基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我和老公結婚十多年
將會在天主教堂補辦一次儀式!
其實需要收費嗎?因我地唔好意思直接問神父
另想問下你地補禮會唔會叫屋企人一齊參與?
tks!

大宅

原文章由 Jomei 於 08-7-6 23:12 發表
我和老公結婚十多年
將會在天主教堂補辦一次儀式!
其實需要收費嗎?因我地唔好意思直接問神父
另想問下你地補禮會唔會叫屋企人一齊參與?
tks! ...

Hi Jomei,

你所指的收費是否主禮神父為補禮所收取的費用(即"神父酬金")?
如是者,一般來說"神父酬金"大約是$500-1000左右,
其實視乎你們的心意而矣,不必太介意自己比到多與少,
因為神父為你們的婚姻主禮是天主的安排,
是他們的分內事, 所以你不要太擔心.
你亦可以向你的堂區辦事處的堂區秘書查詢

另外,婚配補禮都是一件可喜可賀的事,
如果叫屋企人一齊參與,見證你們的婚姻,
咁咪更加開心

子爵府

HI marwai,
好多謝你的回應!
明白了....咁我再問清楚堂區秘書先
我本來只請兩位見證人參加我倆的補禮
因為老公想簡單d
後來神父問點解唔叫屋企人開心下呢
咁我都覺得應該叫埋屋企人參加
因我本身唔係教徒..發夢都估唔到結婚咁耐又生埋囝都仲有機會行教堂
對我來講真係好開心ga...
所以老公一家都會參與...佢地仲會幫我地讀答唱...
但我父母有私人party所以話無法參加...這點令我有點兒不快!
原文章由 marwai_1030 於 08-7-7 16:03 發表

Hi Jomei,

你所指的收費是否主禮神父為補禮所收取的費用(即"神父酬金")?
如是者,一般來說"神父酬金"大約是$500-1000左右,
其實視乎你們的心意而矣,不必太介意自己比到多與少,
因為神父為你們的婚姻主禮是天主的安 ...

大宅

原文章由 Jomei 於 08-7-7 19:52 發表
HI marwai,
好多謝你的回應!
明白了....咁我再問清楚堂區秘書先
我本來只請兩位見證人參加我倆的補禮
因為老公想簡單d
後來神父問點解唔叫屋企人開心下呢
咁我都覺得應該叫埋屋企人參加
因我本身唔係教徒..發夢都估 ...

唔洗客氣

我都明白你既感受,唔好唔開心先,凡事總有解決方法,
不如你同佢地傾下"補禮"既意義,你既感受同日子既安排,
等佢地明白晒~大家互相就下,或者可能解決到呢~

首頁

尾頁

跳至