婆媳關係

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

就黎生了!請左工人!到左幾日!未到62已叫我不要刻薄工人,吾可以同工人分開食!吾可以甘計較!
工人到左了!6299除左比利是,仲叫工人坐埋枱一齊食!第一晚在我屋企食!工幫我洗菜,清潔,我負責煮,煮完後個個叫工人埋枱食,我大住個肚,煮完8點幾,個工人同佢地一齊埋枱食,反而我仲要餵兩個小朋友食飯,好彩工心識做,拿拿林食完幫我餵!之後第二日,去奶奶屋企食,我c6叫我拿個布林比個工人食!我在廚房煮緊送,工人洗菜!又叫我拿杯水比工人飲!好啦!煮完了,心想:腰都痛呀,可以坐下了!點知62叫我切個橙比個工人食!果刻真係想DLLM!我忍不住講:62!不要做到甘過分!過左龍啦!我先係老闆呀!你出去打工叫個老闆服務反你轉頭,得吾得呀?我62聽完黑面!我心想話Q之你呀!之前已叫我在屋企要間間房比個工人,又叫我買枱燈比工人,又叫我幫佢開冷氣!
全部都傻傻地既!我大肚呀!又吾見聽到佢地話:依家工人來左叫我吾好做甘多?
工人來左我已買左好多野比佢了!琴晚老公仲叫我買對幾百蚊波鞋比佢!我自己想買對Nike 都要左睇右睇呀!成家人都無人性架!我姑仔仲叫我吾好咩都比晒個工人做!呢d我自己會拿捏囉!我請工人關你鬼事咩!未請我要做晒所有野仲要反工!請左工人又叫我吾好刻薄人!我覺得自己既待遇仲慘過工人呀!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:就黎生了,工人到左,C6,6299對工人仲好過對我!

請個人返黎比你服侍 要服侍佢地唔自己做要點你做? 當你先係工人呀?

wongjoetabo    發表於 15-8-17 21:12

子爵府

睛靈勳章

乜都要自己做?? 咁請個工人黎做乜呀?? 請佢返嘆世界呀??

唔好使到咁盡啫, 都唔係乜都叫個僱主自己做返呀?? 咁我做工人好過啦~~

男爵府

佢地話甘樣個工人就會對我個女好d!但係好都要有個普架!要對佢好,佢地咪自己做囉!不要叫我咩都自己做反!仲要服侍多個人!我請佢反來做咩呀!痴痴地線呀!叫我切橙比工人食我先嬲呀

Kim2014    發表於 15-9-5 13:06

琥珀宮

回覆:queenie3y 的帖子

你姑仔係未short架,係我就問佢邊個先係老細,你比錢梗係你話事啦,全家都有病

琥珀宮

回覆:queenie3y 的帖子

你應該問阿62,62你要我切個橙比工人食呀?

珍珠宮

queenie3y 發表於 15-8-17 13:43
就黎生了!請左工人!到左幾日!未到62已叫我不要刻薄工人,吾可以同工人分開食!吾可以甘計較!
工人到左 ...
佢地應該係為左表演自己係好人,唔會刻薄工人,所以就做埋呢D「對人好」的行為。但完全過晒火位。
買幾百蚊波鞋我一定SAY NO,佢的月薪的十分一啦,有無必要呢?平鞋唔著得?而且置裝,佢地應該自費的。

你地因住開壞左個頭,縱壞晒。

男爵府

我嬲到極點!!個工人來左三日!我已買了不少野比佢,拖鞋兩對,短褲兩條,洗頭水沐浴露,見佢用反皂,連反皂盒都買埋比佢!又特登帶佢去東南亞店鋪買野比佢食!屋企d野叫佢隨意食!我都覺得自己對佢好得制!驚太松!依家連家務都吾使佢做!甘請佢反來把鬼咩!我大肚仲有三個星期生了,一個都無關心,仲口口聲聲叫我吾好刻薄工人!吾好逼我反面呀!

ilovekidsss    發表於 15-9-10 06:24
Kim2014    發表於 15-9-5 13:07

男爵府

回覆:mrschocolate 的帖子

62在工人未來前已叫我吾好同工人分開食,要當自己家人一樣!我話工人未必想同我地食,62話你叫佢一齊食,吾使問佢,問佢,佢肯定吾敢過來食啦!我話到時先算啦!作就話小朋友在人地手上,吾可以當人地真係工人,要當自己人一樣!總之你就叫佢一齊食啦!
之後工人來左,咪變左welcome dinmer甘囉!個工人同佢圍圍坐!我煮完吾食得仲要餵埋阿女,但無一個人叫我食!
我一想起就想講粗口,又吾係佢地比錢請,工人又吾係同佢地一齊住!真係食屎啦!

大宅

我覺得對工人姐姐好係發自內心既 唔洗做d表面野佢都會知太太好....你唔好比工人同6299見咁多 一陣教壞晒唔識分莊閒 你係出糧果個 話知佢地up乜春 工人只可聽你話

禁止訪問

男爵府

嘩 聽到你咁講 真係佩服你 忍耐力驚人呀
加油呀 不過平常心對工人就ok ...依家佢地咁熱情 十足似招待遠房親戚

難怪你咁嬲 如果唔係同6299佢地住都好d 起碼工人最終都係面對你一個
怕就怕你屋企人對佢太好 佢會比較啫

子爵府

全家都 short short 地。工人中意踏拖嘅,好無。將心比心咁對佢已經okay. 下次你叫你老爺一家幫佢拖地,洗碗。買名牌過佢穿。睇下佢地乜野反應。

水晶宮

佢地係咪......
請個工人返來係做野架,唔係來享福架.
下次唔好再去6299屋企食飯啦.

水晶宮

有時,我老豆都會叫我叫埋工人同檯食飯,又會叫我夾送比工人,我都會話"佢要埋來食咪自己行埋來囉.....佢想食咩送咪自己夾囉....."
如果有人叫我唔好比咁多野工人做,我會問佢"咁係咪你來幫佢做呀?"

大宅

太過太過過火喇!我都係第一次請姐姐,姐姐做左半年,老公6299都怕對佢唔好佢會對我女唔好,但係,好都要有個limit,一定要俾姐姐知邊個係主邊個係僕,要有規有矩,可以請佢食生果,但唔係切埋囉!同埋我一定唔會同枱食飯,但我有乜餸,佢都會有,仲有我只係買過一件三百蚊既羽絨俾佢,其他全部佢私伙or我俾啲舊既佢,冷氣要我say yes先可以開,做錯乜一定鬧!個開頭好重要嫁!先嚴後寬呀!

水晶宮

queenie3y 發表於 15-8-17 13:55
佢地話甘樣個工人就會對我個女好d!但係好都要有個普架!要對佢好,佢地咪自己做囉!不要叫我咩都自己做反 ...
叫你62切個橙比你食先啦,如果唔係,你都唔會對佢個仔好架
上面果句,心裡面諗下好啦,講出來就反面架啦.

男爵府

我c6問我個工人做成點,我話都ok,不過有時都有d漏左做,c6問咩呀?我話好似小朋友尿兜十倒尿!其實我都出聲話個工人,老公一句就ko我了,佢話:甘小事,甘鬼計較!我話係小事!不過係衛生問題,吾倒下次小朋友照痾!好易野到菌 !老公話最緊要對d小朋友好!同小朋友相處多d!呢樣我明,不過洗尿兜吾代表我計較,我都係為小朋友好者!所以我預左日後條路好難行,因為我同老公一家想法差別太大了!佢地太易於常人了!

珍珠宮

queenie3y 發表於 15-8-17 14:17
62在工人未來前已叫我吾好同工人分開食,要當自己家人一樣!我話工人未必想同我地食,62話你叫佢一齊食,吾 ...
同檯食飯我覺得無問題。佢食飯你餵女都無問題(你係媽媽,親子互動,當然留返比自己)。但要斟水同埋切橙比工人食就no way。唔好話工人,就算c6,除非佢病,否認,要食自己唔識切?(你話我切開,切多個比佢就話)

珍珠宮

你c6一家人都痴痴地, 工人同你share家務已經好好, 唔駛佢一個人做晒 (我朋友同事果d, 9成都係工人主力做家務, 佢地湊仔), 仲要斟水切橙??
你6299扮野都算, 連你c6都咁樣, 真係抵打

首頁
12345...15

尾頁

跳至