醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

老媽排咗5年,社工剛通知有位,但是老媽不太願意入,如果放棄,又要重新排隊,唉!
現在我請了工人在家單對單照顧,她中風後不能站立不能行,起居飲食,換尿布,沖涼要全照顧;老媽得我一個女,負擔實在很重,如她入了老人院,只是要交老人院的費用,不用交公屋租金、水電煤、電話費、工人薪水饍食,錢銀可以減少支出真係好好多,最重要我剛現在resign 咗,沒有了收入,想多d時間陪兩個小孩讀書上小學。
Resign 前亦想過可以捱到一兩年,她之後入老人院就好d,似乎事與願違。

不過最感動是我老公,他竟然說如果老媽不願意去老人院就由她吧,讓她在家生活開心d,錢係緊要,她老人家開心也重要,難聽d就我們可以養她幾耐吖,辛苦d節檢d都得嘅。他現在又要養我、囝囡還有我老媽,實在太辛苦。

男爵府

你老公好好!!

珍珠宮

回覆:終於輪到政府老人院,但是。。。

你老公真係超級好

珊瑚宮

真係好難取捨

伯母是要交還公屋嗎?

如去老人院 伯母唔開心。但返唔到轉頭 屈屈而終
做子女就自灸了

玩具萬歲!

大宅

回覆:Cath8888 的帖子

其實老人院的設備,員工受過訓練,理應比在家照顧理想很多!只要你能夠每天都去探望她,煮她喜歡食的野比她,有空帶她回家、飲茶,外出等!她會慢慢習慣住在老人院的!

sfll    發表於 15-8-28 21:28

珍珠宮

好似有個計劃話可以入左老人院,頭幾個月唔退公屋,睇下老人家適唔適應,到時先決定住番公屋定老人院

複式洋房

政府安老院可以考慮下,私家就唔好喇!不過就算住安老院都要經常去探她。我媽因為之前沒有人照顧,而且開始有退化症,所以進了私家安老院。我不敢說私家不好,但在商言商,同政府此終有分別。我媽入住了私家不夠兩年,現在已失去所有自理力能,雖然有退化症,但今年還不到65,實在很難接受,由行得走得到失去所有自理力能,不用2年。我唔知是安老院還是退化症令她現在如此,我只知要多關心她,長者實在很需要親人關心!

男爵府

回覆 Cath8888 的帖子

你媽媽有這個女婿太幸福, 比個你老公.

大宅

回覆:Cath8888 的帖子

若然公屋只有你媽媽一個人名,試下同區長講申請減免部分租金。我記得經濟有問題可以申請
還有尿布一箱箱訂會平過一包包買

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主有個咁好老公真好,又孝順老人
我好明白照顧24小時老人個的辛苦,但你個連企都唔得就真勁難照顧,
如照去老人院,但你日日都去睇佢,煮野比佢食,家人又常常去探望,等佢仲有更多溫暖感,唔知是否可行?

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你媽無腦退化,唔願意去,咁點講都是在家開心既,唯有你老公辛苦。
你可問社署暫唔去老人院得嗎?

大宅

多謝大家!我都好感激我老公咁有心,好感動
奈何要照顧一對仔女,其實也沒有時間可以日日去探望老媽,要她不情願入老人院,她實不開心,為有頂得幾耐就幾耐。

大宅

你老公好好!個point係照唔照.顧得來。在她起居飲食,同你頂唔頂得
到老人家的皮四。既可以一家好好相處, 這不如留在家中,好好珍惜日子!,

:-D :-?

別墅

有無想过搬妈妈同工人來你家一齊住?你亦可找一份兼职做下

亦可多陪妈妈。講真 媽媽係會随时走的

大宅

你好福氣, 有個咁錫你的好老公!

男爵府

而家伯母健康梗係無問題啦, 老人家身體只會去越來越弱, 到佢再弱O的就算你有工人照顧佢都唁識, 到時仲有無時間俾你再輪政府院社呢, 其實你可以照俾伯母入住老人院, 間中回家渡假就OK, 我做老人院見好多人都係咁樣HOLD住個宿位。

子爵府

回覆:hwy616 的帖子

排到都好,係5知佢地有冇愛心,有就5怕入。
我媽5月啱啱至開始派緊,因佢中風半身癱了,但我都無法在家照顧,現住緊私營老人院,我每天都去,不過呢2個月郁一郁佢手,腳,都痛到喊,想問大家有冇經驗,係咪會咁?
5郁佢又必佢萎縮,5知有咩可以幫佢?

請指教?

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

我媽都剛剛入住了一個多月,因為私營,所以探病時間都好自由,我就隔日去坐,看看入面工人同院社運作。他是一間甲級護老院,環境好交通方便,乾淨企理,感覺舒服,所以我就將媽媽搬進去!環境需好,可惜工作人員不好,我看在眼裡,心裡難受,所以我決定退院回家,請工人姐姐照顧!
被粗暴餵食(包括膳食丶藥物丶飲料)冲涼令長者最無尊嚴,令佢地難受,尿片屎片不是常常更換,整到pat pat出疹或yip損(好心痛),但又唔比佢除片!
食藥就將藥丸藥粉倒入結粥內,迫使吞下,但其實長者只想用水送復!
d工作人員無耐性無乜同理心!
剪指甲不是用指甲拑........我見他們用鐵拑剪(好似剪動物咁)
重有好多嘢........可能我見識少,但我真的接受不了

ecling    發表於 16-4-20 10:11
貓貓6299    發表於 15-9-18 20:34

男爵府

我覺得最重要是長者的意願!

珍珠宮

真係好難得

首頁

尾頁

跳至