:

1. 趁暑假帶佢gel甲

2. 試下叫佢咬淨手指尾,如果做到有小小獎勵。 當佢兩隻手指尾甲長番時,讚下佢好叻同好好睇。然後再留無名指…………慢慢黎。

男爵府

引用:Quote:TSW 發表於 15-7-29 10:25 呀女十一

原帖由 BB0628 於 15-08-02 發表
唉..............咬指甲咪算好囉, 我仔咬埋腳指甲添喎 (剩係咬隻腳指公喎) , 我第一次見到時嚇 ...
我小朋友7歲都係咁呀!

男爵府

回覆:點先幫到呀女戒咬指甲

我仔由小一咬到今年升中二,無晒辦法,唯有叫佢去完街回家第一件事洗手

大宅

孖吉仔 發表於 15-8-4 15:07
我小朋友7歲都係咁呀!
7 歲都仲細, 發現得早都應該可以阻止情況漫延落去的 (因為仲會肯聽大人講野嘛)

複式洋房

大仔差唔多九歲,由幼稚園高班開始咬指甲,問他點解要咬,他唔識答,我話你係咪因為開心,緊張,興奮定係其它,他簽樣樣有D,最雖現家細佬學埋哥哥咬,他們好耐都無試過剪指甲了,都唔知點好

大宅

我女今年年頭都係,我女的情況係心理上,學業上同 ballet 用左好多時間,加上我又緊張,令佢個人都緊張,當時我倆關係都不太好,好僵
考完試過後,停左 ballet, 學業上我慢慢接受,亦都同佢講,我陪佢一齊面對困難,佢開始對自己有返信心,依家已經無咬手指,早排仲笑問佢,佢話無啦,依家手指甲好好睇 tim

大宅

引用:大仔差唔多九歲,由幼稚園高班開始咬指甲,

原帖由 Kate1116 於 15-08-06 發表
大仔差唔多九歲,由幼稚園高班開始咬指甲,問他點解要咬,他唔識答,我話你係咪因為開心,緊張,興奮定係其 ...
我個仔又幼稚咬現在十五歲都可以帶他去心理醫生試試

男爵府

原來咁多小朋友都有這怪行為,啊女中學前都係會,搣指甲及手指皮,佢吾搣乘少少,而係搣到手指頭都紅晒。一樣軟硬兼施,又氹又鬧又嚇又講道理,學校社工都同傾過,都係無改善。升中後就無這行為,但就有另一樣,就係搣腳底皮,坐一會就周圍都係佢啲腳皮,就來十六歲啦,我都想知可以怎麼做啊?

首頁

尾頁

跳至