自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我個仔3歲半呢排識講多左野, 做左爛gag王...

前排成日落雨, 有日同佢沖涼佢做埋手勢咁話:-

仔: 落雨落雨跟住變身
我: ........ 變左乜野呀?
仔: 落雨落雨跟住變sun太陽

其他mami都o係度講下你地仔女講既攪笑野丫!

珍珠宮

唔算係講野既笑話, 不過場面幾搞笑:

有日阿仔嘻哈哈咁走埋來: 媽咪... look!
然後用雙手做左個手勢 .. look !

我: (唔知佢講乜) 哦.... 係呀去玩啦.

佢又走左, 又嘻哈哈返來: 媽咪... look!
然後又做果個手勢 .....

我: 咩來呀?

仔: SPIDER !

原來真係有蜘蛛....我嚇到成個彈起 ...

我好驚... 有一日阿仔捉d昆蟲叫我 look ... 我就嚇c喇

[ 本文章最後由 sasa@uk 於 08-7-4 23:16 編輯 ]

子爵府

我仔2嵗 好中意扮鬼面 一扮親我地就話距樣衰衰

有日係街見到鄰居 人地整估距
跟住距就扮鬼面
我制止仔 並講樣衰衰
仔即刻話鄰居 ee樣衰衰 曳曳

mouth:
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

前2日煮完飯我好熱又發哂脾氣出黎食飯
我話:個爐快d爛,我要換電磁爐。
細仔:有排都未爛
我:
老公:

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

你個仔好叻 識得話整估佢既ee樣衰衰

原文章由 lok^^b 於 08-7-4 23:23 發表
我仔2嵗 好中意扮鬼面 一扮親我地就話距樣衰衰

有日係街見到鄰居 人地整估距
跟住距就扮鬼面
我制止仔 並講樣衰衰
仔即刻話鄰居 ee樣衰衰 曳曳

mouth: ...

男爵府

你個仔唔驚昆蟲好呀, 我個仔見到隻蟻都嗌好驚咪仲煩

原文章由 sasa@uk 於 08-7-4 23:13 發表
唔算係講野既笑話, 不過場面幾搞笑:

有日阿仔嘻哈哈咁走埋來: 媽咪... look!
然後用雙手做左個手勢 .. look !

我: (唔知佢講乜) 哦.... 係呀去玩啦.

佢又走左, 又嘻哈哈返來: 媽咪... look!
然後又做果個手勢 ...

男爵府

尋日同個仔去游水, 費事清場時佢唔肯走, 我就預先同佢講:-

我: 你睇下o個個叔叔, 佢吹bb就要走架喇
仔: ...........
我: 拿, 個叔叔拎住個bb喇, 你睇唔睇到呀?
仔: ...........
我: 叔叔一吹bb就走喇
仔: 叔叔肚dum裡面有個bb?

原來我個仔唔明我講乜

珍珠宮

原文章由 ypoons 於 08-7-4 23:35 發表
你個仔唔驚昆蟲好呀, 我個仔見到隻蟻都嗌好驚咪仲煩

我唸佢唔知點解要驚 ....

我好驚呀, 我細佬細個成日搵昆蟲嚇我, 好有陰影呀!
我仔個樣又好似我細佬 ... mouth:

男爵府

好羨慕呢! 難為我驚都要扮唔驚, 我有時見到d昆蟲不其然大嗌, 我個仔就問我: 好驚? 我話: 唔驚! 仲要頂硬上拍c佢mouth:

原文章由 sasa@uk 於 08-7-4 23:44 發表

子爵府

當時都幾尷尬mouth: 但又忍唔到笑

叻唔叻就未知 蠱惑就一定啦

呢排好中意跟住家姐唱 長今
成日愛她 愛她咁
我地就讚距叻叻 比個叻你吖
跟住距就會扭扭擰擰咁講 唔啋你

原文章由 ypoons 於 08-7-5 03:33 發表
你個仔好叻 識得話整估佢既ee樣衰衰

水晶宮

我全家人都係用電動牙刷既...我仔都唔例外...呢期我地買咗第二隻牌子既電動牙刷,初初用都好好用,但點知呢幾日我地幫D牙刷換電池後,D牙刷會自己着唔識得熄,,,咁我仔有晚臨訓用啦,點知佢刷完整極都整唔停支牙刷,跟住我响廳聽到廁所有幾下BOOM BOOM聲敲野聲,諗住等個仔出黎時炳個仔啦...點知個仔一出黎就笑哂咁話:
"媽咪,支牙刷發癲呀!!!"(我已經忍唔住笑咗出黎)
"我係咁大力扑佢同打支牙刷响洗手盆度好耐,佢都仲發癲呀!!!我幾大力扑佢呀...跟住佢就唔郁喇!!!點算呀...佢唔郁..."

我即刻笑住同個仔講,梗係唔郁啦!你咁大力打佢,佢已經俾你打暈咗喇!仲識得郁咩!

子爵府

QUOTE:
原文章由 sasa@uk 於 08-7-4 23:44 發表

原文章由 ypoons 於 08-7-5 03:51 發表
好羨慕呢! 難為我驚都要扮唔驚, 我有時見到d昆蟲不其然大嗌, 我個仔就問我: 好驚? 我話: 唔驚! 仲要頂硬上拍c佢mouth:

其實d細路唔識驚 唔知d 咁恐怖

子爵府

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-7-5 04:00 發表
我全家人都係用電動牙刷既...我仔都唔例外...呢期我地買咗第二隻牌子既電動牙刷,初初用都好好用,但點知呢幾日我地幫D牙刷換電池後,D牙刷會自己着唔識得熄,,,咁我仔有晚臨訓用啦,點知佢刷完整極都整唔停支牙刷,跟住我 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我妹妹3年抱兩, 有年感恩節我妹妹整火雞(妹妹住響美國), 大女(未夠2歲)望住飯檯上面既火雞喊, 妹妹問佢做咩?

大女:.....(指住飯檯上面既火雞).....Courtney(細女嗰名)
~~~~佢睏醒唔見咗嗰細妹, 以為細妹俾亞媽咪焗咗.....
其實妹妹(半歲)響另外間房睏緊.....

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 Anpanmama 於 08-7-5 00:09 發表
我妹妹3年抱兩, 有年感恩節我妹妹整火雞(妹妹住響美國), 大女(未夠2歲)望住飯檯上面既火雞喊, 妹妹問佢做咩?

大女:.....(指住飯檯上面既火雞).....Courtney(細女嗰名)
~~~~佢睏醒唔見咗嗰細妹, 以為細妹 ...

哈哈哈!好可愛呀!

大宅

好媽媽勳章

前日傍晚睇亞視, 有個小學常識問答比賽之類的節目, 其中有一題係大意係問:

形容別人逃避責任係( )政策.

個小學生答: 八萬五

正確答案係:
.
.
.
.
.
.
駝鳥政策

男爵府

呢個好好笑 個主持有無笑?

原文章由 bigcat 於 08-7-5 00:20 發表
前日傍晚睇亞視, 有個小學常識問答比賽之類的節目, 其中有一題係大意係問:

形容別人逃避責任係( )政策.

個小學生答: 八萬五

正確答案係:
.
.
.
.
.
.
駝鳥政策 ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

早排成日有飛蛾入屋, 我一向都好鬼怕, 我見倒一定係哎救命, 我仔3歲, 成日都見識過我點失控. 佢對眼又好鬼犀利, 成日一見有嘢飛, 佢就叫定我先, "有蚊呀, 媽咪, 有蚊呀" (佢唔理係咩, 咩都話係蚊)

有一次, 食完飯, 我睇緊電視, 佢又話, "有蚊呀, 媽咪, 有蚊呀" 我即刻睇吓, 因為, 蚊我唔驚, 但驚又係飛蛾, 原來都只係一隻蚊, 跟住我仔就攞起把紙扇, o係度係咁撥, "媽咪, 等我打死d蚊", 其實我個心都甜晒, 個仔知我驚, 幫我打蚊, 我都由得佢, 個心諗, 睇你點打死佢? 我有時捉好鬼耐都打唔c一隻. 佢o係度撥左一陣(注意, 佢得3歲, 撥把扇係無力既), 我諗大概10分鐘卦, 點知, 我見有隻嘢, 慢慢飛去佢無渣扇o個隻手, 佢自己係o個陣係無望住隻手, 應該係唔知既, 佢又咁o岩o個刻合埋隻手, 我即時埋去打開佢隻手睇吓, 嘩, 真係比佢打c左, 正確黎講係隻蚊自己飛去佢隻手度, 我即刻叫c6去睇吓, 隨即笑到我地碌地, 我同c6講, 隻蚊應該係諗: "唉, 你條友仔係咁撥撥撥, 比你煩死, 我情願自殺." 跟住就飛去我仔手度自盡了卻餘生.......

男爵府

家姐仔好可愛呀

原文章由 Anpanmama 於 08-7-5 00:09 發表

~~~~佢睏醒唔見咗嗰細妹, 以為細妹 ...

首頁

尾頁

跳至