母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

母乳bb 已經發燒左1星期了~~~

起初是好似傷風感冒, 因為有咳及乞嗤流鼻水, 醫生話喉嚨紅發炎所以發燒, 之後4天還是時燒時唔燒, 最後入埋醫生check, 住左5晚醫院, 感冒好了, 但原本近肛門的瘡又發出來, 醫生話要放膿, (這粒已生左好幾個月了, 亦睇過幾個醫生, 佢地都係一樣咁答我, 如果粒瘡唔發出來就唔好理佢, 因為可能會慢慢好, 如果發出來先放膿), 醫生話bb 喉嚨已好了, 粒瘡令bb 又再有少許燒, sat. 出院, 那時已沒有燒, 點知昨晚又再 38度呀, 今早回醫院覆診順便同醫生講, 醫生話今次不知是否被玫瑰疹感染, 由於同病房有位小朋友似係出玫瑰疹 (這位小朋友不是他睇的), 點解會咁架??? 如果真的是玫瑰疹要等多4天才知, 但起碼都知是玫瑰疹引起, 而家都是估估下

我自己同自己講點解母乳bb 都發燒發咁耐o既?? 食抗生素都食左成一星期了, 精靈bb 都已經變左呆滯了, 係咪我的母乳唔夠營養呢? 應該病都會好快架, 點解咁耐? 好唔開心

複式洋房

Re: 母乳bb 已經發燒左1星期了~~~

曉晴:
別太擔心! 令bb呆滯, 除了是病外, 抗生素也是原因之一. 她還在醫院嗎? 請向好的一面想, 如果她不是母乳bb, 可能情況還不及現在. 發燒是身體對跟病毒打仗, 可別太擔心, 只是吃藥退燒, 是不能根治的.
願你bb早日康復! 為你一家禱告!

別墅

母乳bb恢愎得比奶粉bb快很多,也會把之前消耗的補回來,這就是母乳的長處.您bb一定好快好起來.給您加油
:-D

大宅

曉晴,

BB生病,媽媽一定心痛又內疚.

早前我BB都出過玫瑰疹,發燒期間,我都好擔心,點解母乳BB都會病?
哈~~~母乳BB當然亦有機會會病,但病都病得精靈過人.食得訓得.

幸好BB是吃母乳,瘦不會瘦太多,而且康復得好快.
不用擔心!

大宅

謝謝你們了

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

曉晴,
真是心痛啊!
你要休息得好啊! 母乳寶寶的康復能力是較強的, 放鬆心情陪寶寶打這場仗吧!
願寶寶早日康復!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

我bb都係最近病了﹗我都係不斷思想,「點解食人奶都會病架﹗唔通我啲奶唔夠營養?」
當我bb發緊燒時,我都會好緊張,每5-10分鐘就探一次熱,check住體溫,好疲倦、很累、很唔開心、很擔心......我都是一樣﹗

不過,bb是一定會好過來的。

當我bb退咗燒,漸漸好轉時,我發現她長大了﹗成熟了似的﹗始終是經歷了一次的艱苦。

而我亦發現自己都長大了﹗更似一個真正的媽媽﹗

別墅

曉晴, 霖霖媽:

發現許多媽媽 (包括我自己) 在bb 病時都會唔多唔少怪責自己, 尤其是母乳媽咪, 會懷疑自己的母乳是否夠營養? 因為實在太愛bb 了, 才會這麼緊張! 但諗深一層又有邊個未病過呢? 偶爾一場小病亦未必係壞事啊! 只係苦透了爸爸媽媽lou!

當我bb 發燒時, 我都會訓得好差, 不時起來摸摸bb 額頭, 手仔, 腳仔, 睇下會唔會太熱!

但其實太緊張真會影響奶量之餘, 這種情緒也會帶給bb, 同時地會令bb 不安呀! 我試過一次用好凝重的眼神望住快要12 個月大的琛琛, 餵她吃藥 (反复地燒了4天)時, 我留意到她的眼神也好似很哀傷似的; 之後我嘗試用好輕鬆的心情去面對她, 還逗她笑, 逗她開心去餵藥, 她也沒這麼抗拒藥水呢!

我深信母乳bb 一定比奶粉bb 更快康復痊癒的! 所以你放開心情同bb 一齊去對抗病箘吧!

祝bb 早日痊癒, 更愛媽咪奶!
泡泡媽咪

大宅

泡泡媽咪, 霖霖媽, GLAD,
我都希望母乳bb 能夠快d 好番, 這個星期奶量真係少左好多, 時常都擔心佢, 晚上我有開冷氣訓覺, 因為怕佢熱, 但又怕佢冷親, 真係好矛盾, 每天起床, 都希望bb 是不會發燒的, 在醫院裡反而不是太憂心, 因為有姑娘, 有醫生在, 但返到屋企又再發燒時, 比起未入院時就更加擔心了, 這樣亦令我工作上未能集中精神

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

曉晴:
Relax! 祝你bb早日康復!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊