心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾個月前既一件事,令我從嗰日起日日生活響不安、唔開心、壓抑、傷心之中。
背景:我父母系潮州人,老豆大男人主義,我已經結婚,仲有2個讀緊大學既妹。屋企一直相安無事,和和睦睦,父母就算有時嘈交,最多就係互不理睬,過一輪就冇事,又有講有笑翻。

事件經過:咁多年媽咪都幾乎冇同舊同學相聚過,依家我地3姐妹大啦,佢唔洗日日睇住我地,有翻d自己既生活。從去年底,媽咪同30幾年冇見既小學同學、中學同學、高中同學分別聚會,大家開咗幾個wechat群組以便日常聯繫。從嗰時起,我媽就日日都wechat,仲要系語音嗰隻,固然之我媽聽群組內既人講野,我地響隔離都會聽到。其實都係d日常生活既八卦野,無聊野,群組有男有女,個個都有家庭。但我覺得我媽真係過分咗,好似d有網癮既細路咁,無時無刻拎住電話傾,一起身就傾,傾到夜晚訓覺前仲傾緊,響旁邊既我覺得好煩,唔明幾十年冇見,咁生疏有乜可以日日傾夜夜傾。

可怕既事情發生了,有日一早,我阿姨wechat問我:你爸媽係咪嘈交?我答:冇啊,尋晚仲見佢地有傾計講野wor。然之後阿姨話,我老豆尋晚半夜wechat同阿姨講,話要離婚!!!話我媽呢幾個月日日同男人wechat到半夜,又唔理頭家。當堂嚇死我阿姨,睇見呢句話,我都嚇死。我從來無想過呢件事會發生響我屋企。我阿姨即刻解釋話我媽絕對唔會對唔住我老豆,個群組有男有女,大家你一句我一句傾無聊嘢啫,又唔系對唔住我老豆,只系老豆可能更年期,敏感啫。然後,啊姨交待我叫我睇住我媽,因為我媽唔知道我老豆有離婚念頭。叫我提醒我媽多關心老豆,唔好傾咁多。
嗰日翻工程巴士,我覺得好似好漫長,好難受,響車到喊咗好耐,翻到公司又一直喊一路做嘢。
之後我wechat老豆,打咗好大段文字開解佢,希望佢唔好亂想。夜晚又勸媽咪早d訓,唔好成日玩電話。之後好似不了了之咗。

成件事,就我、阿姨、表姐、老豆4個人知道。我覺得呢個秘密忍得好辛苦,每次一想起都好驚,好不安,好驚事件會發生,我唔可以同任何人講,我心好難受,日日都好似驚弓之鳥,好驚有日老豆又會提起,好驚佢真係要離婚。我媽最近又系咁,雖然同老豆多交流咗,但都系成日wechat。呢幾日我又見老豆黑口黑面,我同佢講嘢,佢都唔點睬我。我知道佢一定又嬲,而我媽仲好蠢,get唔到!繼續玩電話講d超無聊既嘢。尋晚晾衫,發現老豆又自己洗曬自己d衫。大男人既老豆平時唔會洗,只有系同我媽嘈交時,發脾氣時先會咁做。我知道老豆一定好唔開心。

我唔知道點算,我唔可以同個妹講,怕影響佢地學業;唔可以同媽咪講老豆想法,因為一定家變;我唔知道可以點算,個心好唔舒服,自從嗰日起,我個心就好似封閉咗咁,乜都唔想同人講,我好壓抑,唔知道可以點,我唔希望離婚會變真,我希望老豆唔好嬲,媽咪唔好玩,我好辛苦,好難受,個心好辛苦,好似抖唔到氣咁,點算?我可以點做?我只可以響到留低我心裡邊既說話我唔想再好似驚弓之鳥咁,日日觀察住屋企變化,我好傷心點解會變咁,我唔知道可以點幫屋企。我冇用

唔好意思,打咗咁長。

子爵府

我覺得要私下同阿媽講
佢唔知事情底蘊, 當然唔識避忌
咁就判佢死刑, 我覺得對佢都唔公平
如果佢知事情咁嚴重, 可能佢會用唔同方法處理
你身為長女, 唔可以俾佢死得不明不白

連你阿姨都知, 我覺得冇理由唔俾得你阿媽知
你諗吓, 如果連你個妹同你個女到知你老公嬲你
但唔提醒你, 直到事情再冇彎轉
你會唔會嬲你個妹同你個女?

男爵府

鳥嘴123 發表於 15-9-9 12:29
我覺得要私下同阿媽講
佢唔知事情底蘊, 當然唔識避忌
咁就判佢死刑, 我覺得對佢都唔公平
但系我驚佢接受唔到,我唔知道點講好,叫佢早d訓,唔好成日玩,佢又唔做。如果真係話老豆嬲想離婚,我估佢一定會崩潰,老豆會有d咁既想法。我媽好眼淺,到時一定會好大鍋,所以我先唔敢講。阿姨同表姐都話唔好畀佢知,我日日望住一個嬲既、一個玩既,好無奈,好驚,好攰

子爵府

老人家初次接觸網上世界係好容易沉迷
佢哋被屋企鎖住大半世人
講來講去都係家事
傾來傾去都係屋企人同幾個親人
佢哋接觸外面會覺得好新奇
好多人關心佢, 好多人肯聽佢講嘢
佢講嘅嘢好有 value
不知不覺佢哋就會不由自主成日傾
其實到係想得人認同嗟

所以我覺得提醒吓佢, 等佢收斂吓係好事
你都應該令你阿爸明白點解阿媽會咁 (我知好難令潮州怒漢明白)
講真, 你阿爸同你哋三姊妹有冇同阿媽天南地北咁傾D 佢有興趣嘅話題
通常都係講屋企嘢, 今晚食乜餸, 邊嗰親戚娶新抱
咁佢嘅心靈需要邊個可以照顧?
所以你應該體諒

你阿媽已經算好, 起碼嗰班人係識嘅
我仲煩過你

子爵府

catcatmak 發表於 15-9-9 12:34
但系我驚佢接受唔到,我唔知道點講好,叫佢早d訓,唔好成日玩,佢又唔做。如果真係話老豆嬲想離婚,我估佢 ...
你唔使成個故事講晒俾佢聽但要好認真咁講

你可以話, 你留意到咁嘅情況
你睇得出阿爸好唔開心, 好唔慣你咁樣
而且你都覺得佢真係過份咗
再咁落去, 阿爸可能真嬲
叫佢自己調整吓, 喺阿爸面前盡量避免

唔使講"離婚" 嗰句
如果你阿媽真係咁 care 你阿爸
佢自然識做

男爵府

鳥嘴123 發表於 15-9-9 12:47
老人家初次接觸網上世界係好容易沉迷
佢哋被屋企鎖住大半世人
講來講去都係家事
多謝你啊,我知道我響到講,一定有人可以幫我想辦法,我自己一個真係唔知點算好。多謝你,我會試下同媽咪溝通,多謝你

琥珀宮

我反而覺得你要同你阿媽講,佢可能根本唔知自己玩機玩到上哂癮,影響身邊人而不自知,直接同你媽講個事實,件事愈拖得耐愈難搞,唔係早晚你阿爸真係頂唔順真離婚,件事就無彎轉

男爵府

要私下同ma ma 講下,知發生乜事

男爵府

引用:我反而覺得你要同你阿媽講,佢可能根本唔知

原帖由 tansyneko 於 15-09-09 發表
我反而覺得你要同你阿媽講,佢可能根本唔知自己玩機玩到上哂癮,影響身邊人而不自知,直接同你媽講個事實,件事 ...
你都講得啱,要同媽咪講

男爵府

引用:要私下同ma+ma+講下,知發生乜事

原帖由 nataliehuibb 於 15-09-09 發表
要私下同ma ma 講下,知發生乜事
嗯,要想下點講好

水晶宮

回覆:唔知點做先可以開心翻,好難受(長文慎入)

或者編個類似故事,話個老公忍受唔住個老婆日日沉迷玩電話而決定離婚,從中提醒媽媽要小心!

男爵府

咁你媽咪真係無同男人有野麻,點解我覺得你地好似小題大做咁既?成件事同媽咪解釋番,話玩得太多電話老豆唔like...thats it ja ma...我有無miss anything? 點解連你都要喊?

伯爵府

畀面勳章

jm 你係咪好細個?其實你爸爸講離婚, 可能係想得到別人(特別係媽咪)的關注/注意. 未必真心想咁做.
要解決問題, 必先從根源著手. 你必須要讓媽媽知道她沉迷手机讓爸爸非常不滿, 當然你不必提及「離婚」2字. 只需要避重就輕提點便可以了.你大個女,要學習如何做爸媽的溝通橋樑啊

男爵府

引用:jm+你係咪好細個?其實你爸爸講離婚,+可能係

原帖由 cheechi 於 15-09-10 發表
jm 你係咪好細個?其實你爸爸講離婚, 可能係想得到別人(特別係媽咪)的關注/注意. 未必真心想咁做.
要解決問 ...
嗯嗯,知道。我26歲,唔細啦,但係老豆係d好硬頸既人,次次講乜話題只要唔啱佢心意,三句即止,大大聲好惡,冇人敢出聲。我都希望可以快d冇事。多謝你啊,我會試下溝通多d提醒媽咪。

男爵府

引用:咁你媽咪真係無同男人有野麻,點解我覺得你

原帖由 chelseywong 於 15-09-10 發表
咁你媽咪真係無同男人有野麻,點解我覺得你地好似小題大做咁既?成件事同媽咪解釋番,話玩得太多電話老豆唔 ...
睇你咁講,自己先覺得其實真係好小事,但係老豆係大男人主義好多野講咗點就係點。其實當初我同表姐阿姨都覺得冇問題架,所以阿姨歸咎為老豆更年期多疑。可能我畀離婚呢個詞嚇親,所以先喊。多謝你點醒我

男爵府

引用:或者編個類似故事,話個老公忍受唔住個老婆

原帖由 happyty 於 15-09-10 發表
或者編個類似故事,話個老公忍受唔住個老婆日日沉迷玩電話而決定離婚,從中提醒媽媽要小心!

...
嗯嗯,會架啦,多從旁多d提醒佢。但係最煩係老豆依家成日早訓,我媽就夜夜都唔肯訓,睇電視玩電話,半夜先入房,又嘈住老豆訓。我第二日又要翻工,冇可能一直睇住我媽,提醒佢

happyty    發表於 15-9-10 23:12

首頁

尾頁

跳至