懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

政府定私家好?

各位媽咪對於嚮政府定私家生好有咩意見呀?分享下好嗎?另外如果產檢係政府私家兩邊睇,最後決定到政府生,咁私家果度睇到第幾週好呢?

洋房

Re: 政府定私家好?

政府就平好多,私家就貴d;不過我覺得生bb已經好辛苦,如果經濟負擔得起,就緊係去私家la。或者我好好彩,我覺得醫院內不論醫生、護士同亞嬸都好好,好細心同有耐性,我有d朋友响政府生,都有d唔係好好o既經歷。
我o既可愛Longlong 豬係2003月9月29日出世,而家13個半月la Longlong's Ablum Longlong豬的成長寫真

民房

除左價錢有分別外, 服務質素更有分別. You could expect much more care from your chosen doctor as well as one single doctor looking after you since you get pregnant. In public hospitals, choice of doctors is never at your discretion and to me, I prefer a really experienced female doctor to look after myself.

男爵府

尋日同個過來人傾開,佢話如果bb要早產或有特別問題,最好當然去政府度生啦!一來政府醫院設備齊全d,二來又唔駛用咁多錢。如果bb一齊正常咁又去私家都無防,話哂真係舒服d嘛!

複式洋房

我岩岩係威院生完,都唔錯,醫生、姑娘同d亞姐都好好人,好肯話你知點湊,總之好好啦!

子爵府

我一直政府私家兩邊睇,私家睇到差不多39周,連入院信都攞埋,但最後在政府醫院生,服務都ok,埋單$350!省卻的錢用來請陪月同補身,仲有買野俾bb!

琥珀宮

生仔可以好簡單,亦可以好複雜,睇吓好唔好彩。

政府唔會係唔係都同妳開刀,就算妳要求都唔得,穿水都唔會同妳打催生針,等妳捱好耐痛,等妳自己生,但如果穿水入醫院,私家醫生會幫妳打催生針,免受無謂嘅痛苦,如果要求開刀又得。

政府就冇醫生揀,聯針好彩就由醫生做,唔係就由助產士做,唔好睇少聯針,手勢唔好,分分鐘會含膿兼再聯過,痛不欲生。仲有政府資源增值,d醫生做到死吓死吓,唔好彩嘅,遇著個烏吓烏吓嘅助產士&醫生,咁就大件事。

政府最大嘅優點係平,如果有嘜大吉利事要住院耐d,咁政府醫院緊係抵好多。

總之,自己身體同個胎冇事嘅,係私家生點都係舒服,一分錢一分貨,但係自己身體同個胎都不穩,最好係政府生,係邊度生,好視乎自己意願及經濟能力,如果要自己舒服,一定係私家,如果要自已個荷包鬆動,一定係政府囉。

係私家度睇到幾多週都得啦,妳係消費者嚟架碼,但我覺得臨生政府都係會俾期妳檢查得密d,亦有得照一次超聲波,咁不如臨生果個月係政府度睇,慳番d錢。

大宅

我屋企人在政府醫院有過唔好經驗,結果係BB一出就冇左.原來係K胎重有內在官都有問題.其實一直產檢都有話比醫生知BB唔太活躍,但當時醫生話冇問題堅持唔照多次超聲波.太過疏忽大意
我地呢代已經唔會生好多,如果負擔得起當然去私家生對自己同BB都好D.

男爵府

唔該哂咁多位媽咪o既意見呀,咁有無媽咪嚮廣華生過bb呀?What comment?

水晶宮

我一開始就在母嬰健康院檢查, 那時, 都諗住在私家醫院生. 但個胎everything alright, 就在7個幾8個月先去睇私家醫生, 前後睇o左3次(till 39 weeks), 有埋入院信. 最後, 揀番在QE 生, okay wor.

我穿o左水好耐都冇動靜生, 個醫生就同我打催生針. 過o左好耐個子宮都唔係開得好好, 個醫生就諗住同我開刀.好彩, 最後都係順產. 聯針就係個助產士聯. 在政府醫院, 助產士聯針手勢分分鐘好過d醫生 (尤其係junior o個d 醫生), 熟能生巧 ar ma.

埋單幾佰, 出o左院之後又有follow up call, 幾好ar. 所以, 我都覺得自己同阿b幾好彩ga.

洋房

Shirming 寫道:
政府就平好多,私家就貴d;不過我覺得生bb已經好辛苦,如果經濟負擔得起,就緊係去私家la。或者我好好彩,我覺得醫院內不論醫生、護士同亞嬸都好好,好細心同有耐性,我有d朋友响政府生,都有d唔係好好o既經歷。

我同意~
生仔又唔係年年都生,
好可能一生人只生一個,
留個好既經歷俾自己好d~
我個b仔4月3號喺法國醫院出左世嘞~ 記住得閒黎睇下

首頁

尾頁

跳至