自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫囡囡買儲蓄保險/教育基金,agent介紹,由一歲開始,每年供$10500, 到佢21歲可取$310000。買得過嗎?

禁止訪問

引用:幫囡囡買儲蓄保險/教育基金,agent介紹,由

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:幫囡囡買儲蓄保險/教育基金,agent介紹,由

原帖由 MamaQueen 於 15-08-25 發表
幫囡囡買儲蓄保險/教育基金,agent介紹,由一歲開始,每年供$10500, 到佢21歲可取$310000。買得過嗎?

...
保證310000 定保證+紅利夾埋先?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

回覆:儲蓄保險

No way

公爵府

畀面勳章

回覆:MamaQueen 的帖子

供20年

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

梗係唔好啦,不如自己儲起,啲錢俾人拎住都唔知有無得攞返,大部份嘅儲蓄保險我覺得都係搵人笨嘅

wcpcelia    發表於 15-8-26 16:32

子爵府

20年冇得拎個舊錢,自己儲仲好過

子爵府

回覆:大富翁 的帖子

我已經上左賊船😐,其間又無得攞返,有緊急事點算,供黎做乜!
我已經好

洋房

回覆:luilui007 的帖子

儲蓄可選擇供幾多年都得 只係回報冇咁多

珍珠宮

梗係唔好,綁你廿年,自己儲好過啦

你入去理財版問大力大力意見

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我上左幾條船TIM...不過大囡16歲啦...仲有2年供..21歲攞..不過真係原來吾夠交學費..因為我儲十萬..

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覚得自由d人對保險開明d,你去理財版問?一言堂係保險唔會買。
如果你問我,我想問下你,你買呢份野目的為乜?儲錢點解唔放自己度?我buy保險的,但我買保障方面居多,因為我怕屎,怕病無錢醫怕病無收入,所以我買的都係醫療危疾等保障嘅野。不過,好似我老公,佢都幾鐘意花費架,所以佢有買呢類高儲蓄保險,因為d錢佢横掂會使左去唔知邊度,迫住扣起了,與其花左去買乜買物,到時有舊錢,將來補貼仔女結婚買嫁妝咁囉!除開一個月幾百又唔係幾千,當然如果自己好慳好忍手唔會使左去,自己儲唔使擺保險公司啦!但如果自己大花筒,迫自己儲落保險,唯一好處就係自己唔容易拎出黎咁咋。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 15-8-26 16:12
我覚得自由d人對保險開明d,你去理財版問?一言堂係保險唔會買。
如果你問我,我想問下你,你買呢份野目的 ...
夠中肯

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

本金都已$220K, 回報先係得$80K, 21年窩, return 太低喇, 而且得$300K 咁少, 以而家指數計都唔夠1年留學生活費, 唔好嘥錢買, 自己投資好過, 錢在自己手, 起碼 flexible D

伯爵府

我由18歲自己供到現在,把鬼,當年完全唔識投資冇計

伯爵府

引用:+本帖最後由+Jasber+於+15-8-26+17:50+編輯

原帖由 Jasber 於 15-08-26 發表

本金都已$220K, 回報先係得$80K, 21年窩, return 太低喇, 而 ...
係,當年識得買股票我就唔買儲蓄保險啦

侯爵府

我自己買左幾份,有兩分已攞左錢,我覺得ok
自己儲唔到㗎,乜都駛晒

伯爵府

環保接龍勳章

保險係買保障,唔係用嚟儲錢架。

男爵府

引用:梗係唔好啦,不如自己儲起,啲錢俾人拎住都

原帖由 TakMei 於 15-08-25 發表
梗係唔好啦,不如自己儲起,啲錢俾人拎住都唔知有無得攞返,大部份嘅儲蓄保險我覺得都係搵人笨嘅 :disagree ...

男爵府

我自己本身唔鐘意d錢俾人拘束住
但係如果d錢留喺我身上我好快洗哂
所以我一般一夠錢就買property
唔夠都唔會買保險
本身屋企人幫我買左份醫療,公司又包醫療
所以唔會買儲蓄
你買供股都有得拿股息
買保險...唔到期又唔拿得
拿得又扣費用

首頁

尾頁