跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

阿仔而家19個月已識講好多野 , 一句句講都得 , 全部人既稱呼都識哂"阿咪.爸爸.爺爺.嫲嫲.婆婆.公公.太婆.妹妹.哥哥.細細B.叔叔.嬸嬸.嬸婆.叔公.姑婆.丈公.姨婆.姨公,舅婆.舅公.姨姨.舅父" , 加埋名都識講 , 自己名又識 , 所以物件玩具都識 , 又自己唱歌......

但叫佢講"屙尿"就唔講 ,
你地有冇咁既情形呢 ?
可以點樣叫佢講呢 ?

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁又係 , 阿仔都識自己行去示意你除褲 ,
屙完都大大聲講屙完 , 但真係唔明 ,
點都唔肯講"屙尿"

原文章由 anaBB 於 08-7-8 15:45 發表
我個仔講野都好叻, 都唔識講疴屎疴尿. 但係疴完屎識話你知, 叫你換片

早3個月前已經開始幫佢戒片, 依加想疴尿會摸下面, 有時識自己行去potty, 望住你, 示意要你幫佢除褲, 疴完重識講"疴完", 但係都係唔肯 ...

大宅

你就好啦仔仔識講咁多嘢,想請教吓佢有冇哥哥或姐姐,同埋可以點樣教,因為我仔仔唔知係唔係冇人同佢講嘢,所以好似學得好慢,同埋佢好奇怪,如果佢識就唔鐘意再講,同埋我地叫佢叫人佢就唔叫,佢自己想問人攞嘢食佢就會叫。各位媽媽請問有冇d方法可以提供,因為過多幾個月就要考k1,唔識講嘢都唔知點考。唔該晒!

大宅

原文章由 anaBB 於 08-7-8 15:45 發表
我個仔講野都好叻, 都唔識講疴屎疴尿. 但係疴完屎識話你知, 叫你換片

早3個月前已經開始幫佢戒片, 依加想疴尿會摸下面, 有時識自己行去potty, 望住你, 示意要你幫佢除褲, 疴完重識講"疴完", 但係都係唔肯 ...

我個仔和你瑞瑞一樣呀...疴完先會同我講疴papa或疴尿尿,
佢好唔鐘意坐屎搭,我都唔知點幫佢介片好

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

我細囝都未識講, 不過佢見家姐坐係度痾尿, 佢又跟住做, 仲學埋家姐點抺個咸雞仔...

大宅

原文章由 anaBB 於 08-7-9 12:28 發表
頭兩個月, 每日遊戲時間就叫姐姐唔好著片, 著普通底褲仔, 日日都癩尿, 寧願癩都唔肯去廁所or potty 不過佢知道自己想疴.

最後覺得靠姐姐唔係辦法, 我放工之後瑞瑞都唔著片, 一見佢摸下面, 我就氹佢坐potty ...

ANABB媽媽:你真係好勁呀...又要返工,又可以教到瑞瑞識講咁多嘢,仲教瑞瑞介埋片添,你真好一個好叻好用心嘅媽媽.
多謝你的提點,我都有其他媽咪教過我呢個方法,試過一次,
我見阿仔唔鐘意,不斷叫我幫佢著片片,所以我就放棄了.
好......等我呢排再用你呢個方法試試佢先,謝謝你呀

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

Hello,

我都想同大家分享下伍筒的坐屎塔經歷。
起初就放佢落去坐,跟住就叫佢屙"New New"發d聲誘導佢屙尿,比d書佢睇令佢坐耐d,開頭伍筒都有d驚同不斷扭計叫"著褲...著褲..."咁我唔想佢怕咗坐塔都放過佢比返條褲佢著,跟住佢當然係癩濕,佢一開始癩我就9秒9的佢坐塔,但要 冷靜唔好嚇親佢,等佢屙埋餘下d尿就不斷讚佢叻 跟住就要捉摸住佢屙尿d時間,都試咗成個幾星期都係失敗,
開始我都有d迷失反問自己算唔算太早訓練佢坐呢(當時係18個月大,5月份)而且只係等我夜晚放工返屋企先可以教佢(靠佢呀女麻就c lu)有d想放棄架,,但竟然有日佢突然同我地講"New New" 放佢落去又係堅料喎 仲叫我"倒..."(即叫我倒咗d尿)開心到我即場開咗醫生比d糖sample(係羊奶片)獎勵佢,之後響屋企就冇著片只著褲仔,當然之後都有失手,可能都仲細會唔記得,所以要不停提住佢,要比個簡單d個名等佢記住同表達,屙到少少都要勁讚佢,同埋要留意佢正當想癩時的動態,期實由得佢癩都好架,等佢感受到尿濕,知道癩濕冇得獎,叻叻就有糖食,需時大約個幾月時間伍筒已經可以自己走去屎塔到大小2便lu(我果個係可以做埋櫈仔長期放響廳,每次用完都會用滴露消毒架 )而家同佢出街(長路程的話)都有著片,有時都會叫"New New"要我同佢去,到我逗住佢佢又唔慣有時屙唔出,我都學緊點樣逗佢會令佢感覺好d 大家努力啦!

[ 本文章最後由 Leia 於 08-7-12 04:37 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至