夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

我同我老公都係家中獨子獨女, 新婚無耐, 而家面對接手屋企生意問題

我父母早年移居內地生活, 搞吓 d 生意咁. 而家佢哋年紀大, 想退休搵人接手公司生意. 基本上如果接咗手, 就要長駐喺上面. 老公嗰邊就單親 + 佢爺爺嫲嫲一齊喺香港生活嘅, 佢有份正職, 自己有諗過做生意, 另外佢都有親戚叫佢去外國嗰邊幫手打理生意

咁問題就嚟喇,

- 老公嗰邊嘅家庭狀態, 基本上係好難叫佢拋低晒屋企人離港發展

- 我自己又唔想辜負咗父母一手一腳做起嘅生意

- 我哋岩岩新婚無耐, 仲想要 bb, 唔想分隔兩地

唉! 好煩... 有無 JM 可以同我分析吓點做好

侯爵府

回覆:j_joycie 的帖子

你老公份正職係咩先,一定唔會選擇異地,如果佢想去外國不如返大陸仲好啦!起碼都叫近d屋企人。

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

翡翠宮

回覆:新婚, 但就可能要面對分隔異地嘅問題...

我吾會返大6, 完。

BIGPAT    發表於 15-8-31 14:41

子爵府

育兒性格勳章

回覆:mini1204 的帖子

男爵府

mwmyway 發表於 15-8-30 00:20
你老公份正職係咩先,一定唔會選擇異地,如果佢想去外國不如返大陸仲好啦!起碼都叫近d屋企人。

...
佢做普通文職. 因為佢係一名孝順仔, 基本上都唔想離港做嘢, 難照顧 d 老人家

子爵府

引用:我同我老公都係家中獨子獨女, 新婚無耐, 而

原帖由 j_joycie 於 15-08-30 發表
我同我老公都係家中獨子獨女, 新婚無耐, 而家面對接手屋企生意問題

我父母早年移居內地生活, 搞吓 d 生意 ...
我係你老公一定唔肯返大陸

幾時先上到車.....

大宅

回覆:新婚, 但就可能要面對分隔異地嘅問題...

你家中嘅生意做得好大? 要男人拋低父母家人幫外父打工, 仲要返大陸, 除非講緊大生意有前景果隻, 否則都唔會去啦…

子爵府

BK Milk勳章

回覆:j_joycie 的帖子

你外家有生意,唔代表你老公想接手做; 我估你父母也不會將生意交比唔係全心全意既人。 所以你可能只係一廂情願咋。

我會提意睇老公工作意願,佢都要照顧自己家人ga, 所以我唔會左右佢,也不會分開。

男爵府

smartpandagirl 發表於 15-8-30 10:47
你家中嘅生意做得好大? 要男人拋低父母家人幫外父打工, 仲要返大陸, 除非講緊大生意有前景果隻, 否則都唔會 ...
又唔係話好大, 始終係父母嘅心血, 而且佢哋年紀都大, 我都想喺佢哋身邊照顧佢哋. 咁當然老公又唔係搵唔到食, 我都唔想貿貿然然叫佢返去幫手, 都擔心男人嘅自尊心, 唔想佢被人話靠外家

大宅

回覆樓主:

請人管理你外家生意,你初頭睇緊d之後慢慢放手。如果你想要bb係無可能完全接手生意。

男爵府

anan3388 發表於 15-8-30 18:56
請人管理你外家生意,你初頭睇緊d之後慢慢放手。如果你想要bb係無可能完全接手生意。
...
有諗過呢步, 但開始要睇緊嗰步始終唔知點行

珍珠宮

勸你一句, 一係全家上陸,千期唔好叫你老公一個上,

你預左無老公+無廠.

正所謂輸家又輸廠!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

j_joycie 發表於 15-8-30 00:00

我父母早年移居內地生活, 搞吓 d 生意 ...
你地有bb 的話,想bb 響邊度生活?響邊度受教育?

大宅

To 樓主,得罪講句,如果真係連呢步(請人管理)都唔知點開始,其實係咪要衡量返自己係咪適合去接手一盤生意?其實管理話難唔難,話易都唔易,你自己志不在此,又無從入手,其實不如唔好孭呢個責任上身,in general打份工無乜大風險,但做生意點都有,分分鐘可以一身債,一陣家庭,生意一齊要求你,你未必應付得來。不如和自己父母坦白商量下。

琥珀宮

結婚之前無考慮過依個問題?係我就傾好先結婚,無咁煩

男爵府

bosch 發表於 15-9-2 08:56
你地有bb 的話,想bb 響邊度生活?響邊度受教育?
首選當然係香港, 咁先煩

男爵府

tansyneko 發表於 15-9-2 09:38
結婚之前無考慮過依個問題?係我就傾好先結婚,無咁煩
可唔可以 share 吓你個 case 係點?

琥珀宮

引用:Quote:tansyneko 發表於 15-9-2 09:38 結婚

原帖由 j_joycie 於 15-09-12 發表
可唔可以 share 吓你個 case 係點?
我話“如果”

首頁

尾頁

跳至