親子旅遊

跳至

首頁
12345...20

尾頁

珍珠宮

這個暑假, 我們一家又出動了! 這次的目的地是澳洲黃金海岸 (11天9夜) + 星馬 (5天4夜).
這帖子是分享黃金海岸遊的部分, 稍後如有時間, 會另帖再分享星馬的部分.
促成這次旅遊, 全因去年6月的一時衝動, 買了一張超特價的 Gold Coast 單程機票. 買機票的一刻, 並沒有任何概念, 要感謝這裡 JM 的分享及回應 (特別鳴謝 Kirsten, brima, Hellokitty), 令我這趟旅程順利而圓滿地完成, 而且開心好玩, 感謝+感恩!

在此, 要回饋一下 BK, 細緻地分享一下了. 此帖子會分以下部分, 我會逐一用心去寫, 期望對一眾計劃去Gold Coast 的 JM, 有點參考價值. (為方便大家查看資料, 已在每篇加上超連結了! )

1. 開支篇 (Post #1)
2. 天氣篇 (Post #5)
3. 行程篇 (Post #7)
4. 機票篇 (Post #9)
5. 住宿篇 (Post #26)
6. 交通篇 (Post #29)
7. 飲食篇 (Post #90)
8. 購物篇 (Post #100) 9. 玩樂篇
10. 其他

1. 開支篇

很多JM都說去澳洲洗費不輕, 但這次, 我們一家四口 (三大一小), 11日9夜全程洗費, 不包購物, 只是 $49,666! 誰說去澳洲一定貴?! 這次旅遊支出如下:

(1) 機票: $17741
(2) 住宿: $10044
(3) 交通: $1439
(4) 景點/門票/當地旅行團: $12967
(5) 飲食: $6678
(6) 其他: $797

一家四口總支出: $49666

(哇卡卡! 原來之前一直計多左機票價錢, 而家寫 POST 再計多次, 要修正一下, 仲平左! 哈哈 )

Cheuk2012    發表於 17-12-2 21:46
Kirsten    發表於 16-4-23 19:50

男爵府

畀面勳章

回覆:開心分享: 2015 暑假黃金海岸11日9夜超好玩之旅

期待己久,感謝分享!

MissMaMa    發表於 15-9-12 13:18

禁止訪問

回覆:開心分享: 2015 暑假黃金海岸11日9夜超好玩之旅

大宅

期待分享

MissMaMa    發表於 15-9-12 13:19

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

珍珠宮

2. 天氣篇

8月是澳洲的冬天, 不過這時黃金海岸的天氣, 絕對舒適怡人.
這十天, 每天都是天晴, 日間就是藍天+白雲, 非常感恩!
先跟大家分享一些照片, 每天都是藍, 藍, 藍!

我只能說, 天氣太給力了! 這令我每一天的心情都非常愉快, 行程也份外順利, 感覺美好!

至於溫度方面, 我會以一天四季去概括黃金海岸8月的氣溫.
日間最高溫會有22-27度, 絕對令人覺得是春夏天, 可以穿短袖衣服, 也可以去水上樂園.
有太陽的時候, 感覺非常暖; 沒太陽的時候, 就有寒意.

太陽一下山, 頓時變成秋冬, 氣溫只有10多度, 要穿長外套, 抓毛, 甚至羽絨!
我的行程中, 有兩天在 Oreilly's Rainforest, 晚間只得幾度, 抓毛羽絨絕不可少.

基本上, 8月份的黃金海岸並不冷, 由10多度至20多度不等, 個人認為這氣溫非常舒服, 很適合旅遊.

不過, 補充一點, 據說今年7月 (在我出發前的兩星期) 黃金海岸受冷鋒影響, 天氣非常差: 寒冷, 大風, 天陰, 下雨!

所以呢, 天氣方面, 也要講一點運氣. 不過, 據統計黃金海岸的冬天, 是天晴居多, 比較少雨水.

Cheuk2012    發表於 17-12-2 21:47

子爵府

一定要向你學習學習!!機票我攪掂左,但睇緊行程/車/酒店!!

MissMaMa    發表於 15-9-12 15:39

珍珠宮

3. 行程篇

雖然說是11日9夜, 但首尾兩天都只是坐飛機, 所以整個行程只有完整的9天.
行程安排如下:

Day 1 (13:50) 香港機場 -- (17:20) 吉隆坡機場轉機 -- 在機場吃完晚飯, 逛完街又上機! 睡醒就到達黃金海岸 (機程 7.5小時, 可以接受! )

Day 2 (07:15) 到達黃金海岸機場 -- (09:00) Surfers Paradise Apartment Check in -- 睡覺 -- 出電話卡 -- 超市掃貨 -- (晚上) QT 自助晚餐+藍光蟲

Day 3 (上午) Wet N Wild -- (下午) Movie World

Day 4 (上午) 南明巴山地騎馬 -- (下午) Harbour Town Shopping -- (晚上) 海鮮牛扒晚餐

Day 5 (上午) Currumbin -- (下午) Surfers Paradise 自由活動

Day 6 (上午) Paradise Country -- (下午) Movie World -- (晚上) 酒店自助晚餐

Day 7 (全日) 四驅車遊兩大雨林 (Tamborine Mountain + Oreilly's Rainforest)

Day 8 (全日) 雷明頓國家公園行山 -- (黃昏) 返回 Surfers Paradise -- Beach Front Night Market

Day 9 (上午) Tweed Head 翠兒船河捉泥蟹 -- (下午) Surfers Paradise 自由活動

Day 10 (上午) 觀鯨 -- (下午) Sea World -- (晚上) 海鮮晚餐

Day 11 (上午) 到達黃金海岸機場

黃金海岸之旅到此圓滿結束 ! Day 11 飛星加坡, 繼續5日4夜星馬 (Legoland + Sentosa) 開心之旅

子爵府

你好,請問你去嗰四個theme park(sea, movie, paradise country, wet n wild) ,邊個比較細,比較快玩完,可以一日玩兩個,我仔仔得兩歲,而家plan緊行程,但時間有限,有一日要走兩個theme park,唔知點安排,thanks.

珍珠宮

4. 機票篇
全程都是廉航! 不過也想坐得好一點, 所以買了前排加闊座位, 當中一程由黃金海岸飛星加坡, 終於試到 Scoot 全新787客機的商務座位, 廉航商務, 少少矛盾, 不過 787 Scoot Biz 是十分好!

全程4程機, 安排如下:

1. 香港--吉隆坡 (Air Asia -- A320 細機 3+3 座位)

第一次坐 Air Asia, 起初都少許擔心. 不過機票早在去年五六月買 (在去年印尼空難之前), 沒法子, 照坐了!

聽朋友說, A320 的座位非常窄, 於是我們買了第一排的加闊座位.
果然夠闊! 我2位小老闆捉象棋的時候, 不用擔心被前座頂著, 哇卡卡!

這一程機, 非常準時! Air Asia 值得一讚!

2. 吉隆坡 -- 黃金海岸 (Air Asia -- A333大機 3+3+3 座位)

由於是大機, 座位很闊, 因此只買了一個 Quiet Zone 的加闊座位給我的大老闆, 而我們就沒有加錢選座位. 客機很新, 非常乾淨, 連地氈都是很新的, 完全意想不到. 除了沒有機上餐飲和椅背的電視, 幾乎忘了這是廉航!

這一程機, 也是非常準時, 而且飛行時間比原定的少了半小時, 真的太好!
Air Asia 實在給我非常良好的印象, 要再讚!

3. 黃金海岸 -- 星加坡 (Scoot -- 波音 787大機, 商務艙座位排列是 2+3+2)

真的是喜出望外, Scoot 絕對是廉航中之極品! 以全新787客機執飛, 服務員親切有禮, 好得沒話說, 我要給十個讚!

一如其他新式787客機, 窗門以電子操控光暗, 已毋須再將遮光板推上推下了.

商務艙的座位很闊, 雙腳可以完全伸展. 此外, 跟經濟艙不一樣, Scoot Biz 會有飛機餐和每人20kg 寄艙行李.

不過, 缺點方面, 座位依然不能平躺. 另外, 一如其他廉航, 機上娛樂欠奉.

如以非廉航的客機去比較, 我認為 Scoot Biz 像是 Premium Economy 的水平!
不過, 別忘了這是廉航, 能有這樣的質素, 已是超班了.

4. 星加坡 -- 香港 (Jetstar -- A320 細機 3+3 座位)

也是第一次乘坐, 印象非常差!

優點:
1. 可讓有小朋友的乖客優先登機.
2. 在廉航之中, 時間是比較適合親子遊的家庭.

缺點:
1. 延誤接近一小時起飛.
2. 非常不乾淨! 座位有糖紙, 食物包裝膠套......明顯沒經過清潔!

機票費用一覽: (三大一小)

1. 香港 -- 吉隆坡 -- 黃金海岸 (Air Aisa) 加一件20kg 行李, 加選4個前排座位+1個 quiet zone座位: $6484
2. 黃金海岸 -- 星加坡 (Scoot Biz) 包每人20kg 行李, 飛機餐, 免費選座位: $8702
3. 星加坡 -- 香港 (Jetstar) 加一件25kg 行李: $2555

總計: $17,741 (平均每人 $4435)

溫馨提示:

另外, 想比個小貼士大家, 如果大家由黃金海岸機場往返的話, 回程的客機記得坐左面, 因起飛之後, 會見到黃金海岸的長長海岸線, 非常美麗!

珍珠宮

ctsang1006 發表於 15-9-12 14:34
你好,請問你去嗰四個theme park(sea, movie, paradise country, wet n wild) ,邊個比較細,比較快玩完,可 ...
Wet N Wild, Paradise Country, Movie 全在同一地方, 步行可到 (如不介意步行 15-25 min)
Sea World 在另一個地方.

個人認為, 小朋友最適合去 Sea World, 這裡比另外的樂園稍大.

另外的三個, 如一天要去2個樂園, 可以 Paradise Country + Movie World. 2歲小朋友, 基本上Movie World 大部分的機動遊戲都唔適合, 不需太多時間.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HI, 又係我......霸左你間屋果位

夜捉藍光虫你覺得點? 有媽咪話唔得, 係斎睇唔係捉而且唔多, 我掙扎緊去唔去, 因為都唔平.....

另外, movie world係咪好細? 我仔初中, 但唔太好刺激機動遊戲, 但movie world好似話細同舊, dream world同movie world只可揀一個!

有一日想去southport charis seafood, 知唔知果頭有咩行? 想食完係附近行下先返Bekerley.

明天會更好~~

男爵府

2018復活節勳章

Day 7 (全日) 四驅車遊兩大雨林 (Tamborine Mountain + Oreilly\'s Rainforest)

請問呢個景點係咪 join local tour?

珍珠宮

LongRyan 發表於 15-9-12 17:01
HI, 又係我......霸左你間屋果位

夜捉藍光虫你覺得點? 有媽咪話唔得, 係斎睇唔係捉而且唔多, 我掙 ...

哈哈,間屋我都想買起架

藍光蟲呢個團呢,其實係晚上行山團,導遊會一路行,一路介紹沿途動植物,個人認為,教育意味多於趣味如果你以為係坐住船入去螢火蟲洞,絕對會失望!因為睇螢火蟲的地方,係自然橋其中一個洞穴,要行路入去。同埋,的確冇震撼的感覺,係會睇到有,但絕對唔係多到哇一聲。另外,導遊話而家係冬季,螢火蟲數量少好多,佢話夏季會多5倍左右!

Movie world的確唔大,機動遊戲除左超激的過山車,跳樓機之外,其他冇乜特別。我買4合一門票,先至會去2次,如果單一門票,我唔會去。有 jm話 dream world好,你可以考慮一下。btw,我覺得一眾樂園,最好玩係wild n wet。

South port我食過兩次晚飯,食完行出去條街好似死城咁,7點已經冇鋪頭開門,人又冇,燈都特別暗。所以我急急腳坐車返 cavill avenue,呢度完全兩個世界囉!

珍珠宮

Snow 發表於 15-9-12 17:46
Day 7 (全日) 四驅車遊兩大雨林 (Tamborine Mountain + Oreilly\'s Rainforest)

請問呢個景點係咪 join lo ...
我係join local tour的。不過,我地有個 special requests: 第一日完左行程,我地冇返surfers paradise,留喺O'Reilly住一晚。之後第二日下午三點左右,架車接返到我地去surfers paradise。

男爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Snow 發表於 15-9-12 17:46 Day 7 (

原帖由 MissMaMa 於 15-09-12 發表
我係join local tour的。不過,我地有個 special requests: 第一日完左行程,我地冇返surfers paradise,留 ...
系咪吃x玩樂

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 15-9-12 18:28
哈哈,間屋我都想買起架

藍光蟲呢個團呢,其實係晚上行山團,導遊會一路行,一路介紹沿途動植物 ...

我二月去係夏天呀, 不過再諗下先.

如果去dream world應該唔洗去Currumbin Wildlife Sanctuary, 因為已經有koala同袋鼠, wild N wet我會去~

明天會更好~~

子爵府

引用:Quote:ctsang1006 發表於 15-9-12 14:34 你

原帖由 MissMaMa 於 15-09-12 發表
Wet N Wild, Paradise Country, Movie 全在同一地方, 步行可到 (如不介意步行 15-25 min)
Sea World 在另一 ...
我有老人家,一個4歲半一個7歲,會去6日5夜,應該唔會去哂全部theme park, 如果揀2 個去會recommend 邊兩個呢?

子爵府

Miss Mama, 終於等到你開這帖了!

珍珠宮

kiu-mummy 發表於 15-9-12 21:01
Miss Mama, 終於等到你開這帖了!
多謝支持! 之前都好多JM問我行程, 其實一直想寫架, 不過返到香港好多野做, 所以一直都抽唔到時間開部電腦寫.
我會努力去完成架喇, 不過只得10日時間去寫, 我月尾要去大陸同台灣呀.

珍珠宮

cscsmlkyh 發表於 15-9-12 20:00
我有老人家,一個4歲半一個7歲,會去6日5夜,應該唔會去哂全部theme park, 如果揀2 個去會recommend 邊兩個 ...
如果兩個, 我會揀 wet N wild, sea world. 但一日唔可以去晒2個呀.
另外, 我好鍾意 Currumbin, 好多香港睇唔到的動物呀.

首頁
12345...20

尾頁

跳至