跳至

首頁

尾頁

男爵府

我地打算2年後回流美國,短期内戓永遠都唔會回港居住,想問下係香港嘅物業放租好定放賣好?我地兩夫婦都唔打算做野,但個仔會係美國入讀幼稚園,唔該哂!

大宅

回覆:回流美國,物業在港收租

如果永遠唔返,點樣處理收租,放租,遺產等等問題?

男爵府

唔打算做野?? 你意思係拎 social benefit?

男爵府

回覆 im_csb 的帖子

租務託管可以幫手揾租客、收租,每月收取6%租金服務費

男爵府

回覆 BossCatCat 的帖子

應該講清楚D,我地打算用租金收入作為生活費,香港層樓收到每月2萬租金,唔使供,但賣左層樓,D錢就夠係NC 買到16 units 2 bedrooms apartment 作收租用,我地知US樓價唔會好似香港咁上升,所以想問下各位意見,究竟邊樣會比較好D,同埋係US買樓收租有乜野要注意呢?

男爵府

thanks for explaining...

US買樓收租有乜野要注意?

好多... 其實買樓收租, 你都叫有野做, 你會變做 property manager, 如果你想有 tax benefit, 仲要落手落腳做 handyman... 我聽好多 story... 我有 full time job, 唔可以睇租客, 如果你地唔打算做野, 可能會好D.

不過我比較擔心, 租金夠唔夠生活費.... 扣扣埋埋, 唔係好多夠洗...

大宅

回覆:bettylovingbb 的帖子

請問NC apartment 兩房幾$到呀?租金收入幾多呢?聽你咁講買D apartment收租真係可以退休喎!不過apartment 通常都要比每月$300-500 management fee, 呢樣要計埋。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

你可唔可以再講清楚小小?
你話你香港層樓夠係NC買16間2房既單位收租??

我好有興趣喎!!
你今日backup左未?

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

你可以去trulia.com check下 multi family home. 但唔好期望有靚裝修,放租OK,自住就唔係好得。

大宅

好媽媽勳章

Hi Betty,

multi family home, 16 units 2 bedrooms apartment 作收租用, 好有興趣知幾錢買?
我12月過加洲, 都系暫時唔會回港, 香港物業已賣, D錢都系做HKD定期, 都煩緊點投資.....

別墅

我現在住NC,這邊D樓升唔升要睇地區,好校網就好少跌,宜家美國經濟向上,其實樓價都升緊。至於收租回報,去年有8-9厘,今年樓價升左,不過仍然有7厘。這裡租金上調唔大,所以若樓價繼續向上,回報率會向下。租務方面,租樓對美國人來説是很正常,不像香港人的熱衷買樓,這裡地產說只要價錢合理及房子質素好,不難租出。

男爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

Thank you for your reply. 我想知NC有冇類似香港租務託管既management 公司,可以堤供leasing service,credit check of tenements, repair and maintenance of properties services ?

男爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

我先生以前住seattle,但我唔鐘意果度天氣,NC好住嗎?邊區校網好D及治安好D適合有小朋友家庭?

男爵府

我無經驗, 不過我以前住過apt home, 唔係luxury 嗰隻, 鄰居好多minorities, 感覺上佢哋唔會幫你take care 間apartment. 加上通常個lease 都會包埋水/電/煤是但一樣, 租客一定唔會幫你慳. 所以你要預個maintenance cost 同其他expense 會好高...

仲有每年嘅property tax, county tax等等, 真係要計清楚!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

bettylovingbb 發表於 15-8-12 11:11
回覆 眼訓 的帖子

你可以去trulia.com check下 multi family home. 但唔好期望有靚裝修,放租OK,自住就唔 ...
上 loopnet 八過,都有好多租盤揀。
你今日backup左未?

別墅

引用:回覆+雙妹媽+的帖子Thank+you+for+your+rep

原帖由 bettylovingbb 於 15-08-12 發表
回覆 雙妹媽 的帖子

Thank you for your reply. 我想知NC有冇類似香港租務託管既management 公司,可以堤 ...
我去年land時就第一時間買樓然後放租,因為在港的首尾未搞掂就未有留美,我亦是請公司幫我托管.

別墅

引用:回覆+雙妹媽+的帖子我先生以前住seattle,

原帖由 bettylovingbb 於 15-08-12 發表
回覆 雙妹媽 的帖子

我先生以前住seattle,但我唔鐘意果度天氣,NC好住嗎?邊區校網好D及治安好D適合有小朋 ...
NC天氣幾溫和,冬天只有一兩天落雪,唔會太凍,藍天白雲的日子相當多。我覺得這邊治安不錯,而幾間美國大bank嘅headquarters都在Charlotte, 所以很多人都在bank工作,比較斯文。

男爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

請問佢地收取幾多服務費同埋會提供咩野服務?

男爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

我地考慮緊NC,KS定TN,我比較喜歡NC,我想知道多打風及tornados嗎?

別墅

引用:回覆+雙妹媽+的帖子請問佢地收取幾多服務費

原帖由 bettylovingbb 於 15-08-14 發表
回覆 雙妹媽 的帖子

請問佢地收取幾多服務費同埋會提供咩野服務?
一般係租金9%

首頁

尾頁

跳至