自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

加拿大一公司日前成功開發出一款名為「Ocumetic」的仿生鏡片。只需以注射的方式注入眼睛,大約10秒後,這種眼鏡就會自動在眼球中展開,原先不良的視力不但能夠被矯正,還能比1.0的視力更好。不過,該鏡片只適用於25歲以上成人,該項技術正在取得國家政府的認可,最快2017年問世。

為了研發這種仿生鏡片,這家公司花費8年時間,耗資大約300萬元。這種仿生鏡片實際上就是一種人造的晶狀體,移植方法也很簡單,類似白內障手術。只需要大約8分鐘,病人的視力即可矯正。

「Ocumetics仿生隱形眼鏡」實際上就像墨西哥卷餅(Taco)那樣折疊著,可以使用充滿生理食鹽水的注射器注入眼睛。大約10秒後,這種眼鏡就會自動在眼球中展開,你的視力立即就會被糾正過來。並且這是一種門診手術,根本不需要打麻藥或住院。

永久保持完好視力,還不會患上白內障!(圖/網易)
據稱,植入這種鏡片後,不論隨著年齡的增長,人們眼睛如何老化,都會保持完好的視力。也就是說,就算你活到100歲,你的視力還是能保持不變。目前使用者安裝仿生鏡片後,不但能矯正視力,視力還會比普通人還要好很多。韋伯說,仿生鏡片的技術非常安全,不會對眼睛產生副作用,同時也不會有散光或是夜盲的問題,但僅限年齡超過25歲以上的成年人使用,因為超過這年紀的人眼睛結構才是完全成熟的。

研究者已經於4月在權威眼科醫師會議上向大家公開了這門頂尖技術,在加拿大及其他國家政府認可仿生鏡片的技術前,將會先進行動物實驗,再對視力不佳的近視患者進行測試,最快將在2017年正式出現在市面上。

目前最流行的雷射治療近視手術一直受到人們的質疑,如果這種仿生鏡真的成功,又將是一件顛覆性的發明。

另一個希望係真既醫學突破

男爵府

回覆:2017年世界上將不存在近視眼、無白內障

++++++++++++++++++++++++++++++
地球不只是屬於人類的,請大家尊重各生物生命!
++++++++++++++++++++++++++++++
不滿地產霸權,但同樣討厭文革式既批鬥手段,兩者同樣可耻!

伯爵府

會唔會被身體排斥呢?
如果真係成功就好啦!

珍珠宮

我6百度近視,3百幾度散光
我都唔夠胆做LASER.
因為聽聞有散光做,效果唔好,

如果呢項技術真係成熟, 真係佳音,
我都唔老左, 睇唔到野,
一副眼鏡千幾蚊,唔知老左仲有無能力買.

有近視,又老花又散光..

funfun759    發表於 15-8-27 16:43
hot_babe    發表於 15-8-27 15:37

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我6百度近視,3百幾度散光我都唔夠胆做LASER

原帖由 BIGPAT 於 15-08-27 發表

我6百度近視,3百幾度散光
我有朋友本來無散光。 做完有。

tsung    發表於 15-8-27 16:14

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:加拿大一公司日前成功開發出一款名為「Ocum

原帖由 gemiling 於 15-08-27 發表
加拿大一公司日前成功開發出一款名為「Ocumetic」的仿生鏡片。只需以注射的方式注入眼睛,大約10秒後,這種 ...
咁勁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

期待

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

好期待

伯爵府

啊美繩!!

珍珠宮

gemiling 發表於 15-8-27 09:18
加拿大一公司日前成功開發出一款名為「Ocumetic」的仿生鏡片。只需以注射的方式注入眼睛,大約10秒後,這種 ...
唔知老花得唔得呢,,,, 我真係想試呀, 如真係OK, 我就唔去做激光啦, 不過新技術可能唔平
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

雖然2017年面世

但都係要等先鋒咩效果先, 仲要等多幾年等下有無後遺症

公爵府

珍珠宮

畀面勳章

......新野面世,冇返廿三十年技術,我絕對唔會做白老鼠試

其實....帶副眼鏡都唔係好辛苦啫

tc001039    發表於 15-8-27 10:09

子爵府

畀面勳章

眼鏡咪成絕響?

男爵府

我做左激光成十年, 我驚遲啲有老花, 如果係真嘅,就好啦 (希望做過激光都可以做啦)

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

好勁咁喎…

男爵府

想生BB熱投

全世界既佳音

侯爵府

我兩隻眼視角膜脫落都做過大手術(入手術室嗰種), 每隔兩年就要去做激光矯正有偏差視力, 如果呢個發明係OK.... 我就好happy啦.....

侯爵府

新野,要做白老鼠

首頁
12345...7

尾頁

跳至