時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實政府有無考慮投放多些資源及資助比精神及情緒病患者?剩係靠社工同精神科外展醫生護士跟進,佢地手頭上呢d case 多到做唔完,可以跟得幾多?如果係政府排期覆診要排好耐;出去睇私家閒閒地都要千幾、2000蚊。有幾多人可以比得起甘多錢睇私家醫生?成日甘多自殺新聞,睇見都傷心

男爵府

回覆:有班人好需要政府幫忙的

其實有病者主動作出求助都好重要。
不過hk地精神病輔助服務真係好差。

大宅

回覆:有班人好需要政府幫忙的

其實出面精神科私家醫生甘貴,而呢類病要長期食住藥,有幾多個家庭可以個個月比到甘貴醫藥費睇醫生?令到佢地見有d好轉就自己停藥唔繼續睇,令到病情反反覆覆,我會接觸一d產後抑鬱既女人,佢地真係好無助,自知自己情緒精神係有問題,但又驚無錢睇醫生、又或唔知係邊到可以睇呢類病。有時候聽佢地講,真係好恐怖,真係好驚佢地攬住個仔一齊死。。其實政府係咪可以資助下呢類病人,唔好下下攞錢話咩住滿一年就可申請綜援,其實政府係咪可以幫助下呢類人先,唔好攪到甘多因為情緒病、抑鬱病而自殺既個案增加。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這個問題唔係單向,除左醫療外,家人的配合亦很重要,比左藥病人,都要病人準時食藥,某d藥可能有副作用,令病人食一段時間就唔想食,家人又沒有監督病人準時食藥/覆診,令病情有機會復發或加重病情。

禁止訪問

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hellolamlam 發表於 15-9-14 14:44
其實政府有無考慮投放多些資源及資助比精神及情緒病患者?剩係靠社工同精神科外展醫生護士跟進,佢地手頭上 ...

2019.....

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

禁止訪問

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

禁止訪問

大宅

引用:每個case唔同,+如果醫生睇完轉介信,+有需要

原帖由 maymaymama2405 於 15-09-15 發表
每個case唔同, 如果醫生睇完轉介信, 有需要o既case一定會有得睇先, 又拎呢d野出黎踩醫管局 ~ 垃圾 ...
點解你覺得我地踩醫管局?封轉介信,雖然特別既或急既case,係會比個快期你,但個覆診\'快\'期一定唔會係一、二個星期之內囉。佢地會建議urgent case 睇急症室。但那些\'快期\'咪又係將個d,佢地覺得唔急既case延期睇。但精神病人或情緒病人,佢地既思維、情緒可以轉得好快,根本唔可以話等成年先見醫生,再開藥或轉藥,又要睇個效果得唔得?跟住,咪又將個case轉介比社區護士或社工跟進⋯其實,跟本無論精神科或普通科,醫管局都應接不暇,但精神科更嚴重,政府精神科醫生和護士根本就唔夠人。而外面精神科醫生費同藥費,起碼二千蚊一個月,而呢班人又幾多負擔得起?咪自己停藥或遲d先覆診或轉睇政府精神科。但點解政府唔會考慮資助下呢班病人?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至