潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Can any jm tell me how many% of refund in Paris if buy LV or Chanel? Thanks!!

子爵府

回覆:paris shopping

LV 12%
Chanel 13%

男爵府

引用:LV+12%Chanel+13% +

原帖由 evacatcat 於 15-09-20 發表
LV 12%
Chanel 13%
Thanks!!!!!

男爵府

引用:LV+12%Chanel+13% +

LV 12%
Chanel 13%
問多句,咁係lv官網價錢呢?係已含稅嗎?我唔知呢樹可唔可以post link或圖呀

子爵府

引用:Quote:原帖由+evacatcat+於+15-09-20+發表L

原帖由 kittyhkbb 於 15-09-20 發表
問多句,咁係lv官網價錢呢?係已含稅嗎?我唔知呢樹可唔可以post link或圖呀

...
果個價錢係已含稅,你買果間要比呢個價錢,然後再申請退稅

wcpcelia    發表於 15-9-22 10:12

男爵府

引用:Quote:原帖由+kittyhkbb+於+15-09-20+發表

果個價錢係已含稅,你買果間要比呢個價錢,然後再申請退稅
Thanks!! Coz my sister will be going there! However, will that be queue for long at the airport for tax refund?? Thx

男爵府

回覆:kittyhkbb 的帖子

Yes!

子爵府

引用:Quote:原帖由+evacatcat+於+15-09-20+發表

Thanks!! Coz my sister will be going there! However, will that be queue for long at the airport for ...
退現金既話要排隊,但我退落信用咭度就好快,去到機場搵退稅果部電腦,scan 一下個bar code,電腦會話accept,然後就可以將份退稅單放入收集箱(喺電腦附近,有Global Blue 同埋 Premier Tax 標誌),如果係Hermes 就要掉落黃色郵筒寄「海外」法文係 Étranger(機場有),每張退稅單都有跟返自己個信封架,千祈唔好撈亂!

記得帶卷膠紙或者膠水封信封口!因為 Global Blue 個信封無得自動黏貼架!

另外,有好多人話退稅落信用卡退唔到,但我去左兩次都無事,我覺得要注意以下幾點:
1)比錢既信用卡要同退稅用既passport 同一個名
2)要對清楚退稅單上既資料,尤其係護照號碼,好似我今年換左新護照,但舊年去巴黎啲舖頭買過野有記錄,舖頭即使知我換左passport,都一樣整錯左舊護照號碼落退稅單!攪到我要返轉頭改!唔止一間,係幾間店都係咁!
3)退稅單信封要封好!跌左出黎就可能退唔到
4)記得要scan barcode 後,電腦顯示係accept 先得!如電腦唔accept,就要去問CS點搞(機場有counter)
5)退稅單一般一式兩份,只需要寄有barcode 果張,另一張自己留底,如果有啲只得一份,就記得影低相,記下個單number,萬一真係退唔到,可以send email 去追的

希望幫到你啦!祝你買得開心!滿載而歸!

vivioo    發表於 15-9-28 12:52
希澂    發表於 15-9-27 23:25
stefonie    發表於 15-9-21 09:34
dvdbb2003    發表於 15-9-21 00:46
金仔媽媽    發表於 15-9-20 23:05
snoopypy    發表於 15-9-20 22:37
yanyanli1234    發表於 15-9-20 19:46
dnangel25    發表於 15-9-20 17:09
L13    發表於 15-9-20 13:27
iifufu    發表於 15-9-20 12:24
sukiyu214    發表於 15-9-20 11:32

男爵府

引用:Quote:原帖由 kittyhkbb 於 15-09-20 發表T

退現金既話要排隊,但我退落信用咭度就好快,去到機場搵退稅果部電腦,scan 一下個bar code,電腦會話accep ...
thank you so much!! i feel shopping in Japan seems more easy for tax refund. i shopped in okinawa dfs, even tax free, no need process the refund, very good but sure europe is cheaper.

伯爵府

evacatcat 發表於 15-9-20 11:18
退現金既話要排隊,但我退落信用咭度就好快,去到機場搵退稅果部電腦,scan 一下個bar code,電腦會話accep ...
請問d稅退返落信用卡要幾耐先收到架?因為我成2個月都仲未收到

公爵府

引用:Quote:原帖由+evacatcat+於+15-09-20+發表

Thanks!! Coz my sister will be going there! However, will that be queue for long at the airport for ...
如果你坐那班機沒有旅行團,不論退現金或信用卡都好快

伯爵府

大臭臭 發表於 15-9-20 11:59
請問d稅退返落信用卡要幾耐先收到架?因為我成2個月都仲未收到
Chanel 退稅就好快,我上個月29號退,今個禮拜已經落咗card
其他要等一個月至兩個幾月(根據我今年4月買嘢嘅經驗)

子爵府

引用:Quote:evacatcat+發表於+15-9-20+11:18+退

原帖由 大臭臭 於 15-09-20 發表
你可以上返global blue 個網check status,如果check 唔到就send email 去問啦
我舊年等左三個月先至退到落信用卡

大臭臭    發表於 15-9-20 15:01

禁止訪問

回覆:kittyhkbb 的帖子

子爵府

引用:Quote:evacatcat+發表於+15-9-20+11:18+退

原帖由 大臭臭 於 15-09-20 發表
我六月尾七月頭去,Global blue 就個半月退到,另外黃色嗰種就吾使一個月,你可以上網search, 有 online status

伯爵府

alima 發表於 15-9-20 16:29
我六月尾七月頭去,Global blue 就個半月退到,另外黃色嗰種就吾使一個月,你可以上網search, 有 online st ...
你就好啦咁快可以退到。。。其實我預左今次退稅凍過水

別墅

引用:Quote:原帖由+kittyhkbb+於+15-09-20+發表T

男爵府

引用:Quote:原帖由 kittyhkbb 於 15-09-20 發表T

sound like super complicated...m

別墅

回覆:evacatcat 的帖子

thanks, v detail

大宅

kittyhkbb 發表於 15-9-20 10:34
Thanks!!!!!
thx

首頁

尾頁

跳至