親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

打算入住宜泰大飯店】

觀光景點:

宜蘭設治館及對面的宜蘭文學館, 玉兔鉛筆學校, 宜蘭幾米公園, 冬山車站, 羅東文化工場, 國立傳統藝術中心, 博士鴨等.

可否乘坐火車, 然後再接駁的士, 容易截的士嗎?

會包車, 但有些地方想自己一家人, hea下又玩下, 唔想日日包車.

謝謝解答!

珊瑚宮

引用:打算入住【宜泰大飯店】觀光景點:宜蘭設治

原帖由 babyjerry 於 15-09-17 發表
打算入住【宜泰大飯店】
觀光景點:
宜蘭設治館及對面的宜蘭文學館, 玉兔鉛筆學校, 宜蘭幾米公園, 冬山車站 ...
可以台北運運入,台鐵入,宜蘭有好行線巴士。

火車站外會找到的士。或午餐后,叫餐廳幫手call的士。

宜蘭內4人以下的士3000/8小時,2000/5小時

(呢個是上年價錢,今年有無變吾知)

男爵府

OK.........many thx

大宅

回覆:請問宜蘭唔包車, 想乘火車往某些景點可行嗎

其實去到先約包車得唔得?

大宅

好媽媽勳章

引用:其實去到先約包車得唔得?

原帖由 球星媽咪 於 15-09-25 發表
其實去到先約包車得唔得?
我上次是去到再問的士司機包車一天幾錢的。我在羅東車站問了幾個司機,最後選了架車新凈的和平d的包了一天車,連回程返台北。
經驗所得,是要講價的!

大宅

引用:Quote:原帖由 球星媽咪 於 15-09-25 發表其

原帖由 Choby 於 15-09-25 發表
我上次是去到再問的士司機包車一天幾錢的。我在羅東車站問了幾個司機,最後選了架車新凈的和平d的包了一天 ...
謝謝,就是想即睇即用,但我12月尾去唔知是否需要book定者。

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Choby+於+15-09-25+發表我上

原帖由 球星媽咪 於 15-09-25 發表
謝謝,就是想即睇即用,但我12月尾去唔知是否需要book定者。
我次次去台灣包車,都係去到才找的。當然最好早一日經過d車站之類問定,然後拿咭片,第二天再約。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

火車始終行路軌, 好似香港有火車去元朗, 但要去恆香, 大棠, 始終要轉車
宜蘭要搵街車都好易, 景點都會幫手叫, 司機到時自然會兜生意, 覺得OK的咪問佢拎張卡片下次再CALL

大宅

引用:Quote:原帖由 球星媽咪 於 15-09-25 發表謝

原帖由 Choby 於 15-09-25 發表
我次次去台灣包車,都係去到才找的。當然最好早一日經過d車站之類問定,然後拿咭片,第二天再約。

...
我都係第1日到台北,第2日先用全手車,咁我第1日到埗宜蘭就去車站找啦,放心哂!

首頁

尾頁

跳至