論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我工人做完了2年約,之後放了14天大假,今年快第3年,佢今日問我,完第3年要放大假7日,仲要聖誕節放,仲要話合約冩明的,我想問,真的嗎?。另外,機票邊個比先?我一直只知道滿2年才有14天大假。

可以解答嗎?

分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

子爵府

你工人呃你,有寫明的話叫佢拿合約指出那一條,合約未完僱主有權唔批佢放假,如你批佢放的都是無薪假期,所有費用由工人自付,第三年工人享有8日年假而第四年工人享有9日年假,如工人要求預支假期僱主有權唔批。

男爵府

回覆:工人大假問題

我覺得完咗三年可以比佢放,但當然機票係佢自己負責。

男爵府

jumug 發表於 15-8-17 22:17
我覺得完咗三年可以比佢放,但當然機票係佢自己負責。
同意!

男爵府

引用:你工人呃你,有寫明的話叫佢拿合約指出那一

原帖由 tuenmunoasia 於 15-08-17 發表
你工人呃你,有寫明的話叫佢拿合約指出那一條,合約未完僱主有權唔批佢放假,如你批佢放的都是無薪假期,所 ...
你對的,今天問了代理。

謝謝大家

分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

引用:你工人呃你,有寫明的話叫佢拿合約指出那一

原帖由 tuenmunoasia 於 15-08-17 發表
你工人呃你,有寫明的話叫佢拿合約指出那一條,合約未完僱主有權唔批佢放假,如你批佢放的都是無薪假期,所 ...
如果第2個約 第3年開始冇放過假 完左contact 係咪要比番17日假錢佢?

子爵府

luckyyanb 發表於 15-8-18 17:14
如果第2個約 第3年開始冇放過假 完左contact 係咪要比番17日假錢佢?

首頁

尾頁

跳至