嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb食得(餐餐8,9安奶or1.5碗杰粥)訓得(日睡12hrs),但係得棚骨,食咩先可以令bb長肉呢?

別墅

我bb 都係呀, 都好食得又訓得, 但係就唔係好長肉.
你食咩奶粉呢? 我bb 食明治細仔, 唔知好唔好同佢轉其他奶粉,
例如: s26

民房

原文章由 bananatris 於 08-6-30 16:26 發表
bb食得(餐餐8,9安奶or1.5碗杰粥)訓得(日睡12hrs),但係得棚骨,食咩先可以令bb長肉呢?

你 bb 多大 ? 有多重 ?

大宅

原文章由 hiulam6138 於 08-7-3 23:14 發表
我bb 都係呀, 都好食得又訓得, 但係就唔係好長肉.
你食咩奶粉呢? 我bb 食明治細仔, 唔知好唔好同佢轉其他奶粉,
例如: s26

My kids both drank Meiji, they are above average size. Figure depends on gene, as long as they are healthy, no need to care about weight.

複式洋房

我bb出世時有7磅13, 6個月時有20磅,依家9個月冇磅過,我覺得佢只係骨重, 摸落手只係有骨冇肉,而且好似愈來愈奀
佢以前食思敏兒,見佢唔吸收所以轉左明治大概1個月
之前見有bk媽咪話將"麥x"加入粥仔一齊食會長肉,但唔記得左係乜,有冇媽咪記得呢?

子爵府

我個囝28個月,佢又係飲明治大仔,一日飲成20oz..呢期佢唔多願食野...差唔多全日飲奶...見佢都唔多吸收,而家29lbs左右..之前有聽過d媽咪講話飲日本奶粉既b係唔會點肥喎..而家我開始有d相信
反而佢出世飲a+就好吸收...但亦有可能那時比較細容易吸收d..
另我個b 1yr都飲過日本雪印又係唔吸收..唯一好處只係皮膚白淨左好多...
原文章由 bananatris 於 08-7-7 19:14 發表
我bb出世時有7磅13, 6個月時有20磅,依家9個月冇磅過,我覺得佢只係骨重, 摸落手只係有骨冇肉,而且好似愈來愈奀
佢以前食思敏兒,見佢唔吸收所以轉左明治大概1個月
之前見有bk媽咪話將"麥x"加入粥仔一齊食會長肉,但唔記 ...

[ 本文章最後由 Jomei 於 08-7-7 19:31 編輯 ]

複式洋房

我都覺得a+吸收d,但係bubu非常差,皮膚又差,所以先轉思敏兒,跟住就唔長肉啦..

別墅

原文章由 bananatris 於 08-6-30 16:26 發表

我阿仔又係啦,已經盡量俾D有營養既野佢食,食得瞓得,就係唔長肉
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

以我既經驗,真係唔係太關奶粉事, 可能你地仔仔女女脾胃唔好, 唔吸收 only....

好似我仔仔咁, 出世6磅8, 一直都係75%生長線, 但越大越 slim嫁, 都正常, 佢又食到野的, 試過飲了6罐加營素, 都冇增磅, 而家2歲10個月, 身高跌到50%.....重31磅.

可能係遺存啦. 我都唔車望佢肥私大隻. 總之就健康唔好成日病已經好好.

之前, 我帶仔仔去見中醫, 叫佢幫我仔仔睇下, 執左 d 開奶茶 (不是執定果d), 煲左4次, 近排佢胃食左咁啦. 另外, 我都會燉燕窩 & 花膠湯同仔仔一齊食.

佢好似圓左小小.

大宅

我個仔由一歲半左右, 開始瘦, 現在差不多五歲, 高就有高左好多,有108 cm, 但只有36, 7 IB, 他比以前, 食多左好多, 有的陌生人,問我點解佢咁瘦, 我話佢都食一碗飯, 有時胃口, 可以多的, 好鐘意食生果, 肉比較量少, 早晚飲S26, 6-8安, 我咪同佢地講, 我是食極唔肥, 似我 lo,(我都是咁想) 佢竟然話我都唔算瘦, (我162cm, 110 ib),我是單骨的, 跟住我咪話我食好多野, 佢咪冇聲出, 我夠想亞仔肥的, 邊個做亞媽唔想佢肥肥白白, 我知佢瘦, 剛加左魚油丸佢食, 佢竟然唔鐘意那種味道, 你地有什麼食物和方法可以長肉呢?
thx

別墅

我一路都有用米水開奶比個仔飲,佢又鐘意食麵包,早餐我通常都比6-8 oz milk + 1/4至半個bread佢,half/ full bowl of rice + 6 oz milk for lunch & night time, and 1/4 or half bread at tea time ,見佢d磅數一路都有增長,he is nearly 23 mth old, he has more than 30 lbs
and I will give him 開奶茶 sometimes
he loves to drink water very much and I think it is important too becoz water will make his digestive system running good so that would help him to be more absorbable
後來有同事話聽健康院d姑娘講飲奶固然重要,不過要食多d殿粉質嘅食物至會長肉,各位不妨一試
and I hope your babies have good health!

首頁

尾頁

跳至